Haberler

Tskb 2008'de Üç Halka Arz Gerçekleştirecek

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (Tskb) Genel Müdürü Halil Eroğlu, Halka Arz İçin Ellerinde Üç Firma Bulunduğunu, Yılın İkinci Yarısına Doğru Bu Halka Arzları Gerçekleştireceklerini Söyledi.

Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Genel Müdürü Halil Eroğlu, halka arz için ellerinde üç firma bulunduğunu, yılın ikinci yarısına doğru bu halka arzları gerçekleştireceklerini söyledi. Eroğlu, satış danışmanlığı yaptıkları otoyol ve köprülerin ihaleye Mayıs ayında çıkmasını beklediklerini belirterek, "Özelleştirmede otoyol ve köprülere talep artarak devam ediyor. Uluslararası kuruluşlar ve yurtiçinde birçok firmanın talebi olacaktır" dedi.

TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu, 2007 yılı performansı ve 2008 beklentilerini düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı. Eroğlu, TSKB'nin aktiflerinin 2007'de 2006'ya göre yüzde 20 büyüdüğünü belirterek, bankanın toplam aktiflerinin 4.9 milyar YTL'ye ulaştığını kaydetti. Eroğlu, bankanın kredi portföyünün dolar bazında yüzde 36 artarak 2.4 milyar dolara yükseldiğini belirterek, 2006 sonu itibarıyla 106 milyon YTL olan net karın yüzde 39 oranında artışla 2007'de 147 milyon YTL'ye ulaştığını ifade etti. TSKB'nin geçen yıl ortalama özsermaye getiri oranının yüzde 22.2, aktif getiri oranının ise yüzde 3.3 olarak gerçekleştiğini söyleyen Eroğlu, bankanın 2007'de vergi ve karşılık öncesi brüt karının ise 170 milyon YTL olduğunu kaydetti.

Halil Eroğlu, orta ve uzun vadeli kredi kullandırma açısından 2007 yılında tarihin en yüksek seviyelerine ulaştıklarına dikkat çekerek, 2007 yılı içinde toplam kredi plasmanının 1 milyar 100 milyon dolar olduğunu söyledi.

Türkiye'nin geleceğinde enerji lojistik sektörlerinin çok önemli rol oynadığını vurgulayan Eroğlu, TSKB'nin bu sektörlere sağladığı fonların hızla arttığını ve 2007 yılında en çok bu sektörlere kredi kullandırdıklarını kaydetti. Eroğlu, son 3 yılda 68 enerji üretim ve dağıtım projesine toplam 400 milyon dolar finansman sağladıklarını ifade ederek, projelerin yarısının çevre kredisi olarak değerlendirilebilecek yenilenebilir enerji ve doğalgaz projeleri oluşturduğunu bildirdi.

Eroğlu, Türkiye'nin reytinginin düşük olması nedeniyle TSKB'nin ve diğer bankaların da reytinglerinin düşük olduğuna işaret ederek, bankalarının kaynaklarında, aktif ve kredilerinde büyüme olduğunu ve sorunlu kredilerin ise kredilerin binde 7'sini oluşturduğu ifade etti.

-2008'DE ÜÇ HALKA ARZ OLACAK-

Son üç yılda satın alma ve birleşmelere nakit sendikasyon payı olarak 429 milyon dolar, gayri nakdi olarak da 175 milyon dolar kaynak sağladıklarını söyleyen Eroğlu, kurumsal finansman faaliyet alanlarına ilişkin de bilgi verdi. Halil Eroğlu, halka arz için ellerinde üç firma bulunduğunu, yılın ikinci yarısına doğru bunu gerçekleştirmeyi beklediklerini söyledi. Gazetecilerin global krizin halka arza etkisine ilişkin soruları üzerine Eroğlu, halka arzlarda içeriye satılabilecek rakamın yüzde 30 civarında olduğunu, gerisinin yurtdışına satıldığını belirtti. Eroğlu, büyük halka arzlarda yurtdışının çok önemli olduğunu vurguladı.

-OTOYOL VE KÖPRÜ ÖZELLEŞTİRMELERİ-

Eroğlu, satış danışmanlığı yaptıkları otoyol ve köprüler, deniz limanlarının özelleştirmesinin bu yıl içerisinde gerçekleştirilmesini beklediklerini vurgulayarak, "Özelleştirmede otoyol ve köprülere talep artarak devam ediyor. Kabaca 2 bin kilometre yolumuz, 2 köprümüz var. Getirisi ortada, verimlilik yüksek. Uluslararası kuruluşlar ve yurtiçinde birçok firmanın talebi olacaktır. Dünya çapındaki firmaların talebinin süreceğine inanıyorum. Mayıs ayında ihaleye çıkabilir. Biz Özelleştirme İdaresi'ne stratejik raporumuzu sunduk" diye konuştu.

