Haberler

"Tübitak 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması"

TÜBİTAK 44.Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Sergisi'nde yer alan 71 projeden 11'i, Ankara'daki final yarışmasında bölgeyi temsil edecek.

TÜBİTAK 44. Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması Malatya Bölge Sergisi'nde yer alan 71 projeden 11'i, Ankara'daki final yarışmasında bölgeyi temsil edecek.

Bölge yarışmasının ödül töreni, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Törende konuşan Malatya Vali Yardımcısı Abdullah Abid Öztoprak, Türkiye'nin araştırma geliştirmeye verdiği öneme dikkat çekerek,

"İleride çok daha güçlü bir Türkiye bizi bekliyor. Gençliğimiz, umudumuz. İnşallah onlar dünyanın büyük bilim adamları içinde yer alacak" dedi.

TÜBİTAK Malatya Bölge Koordinatörü ve İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlhan İçen ise yarışmaya TÜBİTAK'ın çok önem verdiğini belirterek, ülke genelinde 7 bin proje başvurusu yapılan yarışmaya rağbetin her geçen gün arttığını söyledi.

Bölge yarışmasının 5 yıldır Malatya'da yapıldığını hatırlatan İçen, ilk başta 200 projeyle başladıklarını, bugün bu sayının 400'ü aştığını aktardı.

İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut da yarışmayla lise öğrencilerinin bilimsel çalışma yapmaya alıştırılmasının amaçlandığını belirterek, yarışmada birinci olmaktan ziyade katılımın önemli olduğunu söyledi.

Yarışma jürisinden Prof. Dr. Sibel Kahraman ise jüri olarak Bingöl'den 2, Tunceli'den 12, Mardin'den 24, Adıyaman'dan 25, Diyarbakır'dan 44, Elazığ'dan 59, Şanlıurfa'dan 73, Malatya'dan 166 olmak üzere 8 ilden toplam 405 projenin başvurduğu yarışmaya 71 projeyi çağırdıklarını, bunlardan 11'inin alanında birinci, 9'unun ikinci, 9'unun da üçüncü seçildiğini kaydetti.

Birincileri belirlemekte zorlandıklarını ifade eden Kahraman, birinciyi belirlerken özgünlük ve yaratıcılık, kullanılan bilimsel yönteme hakimiyet, projenin ülke ekonomisine ve topluma katkısı, tutarlılık, uygulanabilirlik, literatür taraması ve kaynakların projeyle ilişkilendirilmesi, sunum sırasındaki öğrencinin netliği gibi kriterleri göz önünde bulundurduklarını söyledi.

Projesi birinci seçilen öğrencilere 500 lira ödül verildi. Çalışması ikinci olan yarışmacılar 300, üçüncü olan öğrenciler ise 200 lirayla ödüllendirildi.

Malatya Sadiye Ünsalan Lisesi'nden Ali Buğra Kısacık ve Süleyman Çoban, Elazığ Doğa Lisesi'nden Zeynep Erdem ve Alperen İlhan, Malatya Özel Rahime Batu Anadolu Lisesi'nden Fatih Ahmet Acar ve Sefa Boyraz, Şanlıurfa Özel Çağlayan Murat Fen Lisesi'nden Ahmet Tatlı ve Muhammed Server Oymak, Tunceli Özel Munzur Anadolu Lisesi'nden Büşra Nur Asalıoğlu, Adıyaman Fevzi Çakmak Anadolu Lisesi'nden Muhammed Mustafa Arıcı ve Abdulsamed Akın, Şanlıurfa Özel Çağlayan Murat Fen Lisesi'nden Ramazan Kalkan ve Ömer Çulcu, Malatya Bilim ve Sanat Merkezi'nden Gül Nida Yaldız ve Ceren Avcı, Malatya Orgeneral Eşref Bitlis Anadolu Lisesi'nden Ebru Çoban ve Kader Gül, Elazığ Karakaya Fen Lisesi'nden Haldun Barış, Malatya Rahime Batu Fen Lisesi'nden Muhammed Buğrahan Selçuk ve Ali Osman Kalaycıoğlu'nun projelerinin Ankara'daki finale katılacağı belirtildi. - MALATYA

Kaynak: AA / Yerel

Şanlıurfa Tübitak Elazığ Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title