Haberler

Ttso Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı Yapıldı

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ihalesi yapılan peyniraltı suyu tozu üretim projesinin tekliflerinin değerlendirildiğini söyledi.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, ihalesi yapılan peyniraltı suyu tozu üretim projesinin tekliflerinin değerlendirildiğini söyledi.

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası müşterek meslek komiteleri toplantısı yapıldı. Başkan Suat Hacısalihoğlu, Başkan yardımcıları Coşkun Kahraman, Erkut Çelebi, Muhasip üye Murat İskender ile birlikte müşterek meslek komiteleri toplantısını gerçekleştirdi. Geçen zaman içinde yapılan çalışmaların özet sunumunun paylaşılmasının ardından Hacısalihoğlu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odasının çeşitli çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Peyniraltı suyu projesinin 20 Ekim'de ihale edildiğini aktaran Hacısalihoğlu, 8 firmanın teklif aldığını, 1 firmanın teklif verdiğini ve teklif değerlendirmesinin yapıldığını söyledi.

Çamburnu'nda gemi sanayicileri ortak üretim merkezi ihalesi ihale aşamalarının devam ettiğini ifade eden Hacısalihoğlu, "Bu ihaleler sadece inşaat ihalelerinin çıktığı mantıkta değil, inşaat ihalesi öncesi müşavirlik ihalesi yapılıyor, teknik destek ihalesi yapılıyor. İnşaat ihalesi yapılan bir süreç devam ediyor. Bunlar hızlı bir şekilde sürüyor" dedi.

Başkan Hacısalihoğlu, piyasanın hibeler ile desteklenmeye devam edildiğini belirterek, özellikle Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından sağlanan hibelerin değerlendirildiğini söyledi. Hacısalihoğlu, "Kırsal kalkınma özellikle turizm ve sanayi alanlarında önemli yatırımlar olduğunu söyleyebiliriz" dedi.

Akçaabat Şinik Organize Sanayi Bölgesinde parsel tahsislerinin yapılmış olduğunu söyleyen Hacısalihoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınma Desteklerinden yararlanılması için sürecin hızlandırılmış olduğunu, zamanlama açısından eşleştirmiş olduklarını, yatırımların hayata geçmekte olduğunu aktardı. Hacısalihoğlu, "Yine diğer taraftan DOKA kapsamında hibe desteklerimiz var. Toplam 18 milyon TL hibe destek kullanacak. Bugünlerde bu kaynakla birlikte bu yatırımlarda harekete geçecek" ifadelerini kullandı.

Oda üyelerinin bu hibe desteklere dikkatini çekmeye çalıştıklarını kaydeden Hacısalihoğlu, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun tekrar çağrıya çıktığını vurguladı. Bu dar bir çağrının ardından tekrar yeni bir çağrıya daha çıkacağını vurgulayan Hacısalihoğlu, "Hepimiz bu desteklere hazırlıklı olunmasını arzu ediyoruz" şeklinde konuştu.

İnovasyon Merkezinin ihale aşamasında olduğunu vurgulayan Başkan Hacısalihoğlu, bölgede yapacak olduğu önemli yatırımlardan bir tanesi olduğunu dile getirdi.

Dünya Ticaret Merkezinde yapılması planlananın kongre merkezi olduğunu kaydeden Hacısalihoğlu, şöyle konuştu: "Kongre merkezi, biliyorsunuz odamızın kongre turizminin gelişmesi için yapmış olduğu çalışmalardan bir tanesidir. Bu doğrultuda en son geçen hafta işlemleri tamamladığımız Kongre Merkezi'nin ihalesini Dubaili bir firmaya verdik. Burada 15 katlı bir bina yapılacak. Yaklaşık 90 bin metrekarelik bir inşaat alanı. Aynı zamanda bunun içerisinde sağlık turizmini geliştirmesi doğrultusunda da estetik cerrahi ön planda olmak üzere bir sağlık merkezi oluşturulacak. Yaklaşık 6 bin metrekarenin üzerinde bir fuar alanı. Yani şimdikinin iki katı. Yine bunun yanında 3 bin 300 kişilik bir kongre merkezi. Buna bağlı olarak küçük ve büyük toplantı salonları. 240 odalı bir otel. Yaklaşık iki kat rezidans. Bir kat ofis. Buna bağlı olarak diğer hizmet alanlarından oluşan bir merkez oluşuyor."

