Haberler

Trump'tan DEAŞ Militanları İçin Guantanamo Planı

Güncelleme:

New York Times gazetesindeki habere göre, Trump yönetimi, gelecekte yakalanacak Taliban, El Kaide, DEAŞ ve diğer aşırıcı terör örgütü üyelerinin Amerikan donanma üssünde yer alan Guantanamo hapishanesine getirilmesini yasal olarak düzenleyen bir başkanlık kararnamesi üzerinde çalışıyor.

Taslak halindeki kararname, yakalanan terör örgütü Taliban, El Kaide, DEAŞ üyeleri, bunlarla bağlantılı güçler ve DEAŞ'la bağlantılı kişi ve grupların tutuklanarak ABD Savunma Bakanlığı tarafından Guantanamo hapishanesine gönderilmesini mümkün kılıyor.

ULUSAL GÜVENLİK YETKİLİLERİ UYARDI

Ulusal güvenlik yetkilileri ise yeni kararname konusunda yönetime uyarıda bulunuyor. Yetkililer, DEAŞ'a karşı askeri mücadele için Kongre yetkisinin gerekmesi nedeniyle daha önce El Kaide için çıkarılan yetkinin DEAŞ mensuplarının yakalanmasından sonra hukuki karmaşaya yol açabileceğini belirtti.

KONGRE HENÜZ YETKİ VERMEDİ

2012'de değiştirilen "Ulusal Savunma Yetkisi Kanunu"na göre ABD Kongresi, hükümeti El Kaide ve Taliban üyeleri ile bu terör örgütleriyle bağlantılı olma şüphesi bulunan kişilerin tutuklanması konusunda yetkili kılıyor. Ancak Kongre şu ana kadar DEAŞ'a karşı savaş ve DEAŞ üyelerinin tutuklanması konusunda yönetime onay vermedi.

DEAŞ'IN EL KAİDE'DEN AYRILMASI İŞLERİ BOZDU!

Obama yönetimi, DEAŞ ile mücadeleyi El Kaide ile mücadele için çıkarılan yetki kapsamında yürütüyordu. Obama yönetimi, 2014 yazından itibaren DEAŞ'a karşı yürütülen mücadelenin 11 Eylül saldırısı sonrası yürürlüğe giren kararname çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiğini savunmuştu. Ama DEAŞ'ın El Kaide'den ayrılmasıyla konu tartışmalı bir hal almıştı.

OBAMA KARARNAMESİ İPTAL EDİLEBİLİR

Trump yönetiminin yeni kararname taslağı ayrıca Obama yönetimi tarafından 2009'da çıkarılarak Guantanamo'nun kullanımını düzenleyen ve 2010'da hapishaneyi kapatmayı hedefleyen kararnamenin iptali anlamına geliyor.

2002 YILINDA KURULDU

Küba'nın Guantanamo Körfezi'ndeki Amerikan donanma üssünde yer alan hapishane, 11 Eylül saldırıları sonrasında ABD'nin Afganistan'ı işgalinin ardından açıldı. Dönemin ABD Başkanı George W. Bush tarafından ilan edilen "terörle küresel savaş" kapsamında yakalanan terör zanlıları, ilk kez 11 Ocak 2002'de hapishaneye getirildi.

DÜNYANIN EN KÖTÜ HAPİSHANESİ

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, bir yıl sonra 680 zanlıyı Guantanamo'ya gönderirken zamanla buradaki tutukluların sayısı 800'e kadar yükseldi. Dünyanın en kötü hapishanesi olarak tanımlanan Guantanamo'daki gündelik hayata ilişkin görüntüler, bugüne kadar kamuoyuyla çok sınırlı bir biçimde paylaşıldı.

İŞKENCE SERBEST

Turuncu giysiler giydirilen zanlıların statüleri, Guantanamo ile ilgili tartışmaların merkezinde yer alırken başta insan hakları örgütleri olmak üzere büyük bir kesim, Bush yönetiminin ABD topraklarında suç kabul edilen işkenceyi rahatça icra edebilmek ve mahkumların ABD yasalarının sağladığı imkanlardan faydalanmasını önlemek için Guantanamo'yu açtığını sıklıkla dile getirdi.

Uluslararası Af Örgütü, zanlılara yönelik yapılan sorgulama tekniklerini "insan hakları skandalı" olarak tanımladı. Guantanamo'da şu anda 41 kişi tutuluyor.

Kaynak: AA / Güncel

Guantanamo Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle! Sancaktepe jakuzi olayı ne? Belediyede jakuzi mi var? Tilâvet nedir? Kuran'da Tilâvet ne demektir? Tilâvet kelimesinin tanımı ve anlamı! Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title