Haberler

Tübitak Bilim Kurulu'nu Başbakan Seçecek

Tübitak Kanunu'nda Değişiklik Öngören Tasarı Meclis Genel Kurulu'nda Kabul Edilirken, Düzenlemeye Göre Bilim Kurulu Üyelerini ve Başkanı'nı Başbakan Seçecek.

TÜBİTAK Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilirken, düzenlemeye göre Bilim Kurulu üyelerini ve Başkanı'nı Başbakan seçecek. Bilim Kurulu, belirtilen nitelikleri taşıyan kişiler arasından biri Bilim Kurulu dışından olmak üzere iki başkan adayını belirleyerek Başbakan'a sunacak. İki aday arasından seçim yapacak olan Başbakan ise belirleyeceği ismi atanmak üzere Cumhurbaşkanı'na sunacak.

Meclis Genel Kurulu, tatile girmeden önce çalışmalarını sürdürürken, AKP'nin öncelikli düzenlemeler arasında belirlediği TÜBİTAK Kanunu'nda değişiklik öngören tasarı da Genel Kurul'da kabul edildi. Kanuna göre, TÜBİTAK Bilim Kurulu, Başkanlık, Araştırma Merkezleri, Enstitüler, Bilim Parkı, Bilim Merkezi, müze ve benzeri diğer birimlerden oluşacak. 12 üye ile Başkandan oluşan Bilim Kurulu'nun üyelerinin seçilmesi, seçim usulü, üyelerin görev süresi ile Bilim Kurulu'nun görev ve yetkilerini yeniden düzenleyen kanuna göre, Bilim Kurulunun altı üyesi, bilimsel ve teknolojik alanlarda eser, araştırma ve buluşlarıyla temayüz etmiş, araştırma ve teknoloji yönetimi konusunda yetkinliği olan, bilimsel ve teknolojik sistem, kurum ve birimleri başarı ile kurmuş ve yönetmiş olan isimlerden oluşacak. Bu üyelerden beşi, Bilim Kurulu tarafından belirlenen on, biri Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Genel Kurulu tarafından belirlenen iki aday arasından Başbakan tarafından seçilecek. Bilim Kurulunun üç üyesi, Türkiye Bilimler Akademisinin asli üyeleri arasından Bilim Kurulu tarafından belirlenen altı aday arasından Başbakan tarafından belirlenecek. Bilim Kurulunun diğer üç üyesinin, lisans Öğreniminden sonra kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel sektörde en az 10 yıl deneyim sahibi olmuş, mesleğinde temayüz etmiş ve üstün nitelikli hizmetleriyle tanınmış olması gerekecek. Bu üyelerden biri Bilim Kurulu tarafından belirlenen iki ve ikisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından belirlenen dört aday arasından Başbakan tarafından seçilecek. Bilim Kurulu üyelerinin görev süresi 4 yıl olacak ve üyeliği sona eren üye ancak dört yıllık ikinci bir dönem için daha seçilebilecek.

-BAŞBAKAN SEÇECEK ATANMAK ÜZERE KÖŞK'E SUNACAK

Bilim Kurulu, belirtilen nitelikleri taşıyan kişiler arasından biri Bilim Kurulu dışından olmak üzere iki başkan adayı belirleyerek Başbakan'a sunacak. Başbakan bu adaylardan birini seçerek Başkan olarak atanmak üzere Cumhurbaşkanı'na teklif edecek ve bu kişi Cumhurbaşkanı tarafından atanacak. Görev süresi dolacak olan Başkanın ikinci bir dönem

için daha Bilim Kurulu tarafından aday gösterilmesi durumunda, diğer adayın Bilim Kurulu üyelerinin dışından gösterilmesi gerekecek. Başkan atama süreci, Başkanın görev süresinin dolmasına en geç iki ay kala veya herhangi bir sebeple bu görevin boşalma tarihinden itibaren en geç iki ay içinde tamamlanacak. Bilim Kurulunun herhangi bir nedenle süresinde aday belirlememesi halinde Başbakan gerekli şartları taşıyan iki Başkan adayı belirleyerek Cumhurbaşkanına sunacak ve bu kişi Cumhurbaşkanı tarafından başkan olarak atanacak.Başkanın görev süresi dört yıl olacak ve en çok iki dönem bu göreve seçilebilecek. Başkanının bilim kurulu üyeleri arasından atanması durumunda, başkanın Bilim Kurulu üyeliğinde geçen süre, görev süresinin tespitinde dikkate alınmayacak.

-MEVCUT ÜYELERİN DURUMU

Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte Bilim Kurulu üyesi olan kişilerin görevleri ise sekiz yıllık sürenin aşılmaması kaydıyla 4 yıl daha devam edecek. Bu süre içerisinde, Bilim Kurulu üyeliğinde boşalma olması durumunda yeni üye adaylarını Bilim Kurulu belirleyerek seçilmek üzere Başbakana sunacak. Kanunun yürürlüğe girmesini takip eden 15 gün içerisinde, Bilim Kurulu, biri Bilim Kurulu dışından olmak üzere iki başkan adayı belirleyerek Başbakana sunacak. Başbakan bu adaylardan birini seçerek Başkan olarak atanmak üzere Cumhurbaşkanına sunacak. Bu aday, Cumhurbaşkanı tarafından dört yıllık süre için Başkan olarak atanacak. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title