Haberler

Trenlerin Röntgeni Çekilecek

Türkiye'nin İlk Tren Tarama Cihazı, Van Kapıköy Sınır Kapısı'na Kurulacak.

Türkiye'nin ilk tren tarama cihazı, Van Kapıköy Sınır Kapısı'na kurulacak.

Hareket halindeki treni radyografi ışınlarıyla tarayacak olan sistem, vagonlar ve yolcu bagajları içindeki kaçak eşyaların tespit edilmesini sağlayacak.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, kaçakçılıkla mücadele çalışmaları kapsamında sürekli yeni projeler geliştiren ve modern cihazları bünyesine katan Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü, araç ve konteyner tarama cihazlarının ardından trenler için de tarama cihazı kullanacak.

AB kaynaklı proje kapsamında İran sınırındaki Van Kapıköy Sınır Kapısı'na monte edilecek sistem sayesinde trenler saatte 30 kilometre hızla giderken radyografi ışınlarıyla taranacak. Sistem, vagonlar ve yolcu bagajları içindeki kaçak eşyaların tespit edilmesini sağlayacak.

Yetkililer, trenler için dünyada 3 çeşit tarama sistemi mevcut olduğunu, bu sistemlerde ''x-ray'', ''gamma ray'' veya ''Betatron'' teknolojileri kullanıldığını, Kapıköy Sınır Kapısı'na da bunlardan birinin monte edileceğini bildirdiler.

Proje üzerinde çalışmaların sürdürüldüğünü, bu yılın sonlarına doğru ihaleye çıkılabileceğini ifade eden yetkililer, sistemin 2009'da faaliyete geçmesini planladıklarını kaydettiler.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title