Haberler

Ttk Genel Müdürü, Malzeme Taşıma Sistemini Eleştirdi

Türkiye Taşkömürü Kurumu (Ttk) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, Ttk'nın Yer Altındaki Ocakların Üretim Alanlarında Çalışan İşçilerin İple Malzeme Taşıması Sistemini Eleştirdi. Dağdelen, "Madenciler Beline Bağladıkları İple Malzeme Taşıyor. Bir Çoğunun Beli Yara Olmuş. Piramitlerin Yapıldığı Eski Mısır Döneminde Firavunlar Bile Böyle Bir Sistem Kullanmamıştır" Dedi.

Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, TTK'nın yer altındaki ocakların üretim alanlarında çalışan işçilerin iple malzeme taşıması sistemini eleştirdi. Dağdelen, "Madenciler beline bağladıkları iple malzeme taşıyor. Bir çoğunun beli yara olmuş. Piramitlerin yapıldığı eski Mısır döneminde Firavunlar bile böyle bir sistem kullanmamıştır" dedi.

TTK Genel Müdürü Rıfat Dağdelen, randıman ve teknolojiye çok önem verdiklerini söyledi. Yıllardır ocaklarda işçilerin bellerini yara yapan ipli sistemle malzemelerin aşağıdan yukarıya taşındığını anlatan Dağdelen, hazırlanan ve üretilen basit bir mekanik sistemle işçiyi malzeme taşıma eziyetinden kurtardıklarını söyledi. Ocaklarda kullanılan sistemi Mısırlıların piramit yaptığı dönemlerde firavunların bile kullanmadığını anlatan Dağdelen, şöyle konuştu: "150 senedir bizim havzamızda, hazırlık bacaları,

işçimizin beline bağladığı iple baş yukarı tabir ettiğimiz sistemle taşınıyordu. Yani madenciler 30-60 dereceye kadar çıkan eğimli alanda belinde ip sarılı, iki ayağı arasında 2-3 metre uzunluğunda direk sarılı, 1 ile 30 metre sürenerek veya emekleyerek taşıyordu. Pek çoğunun beli yara olmuştu. Eski Mısır'da bile piramitler yapılırken firavunlar böyle bir sistemi uygulamamıştır."

Şimdi arkadaşlarıyla basit bir alet yaptıklarını anlatan Dağdelen, şöyle konuştu: "İlk uygulamayı Kozlu Müessesesi'nde denedik. Başarılı olundu. Atölyeye talimat verdim, 17 tane daha yapıyorlar. Bunları çoğaltacağız. Bu hazırlıkla malzemenin daha kolay taşınması sağlanıyor. Bu sistemle işçimiz taşınacak yere gidiyor, direk ya da malzemeler de peşinden geliyor. Eski sistem gerçekten çağ dışı bir sistem. Bunun için bu sisteme müsaade etmedim. Üretim işçilerimizi bu sistemden kurtardık. Üretim bölgenin

yapısı gereğince zaten hayli zorlu bir iş. Bir de bunun gibi zorlukları üzerine eklediğiniz zaman işçide randıman düşüyor. İşçimizi mümkün olduğu kadar az yorarken, randımanını da en yüksek seviye çıkarıyoruz."

Dağdelen, uygulanan yeni sistem ve yapılan yeni yatırımlarla geçen sene kurum tarihinin en az sayıda işçisiyle en az oranda üretim yapılmasına rağmen kişi başına düşen üretim ve randımanın önemli derecede artırıldığını sözlerine ekledi.

(SD-AK-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title