Haberler

Tüberküloz, Aıds'ten Sonra En Çok Ölüme Yol Açan Hastalık

Bursa Sağlık İl Müdürü Dr. Serhat Yamalı, Tüberkülozun Aıds'ten Sonra En Fazla Ölüme Yol Açan Hastalık Olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü Verilerine Göre Dünyanın Üçte Birinin Bu Hastalığın Mikrobunu Taşıdığını Söyledi. Türkiye'de Hastalıkla Mücadele ve Eğitim Potansiyeli Olduğunu Anlatan Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Özen İse, "Türkiye Bu Hastalıkla Mücadelede Dünyaya Örnek Olabilecek Kapa...

Bursa Sağlık İl Müdürü Dr. Serhat Yamalı, tüberkülozun AIDS'ten sonra en fazla ölüme yol açan hastalık olduğunu ve Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyanın üçte birinin bu hastalığın mikrobunu taşıdığını söyledi. Türkiye'de hastalıkla mücadele ve eğitim potansiyeli olduğunu anlatan Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Özen ise, "Türkiye bu hastalıkla mücadelede dünyaya örnek olabilecek kapasitede" dedi.

Sağlık İl Müdürü Dr. Serhat Yamalı, Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Özen ve Verem Savaş Derneği Başkanı Necdet Enecek ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek, Bursa'da sürdürülen tüberküloz çalışmaları hakkında bilgiler verdi. İl Sağlık Müdürü Yamalı, Türkiye'de 18 bin Bursa'da da 850 tüberküloz hastası bulunduğunu ifade ederek, "Sağlık İl Müdürlüğü olarak Bursa'da fakir hastalığı olarak da bilinen tüberküloz konusunda üzerimize düşenleri eksiksiz yapıyoruz. İlimizde mevcut 9 dispanserimizde bu yılın başlarında az da olsa uygulamaya konulan Doğrudan Gözetimli Tedavi (DGT) uygulamaları haziran ayında hız kazanmış, bakteriyolojik tanıya verilen önemin göstergesi olarak da balgam muayenelerinde ciddi artışlar kaydedilmiştir. Tüberkülozla mücadelede dispanserlerimiz, göğüs hastalıkları hastanemiz, sağlık ocaklarımız ve diğer sağlık kuruluşlarımız ile üniversitemizin katkı ve destekleri, verem savaş derneklerinin, diğer sivil toplum örgütlerinin yardımları ile Ulusal Kontrol Programı'nı en başarılı şekilde uygulama azmi ve kararlılığı içindeyiz" dedi.

Bursa Verem Savaş Derneği Başkanı Necdet Enecek ise, hastalığa karşı aldıkları önlemlere değinerek, Bursa'da yaşayan tüberküloz hastalarına iyileşene kadar maddi ve manevi tüm yardımları yaptıklarını bildirdi. Enecek, "Tüberküloz hastalarına sürekli yardımlar yapıyoruz. Hastayı yerinde gördükten ve tüberküloz olduğunu teşhis ettikten sonra, iyileşinceye kadar yanlarında olacağımızın garantisini veriyoruz. 2005-2006 yılları arasında bin 32 hastaya nakit, gıda, ilaç, yakacak ve giyecek yardımı yaptık. Tüberküloz hastalarına her ay 3 kilo et, 75 YTL nakit para, giysi ve 16 çeşit gıdadan oluşan erzak paketi yardımı yapıyoruz. Bizden destek almak isteyen tüberküloz hastaları, derneğimizle irtibata geçebilirler" diye konuştu.

Bursa Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Özen de, tüberkülozun yokluk hastalığı olarak da bilindiğini hatırlatarak, hastalığın ilaca dirençli versiyonunun çok tehlikeli olduğundan bahsetti. İlaca dirençli tüberkülozun ciddi bir boyut kazandığını ifade eden Özen, Türkiye'nin hastalıkla mücadelede dünyaya örnek olacak potansiyel taşıdığını ve bu potansiyelin mutlaka harekete geçirilmesi gerektiğini belirtti.

(EŞ-İHS-ÖZ-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

23 Ekim hangi burç? Ekim'in 23'ü hangi burçtur? 23 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 23 Ekim hangi burca ait? 22 Ekim hangi burç? Ekim'in 22'si hangi burçtur? 22 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 22 Ekim hangi burca ait? MHK nedir, açılımı nedir? MHK üyeleri kimlerdir? MHK başkanı kimdir? Beşiktaş Ankaragücü maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) BJK Ankaragücü maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Survivor Birleşme partisi ne zaman 2024? Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title