-BU KRİZ BİZİM KRİZİMİZ DEĞİL-

Gazetecilerin global krizin Türkiye'ye etkisine ilişkin sorularını da yanıtlayan Eroğlu, Türkiye'de siyasi istikrarın olduğunu belirterek, Türkiye içinde ana konularda sıkıntı yaşanmadığını ifade etti. Eroğlu, uluslararası piyasalarda net olmadıklarını, likidite problemi bulunduğunu belirterek, "Bu likidite probleminin miktarını tam olarak kavrayamadık. Bu en erken 3-5 ayda geçer. Bu kriz bizim krizimiz değil, bu başkalarının krizi" dedi. Türkiye ekonomisinin artık 2001'deki gibi olmadığını artık global bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayan Eroğlu, "Ekonomik kriz olursa bundan sonra Türkiye bunu tek başına yaşamaz, birlikte yaşayacağız" diye konuştu.

Bundan sonraki sürece ilişkin de değerlendirmede bulunan Halil Eroğlu, kısa vadeli borçlanma maliyetinin artacağı, 2008'de uluslararası sermayelerden uzun vadeli borçlanmanın çok kolay olmayacağı öngörüsünde bulundu.

Eroğlu, uluslararası piyasa alanını net göremediğini, global krizin bankacılık ve finans sektörünü biraz tedbirli olmaya iteceğini söyledi. Geçtiğimiz yılın bankacılık açısından karlı ve iyi bir yıl olduğuna dikkat çeken Eroğlu, 2008'de sektörde karlılığın bu kadar iyi olmayacağını ancak büyüme ve gelişmede her hangi sıkıntısı olmayacağı değerlendirmesini yaptı. Eroğlu, global krizin Türkiye ekonomisini etkilemeye devam edeceğini kaydetti.

-YATIRIM İŞTAHINDA EKSİLME YOK-

Türkiye'de yatırım iştahında eksilmenin olmadığını belirten Eroğlu, "5 yıldır öncelikle enerji lojistik ağırlıklı iş yapıyoruz. Enerjiniz yoksa limanınız, deponuz, havaalanınız, demiryolunuz yoksa ekonominizin büyümesi de mümkün değildir" dedi. Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olmasının cari açık üzerinde baskı oluşturduğuna işaret eden Eroğlu, bu yıl Türkiye'nin enerjiye cari açığı kadar para ödediğini ifade etti. Eroğlu, Türkiye'nin enerji problemini öncelikle halletmesi gerektiğini vurgulayarak, Türkiye'de genel yatırım iştahında problem olmadığını kaydetti. Eroğlu, Türkiye'nin yurtdışındaki sermayeye ihtiyacı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye'de ekonomimizin IMF ve AB çıpası hangi iktidar olursa olsun devam etmeli. Türkiye'nin bir sermaye yetersizliği problemi var. Bu nedenle bizim ek krediye ve sermaye benzeri işlemlere ihtiyacımız var. Bizim batıyla ve uluslar arası kuruluşlarla aramızın iyi ve sağlıklı olması gerekiyor. IMF ile ilişkileri karışlıklı konuşarak düzenleyip, yürütmemiz gerekiyor. Aksi taktirde yurtdışından bütün borçlanma maliyetleri yukarı çıkar. Bunun bedelini hissetmeden uzun vadede ödemek zorunda kalıyoruz."

-MERKEZ BANKASI 0.25 BAZ PUAN İNDİRİM YAPAR-

Eroğlu, gazetecilerin soruları üzerine faiz, döviz kurumu ve enflasyona ilişkin 2008 beklentilerine ilişkin de bilgi verdi. Eroğlu, yarın toplanacak olan Merkez Bankası Para Politikaları Kurulu'nun 0.25 baz puan faiz indirimi yapacağı öngörüsünde bulundu.

Türkiye'de faizlerde aşağı doğru bir eğilim beklediklerini de açılayan Halil Eroğlu, faizlerin 125 baz puan inebileceği tahmininde bulundu.

Eroğlu, enflasyon beklentilerinin Merkez Bankası'nın beklediği gibi 4 değil, 6.6 olduğunu aktarırken, "Enflasyon konusunda ana sıkıntı Nisan ayına kadar ortaya çıkacaktır. Enerji maliyetleri nedeniyleÂ… Nisandan sonra enflasyonda düşme eğilimi bekliyoruz" dedi.

Döviz kurunda ciddi bir hareketlilik beklemediklerini dile getiren Eroğlu, TSKB olarak Eurobond ihracı için 6 aydır çalıştıklarını ve ortalık rahatlayınca bunu da hayata geçireceklerini söyledi. (ANKA)

(EYL/YLD/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title