Haberler

TSK'nın Gözlemi Altındaki İdlip'te Bayram Telaşı Başladı (1)

Ülkelerinde süren iç savaş altında sekizinci kez Ramazan Bayramını karşılayan Suriyeliler, çarşı ve pazarlarda bayrama hazırlık yapıyor.

Suriye'de "İdlib gerginliği azaltma bölgesi" sınırları içindeki halk, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ateşkes gözlem noktalarını kurmasının ardından bu yıl Ramazan Bayramına geçen yıllara göre nispeten daha güvenli giriyor.

Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarının azalmasıyla İdlib'de halk, çarşı ve pazara akın ediyor.

Bayram alışverişine çıkan halk, elbisenin yanı sıra en çok helva, kadayıf, halka ve tulumba tatlısı satın alıyor.

Kentte yaşayan Suriyeler, bu ramazanda saldırıların azalmasının en büyük nedenini, Tsk'nın, Astana anlaşmaları çerçevesinde "İdlib gerginliği azaltma bölgesindeki" ateşkes gözlem noktalarını tamamlayarak görevine başlaması olarak gösteriyor.

İdlibli Abdülmecid El-Ömer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram nedeniyle halkın pazarlara akın ettiğini söyledi.

El-Ömer, Esed rejimin saldırıları nedeniyle terk ettiği köyüne dönebileceğini hiç düşünmediğini belirterek, " Tsk'nın gözlem noktaları sayesinde hayat yeniden normale döndü. Bu yıl (ramazan ayı) geçen yıllara göre nispeten daha güvenli oldu. Halk normal hayatına yeniden kavuştu. Bu pazar hareketliliğinden belli. Bayram nedeniyle halk pazarlara akın ediyor. Bayramlık ve bayram tatlısı alınıyor." dedi.

İdlib'in Cercenaz beldesinde yaşayan 26 yaşındaki Ahmed Duğum da bu yıl ramazan ayının çok daha sakin geçtiğini aktardı.

Duğum, "Bayram hazırlıkları yapıyoruz. Tatlı ve bayramlık alışverişi yapıyoruz. Özellikle TSK sayesinde geçen yıllara göre durumlar daha iyi." ifadelerini kullandı.

"TSK sayesinde pazarlar bu yıl geçen yıla göre daha iyi"

Cercenazlı İsa Duğeym de "TSK sayesinde pazarlar bu yıl geçen yıla göre daha iyi. Her ramazan ayında Esed rejiminin savaş uçakları bölgede (Cercenaz beldesinde) hava saldırısı düzenleyerek katliamlar yapmaktaydı. Ama bu yıl hava saldırıları yok, pazarlar daha aktif ve canlı." şeklinde konuştu.

Şuheda kampı sorumlusu Ahmet Alluş ise kamplar bölgesinin diğer yerlere göre daha iyi durumda olduğunu söyledi.

Alluş, "Kamplar güvenli ancak bu bayram geçen yıllara göre daha zor. Yardımlar daha azaldı. Fiyatlar ise yükseldi. Tanıdığım bazı ailelerin ikinci el kıyafet bile alacak durumları yok." değerlendirmesinde bulundu.

İdlib'in Kefrenbude ilçesinden ikinci el malzeme satan dükkan sahibi Ebu Halid Zidan, Esed rejiminin hava saldırılarından kaçarak Türkiye sınırına sığınan halkın ancak ikinci el kıyafet alabileceğini dile getirdi.

Zidan, "Cadde üzerindeki yeni elbise satılan noktalarda fiyatlar geçen yılın fiyatlarına göre çok pahalı. Gelirin zayıf olması alım gücünü olumsuz etkiliyor." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

TSK Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title