240 odanın bu kongre merkezi için yeterli olmadığını dile getiren Hacısalihoğlu, şöyle konuştu:

"Bizim amacımız o bölgede 2 bin yatak kapasitesine ulaşmak. Kongreleri ancak böyle karşılayabiliriz. Şu anda mevcut duruma hoşgörü ile bakmak lazım. Yatak kapasiteleri artacaktır. Otele ihtiyaç olacağı ortada. Geleceği de böyle planlamakta fayda var."

Aynı firmanın Araklı ilçesinde farklı bir proje sürdürdüğünü kaydeden Hacısalihoğlu, daha geniş kapsamlı bir proje yapıldığını, bu tür Körfez Ülkeleri firmaların bölgemizde yatırım yapmasının Trabzon'daki konut satışlarına önemli miktarda katkı sağlayacağını düşündüklerini vurguladı.

Ön planda turizmin olduğu Trabzon'da bir yıl Sümela'nın kapatıldığını kaydeden Hacısalihoğlu, şunları söyledi:

"Sümela'nın kapatılma nedeni yamaçlarında olan taşların temizlenmesidir. Kültür ve Turizm Bakanlığı gerekli ihaleyi yaptı. Sümela manastırı içinde açılmayan bölümleri restorasyonun yapılarak açılması sağlanacak. Sümela'nın yanı sıra daha eski olan Vazelon manastırının tadilatı için ödenek ayrıldı. Önümüzdeki yıl ihalesi yapılacak ve tadilata başlanacaktır. Bu da bölgedeki tarihi eserlerin turizme kazandırılması açısından güzel haberler. Bunlar neye yarayacak. Kruvaziyer turizmi konusunda faaliyetlerimizi daha önce anlatmıştık. Kruvaziyer turizmi ile gelen turistlerin odaklandığı bir ya da iki nokta olur. Sümela ve Vazelon bu odak noktalardan ikisidir. Bu tür eserlerimizin sayısını artırırsak bölgemizi ziyaret eden kruvaziyer turistlerin sayısı da artacaktır. Yine daha önce size sunmuş olduğumuz Uzungöl'deki kış turizmi projemiz vardı. Bununla ilgili birkaç yatırımcı ile görüştük. Görüşmelerimiz de devam ediyor. Hayata geçirdiğimiz takdirde ekonomik yönden bölgeye katkı sağlanmış olacaktır."

Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, açıklamalarının ardından meclis ve meslek komitesi üyelerine görüş ve önerilerini aktarmak üzere söz verdi.

"AKILLI YAZAR KASA UYGULAMASI ERTELENMELİ"

Meclis Üyesi Mehmet Ataman, 2013 yılında çıkan yasaya göre akıllı yazar kasa uygulamasının 2016 yılından itibaren uygulamaya geçeceğini kaydetti. İki ay zaman kaldığını, cezasının da bin 216 TL olduğunu, bu sorunun önemsenmesi gerektiğini ifade eden Ataman, sözlerine şöyle devam etti:

"Türkiye eski yazar kasa çöplüğüne dönüşecek. 25 milyar TL'lik esnafın sırtına bir ek yük gelecek. TOBB ile yapılacak istişareler ile Maliye Bakanlığından uygulamanın ertelenmesi için temasların yapılması gerekiyor. Yeni akıllı yazar kasalar alıcıdan satıcıya kadar kullanılan her fiş aynı zamanda maliye hafızasına da aynı anda kaydediliyor. Dürüst çalışan esnafın lehine."

"TRABZON SURİYELİ SIĞINMACILARA ÖNLEM ALMALI"

Meslek komitesi üyesi Yasemin Atasoy, trafik ışıklarını Suriyeli kadın ve çocukların çok yoğun şekilde istila ettiğini söyledi. Trabzon'un kültür ve turizm merkezi çalışmaları bulunduğunu vurgulayan Atasoy, gerek Trabzon gerekse bütün Türkiye için içler acısı bu duruma karşı yapılabilecek çalışmaların geciktirilmemesi gerektiğini dile getirdi.

"TURİZME DİKKAT EDİLMELİ"

Meclis Üyesi Şadan Demir de, Trabzon'da turizm patlamasından söz edildiğini ifade ederek, deniz kenti olan Trabzon'da bir plaj ve restoran bulunmadığını dile getirdi.

Bir meslek komitesi üyesi ise, turistlerin yoğunlukla geldiği yaz dönemlerinde bazı sektörlerde fiyatlarda artış yaşandığına dikkat çekti. Bu konuda gelecekte sorun yaşanmaması için önlemlerin alınması gerektiği vurgulanarak, daha uygun fiyatların turistlere sunulması için çalışma yapılması gerektiği aktarıldı. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Suat Hacısalihoğlu Çamburnu Trabzon Çelebi Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title