Haberler

Tspakb Başkanı Nevzat Öztangut: Mutlaka Yatırımcı Tabanını Genişletmeliyiz

Tspakb Başkanı Nevzat Öztangut, Sermaye Piyasalarının Derinleştirilmesi İçin Mutlaka Yatırımcı Tabanının Genişletilmesi Gerektiğini Söyledi.

Türkiye Sermaye Piyasası Aracı Kuruluşları Birliği (TSPAKB) Başkanı Nevzat Öztangut, yatırımcı tabanının mutlaka genişletilmesi ve aracı kurumların da büyütülmesi gerektiğini söyledi. TSPAKB'nin 9. Olağan Genel Kurulunda konuşan Öztangut, Birliğin faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Birlik Otomasyon Sistemi projesinin aşamalarını hayata geçirmeye başladıklarını söyleyen Öztangut, projenin tüm aşamaları tamamlandıktan sonra, kurumlara gönderilmesi gereken bilgileri, elektronik ortamda tek bir merkezden ve her türlü analize uygun şekilde ilgililere sunulacağını söyledi. Kriz ortamında aracı kuruluşların ağırlaşan maliyetlerinin azaltılması için de çalıştıklarını belirten Öztangut, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nda alım satım işlemlerinden alınan borsa payınını, yüz binde 5 olan oranın, yüz binde 4'e indirildiğini açıkladı. SPK'nın yeni bir düzenlemesi ile aracı kurumların teminat olarak Takasbank'a yatırmaları gereken sermaye blokajları oranının da düşürüldüğünü bildiren Öztangut, "Hisse senedi alım satım kazançlarının vergilendirilmesinde görüşlerimiz olumlu karşılandı. Bakanlar Kurulu kararı ile tam mükellef gerçek kişi ve kurumların hisse senedi alım satım kazançları üzerinden yapılacak stopaj oranı yüzde 0 olarak belirlendi" bilgisini verdi. Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi (BSMV) cezaları ile ilgili görüşlerini de Vergi Konseyi'ne ilettiklerini belirten Öztangut, BSMV'nin finansal piyasalarda yeni ürün geliştirilmesine engel olan bir vergi türü olduğuna dikkat çekerek, "Bu nedenle BSMV'nin kaldırılması gerektiğine inanıyoruz" dedi. Ayrıca Aracılık Yetki Belgesi harçlarının düşürülmesini de ilgili makamlara söylediklerini kaydeden Öztangut, yetki belgesi başına 26.9 bin lira olmak üzere, 6 belge için 162 bin TL harç ödendiğini sözlerine ekledi.

Sektörün ihtiyaçlarını karşılamak için yoğun emek harcadıklarını da belirten Öztangut, geçen yıl 3 bin 880 kişiye eğitim verildiğini, 2009'un dört aylık döneminde ise bu rakamı yakaladıklarını söyledi.

-YATIRIMCI KİTLESİ BİREYSELDEN KURUMSALA GELİŞTİRİLMELİ-

Yeni dönemde öncelikli hedeflerinin, aracılık sektörünün gelişmesi için gereken adımların atılmasını sağlamak olduğunu açıklayan Öztangut, bu açıdan İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin, Birlik için öncelikli olduğunun altını çizdi. Türkiye'de aktif hisse senedi yatırımcı sayısının yaklaşık 200 bin civarında olduğunu, Borsa yatırımcılarının yarısından fazlasının, borsada işlem yapmayı günlük alım satım olarak algıladığını belirten Öztangut, şunları söyledi:

"Yaklaşık 30 milyar liralık fon büyüklüğünün sadece 800 milyon liralık kısmı hisse senedi yatırımlarından oluşuyor. Ülkemiz ekonomisinin, Türk sanayinin sermaye piyasasına, onun yaratacağı fonlara çok ihtiyacı var. Reel ekonomimizi büyütmemiz ve şirketlerimizin fon ihtiyacını en makul şekilde karşılayabilmemiz için sermaye piyasamızın sorunlarını bir an önce çözmeliyiz. Yatırımcı kitlemizi bireyselden kurumsala her yöne geliştirmeliyiz. Bugün şirketlerimizin gerçekleştirdikleri halka arz sonrasında yatırımcılar, aldıkları hisse senetlerini hemen elden çıkarıyorlar. Halka arz sonrası oluşacak fiyat artışını yeterli görüyorlar. Oysa Türk şirketlerinin potansiyeli, sermaye piyasamızı şahlandıracak seviyededir."

Bugün sermaye piyasasının derinleştirilmesine ihtiyacı olduğunu ifade eden Öztangut, "Mutlaka yatırımcı tabanını genişletmeliyiz. Aracı kurumlarımızı da büyütüyor olmalıyız. Çünkü aktif yapısı ve karlarıyla çok büyük olmayan aracı kurumlar sektörü üzerine bir finans merkezi inşa etmek mümkün değil" dedi. (ANKA)

(HMD/BÜN)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title