Haberler

Tso'da Vekiller Yeni Anayasa Değişikliğini Anlattı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Mart ayı olağan meclis toplantısı Davut Altan Meclis Salonu’nda yapıldı.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası(TSO) Mart ayı olağan meclis toplantısı Davut Altan Meclis Salonu'nda yapıldı.

Toplantıya MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu katıldı. Milletvekilleri referandum ve anayasa değişikliği üzerinde konuşma yaptı.

Köktaş: "Bu anayasada otokontrol var"

Anayasa değişikliği maddelerini anlatan AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, "Bu anayasanın Cumhurbaşkanına verdiği güç mevcut anayasadan daha az. 7 Haziran'da Cumhurbaşkanı Meclis'i erken seçime gönderdi, kendisi seçime gitti mi? Gitmedi. Şimdiki anayasada Cumhurbaşkanı Meclis'i seçime gönderiyorsa kendi de onunla beraber geliyor ve Cumhurbaşkanı 2 dönemden fazla seçilemiyor. Buna itiraz ediliyor. Fakat Meclis de onu seçime götürebiliyor, otokontrol sağlanmış oluyor. Bu anayasada bir otokontrol var" dedi.

Zeybek: "Ondan sonra ne olacak arkadaşlar"

Hükümetin ekonomi politikalarını eleştiren CHP Samsun Milletvekili Kemal Zeybek, "Şu anda biz Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanımız olduğunu biliyoruz. 2019'kadar Cumhurbaşkanı olarak kalacağını biliyoruz. Saygımız da sonsuz. Ama ondan sonra ne olacak arkadaşlar? Demokrasimizin daha güçleneceğini, yurttaşı devlet karşısında daha güçlü hale getirebilecek bir anayasa maddesi var mı bana onu söyleyin. Yasalar yurttaşı devletten korumak için yapılır. Bir bireyi Meclis'ten korumak için yapılmaz" diye konuştu.

Usta: "MHP bundan sonra her zaman oyun kurucudur

Anayasa değişikliğinin mevcut sistemden daha olumlu şeyler getirdiğini belirten MHP Grup Başkan Vekili ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, " 'MHP silinecek, tarih olacak' diyenler var. Türkiye'nin siyasi atmosferini düşündüğünüzde MHP bundan sonra her zaman oyun kurucudur. İyi çalışırsak bu sistemin ana gövdesi olacaktır. MHP için kimsenin kaygılanmasına gerek yok" şeklinde konuştu.

Muzioğlu'ndan bankalara tepki

Milletvekillerinin konuşmasının ardından meclis gündeminde konuşan Samsun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Biliyorsunuz, hepimiz ticaret yapıyoruz, işçi çalıştırıyoruz. Alıyoruz, satıyoruz. Biraz sıkıntılarımız var. Piyasadaki daralmadan dolayı da sizin de bildiğiniz gibi 'TOBB öncülüğünde bir Nefes Kredisi çıkartalım' dedik. Aramızda bankacı arkadaşlar da var. Lütfen kusura bakmasınlar. Bana, 'Ya başkan, siz iki de bir bize sallıyorsunuz' diyeceksiniz ama haksız da değilim. Biliyorsunuz, piyasadaki daralmayla beraber bankalardaki faiz oranları da yükseldi. Bunun üzerine TOBB da, 'Bir sistem geliştirelim ve Nefes Kredisi adı altında, bankaların 12 ile 20 arasında istedikleri faiz karşısında biz de 9.99'dan kredi sağlayalım' dedi. Bu sistem için de Sayın Cumhurbaşkanımız bir toplantısında, 'İşte finansla, inovasyon budur' diye açıklama yaptı. Gerçekten bir yenilikti ve çok güzel bir sistemdi. Ama daralma o kadar çoktu ki; hükümet de, 'Ben KOBİ kredisi dağıtacağım. ve şu ölçekteki KOBİ'lere 50 bin lira kredi vereceğim' dedi. Piyasaya sürüldüğünde 500 bine yakın talep oldu. Ama krediyi alan sayısı 15 bin kadardı. Hatta ben bu kürsüden bunun için, 'KOSGEB kredisi duvara tosladı' dediğimde basın da beni manşet yapmıştı. Daha sonra hükümet, 460 bin KOBİ'ye bu krediden vereceğini açıkladı. Bu arada da sicil affı çıktı. Ama gel gör ki bankalar, vereceği 50 bin TL kredi için çeşitli bahanelerle 20 bin TL vereceğini söyledi. Başvuru yapanlara, 'Yok senin burada kırmızın var, yok yeşilin var' dedi. Bir banka hem de kamu bankası, verdiği kredi karşılığında 387 TL masraf alırken, bir özel banka 29 TL karşılığında kredi verdi. Bankacı arkadaşlar lütfen bunu yapmayın. Böyle bir şey olmaz. 50 bin TL krediyi veriyorsun, benden 387 TL kesiyorsun. Bu bir yanlıştır. Ben ziyarete gelen tüm vekillerimize, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimize gelen bakanlarımıza, tüm yetkili kişilere bu durumu söylüyoruz. Bu kürsüden bir kez daha sizlere duyurmak istedim. Bu sizin hakkınız. Hakkınızı da sonuna kadar arayın. Bir başka konu da Kredi Garanti Fonu garantisi altında verilen krediler. Gelin görün ki bu kredi için de müracaat eden arkadaşlarımızın serzenişleri var. İşi, gücü, hali iyi olan, cirosu iyi olan, paraya ihtiyacı olmayanların zorla peşinden koşup gel sana kredi verim deniliyor ama ihtiyacı olan sanayici, tüccar arkadaşımıza bu kredi verilmiyor. Lütfen üzerinden para kazandığınız tüccar ve sanayicilerimizi azıcık koruyun" şeklinde konuştu. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Salih Zeki Murzioğlu Erhan Usta Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title