Haberler

TSK Cobra İstiyor, ABD Vermiyor

TSK, Terörle Mücadelede Etkin Görev Yapan Silahlı Cobra Helikopterlerinin Sayısını Arttırmak İçin Yeni Alım İstedi. Ancak ABD Söz Konusu Helikopterlere Kendi İhtiyacı Olduğunu Bildirdi.

Türk Silahlı Kuvvetleri, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki terörle mücadelede etkin görev yapan Cobra helikopterlerinin sayısını arttırmak amacıyla yeni alım istedi. Ancak ABD, söz konusu helikopterlere kendisinin ihtiyacı olduğunu bildirerek, Türkiye'nin isteğine olumsuz yanıt verdi.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın isteği üzerine Genelkurmay Başkanlığı, ABD'den yeni helikopter alımı için Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na başvurdu. TSK, toplam 12 Cobra helikopteri alımını istedi. ABD ise Türkiye'nin bu isteğine olumsuz yanıt verdi. Halihazırda ABD'de bu helikopterlerinin üretiminin olmadığını bildiren Amerikalı makamlar, deniz piyadelerinin envanterindeki helikopterleri ise vermek istemedi. Deniz piyadelerinin envanterinde 170 Cobra helikopteri olmasına rağmen ABD, bu helikopterlere kendi ihtiyacı olduğunu bildirerek Türkiye'nin isteğini geri çevirdi.

ABD, Cobra yerine Türkiye'ye Apache helikopterlerini önerdi. Ancak Türkiye, altı yapı eksikliği nedeniyle bu öneriye sıcak bakmadı ve geri çevirdi.

AGUSTA'YA RED

Türkiye'nin saldırı helikopteri ihtiyacını öğrenen İtalyan Agusta firması ise geçici olarak helikopter vermeyi önerdi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın açtığı saldırı helikopteri ihalesini kazanan Agusta firmasının önerisi ise Genelkurmay Başkanlığı'nca kabul görmedi. Askerlerin Agusta firmasının Türkiye'deki ihaleyi kazanan Mangusta modelinin motor gücünün yetersiz olduğu gerekçesiyle İtalyanların önerisini reddetti.

Savunma sanayine yakın kaynaklar, Türkiye'deki saldırı helikopteri ihalesinin kazanan firmanın, ihaleyi kazanan modelinin kabul görmemesinin projeye de yansıyacağını söylediler. Genelkurmay Başkanlığı'nın İtalyanlara soğuk baktığını ve hatta "bizi İtalyanlara mahkum etmeyin' şeklinde serzenişte bulunduğunu bildiren aynı kaynaklar, bu durumun projeyi geciktirebileceğini de sözlerine eklediler.

Türkiye'nin 12 yıl süren ve yılan hikayesine dönen saldırı helikopteri ihalesini 30 Mart 2007 tarihinde İtalyan Agusta firması kazanmıştı. Firma, lisansı da dahil olmak üzere helikopterin tüm teknik özelliklerini Türkiye'ye vermeyi kabul etmişti. Firma, Mangusta A-129 olan modelinin ismini de, Türkiye üretimi olduğunu göstermek amacıyla T-129 olarak değiştirilmesini de kabul etmişti. Sadece İtalyan Ordusu'nda kullanılan Mangusta A-129 helikopterlerinin üzerinde 20 mm makinalı top, 2.75'lik roket atabilme kapasitesi ile birlikte Amerikan orjinli Hellfire ve Tow tipi anti-tank füzelerini atabiliyor. (ANKA)

(ED/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title