Haberler

Transfer Fiyatlaması Tebliğine İş Dünyasından Tepki

Ernst & Young Türkiye Şirket Ortağı Erdal Çalıkoğlu, Maliye'nin "Transfer Fiyatlandırması" Yoluyla "Örtülü Kazanç Dağıtımı"nın Önüne Geçmek Amacıyla Çıkardığı Tebliğin Türkiye'ye Önemli Kazanımlar Sağlayacağını Belirtirken, Uygulamanın Mükelleflere Önemli İş Yükü Getireceğini, Şirketlerin Özellikle İlk Yıl Ciddi Güçlüklerle Karşılaşacağını Söyledi.

Maliye'nin "Transfer Fiyatlandırması" yoluyla "örtülü kazanç dağıtımı"nın önüne geçmek amacıyla çıkardığı tebliğe iş dünyasından tepki geldi.

Ernst & Young Türkiye Şirket Ortağı Erdal Çalıkoğlu, söz konusu tebliğin Türkiye'ye önemli kazanımlar sağlayacağını belirtirken, uygulamanın mükelleflere önemli iş yükü getireceğini, şirketlerin özellikle ilk yıl ciddi güçlüklerle karşılaşacağını söyledi.

Çalıkoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Kurumlar Vergisi Kanunu'na ilişkin uygulama tebliğinin 18 Kasım 2007 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı. Söz konusu tebliğe ilişkin düzenlemelerin Haziran 2006'da kabul edilmiş olmasına rağmen, uygulamanın 1 Ocak 2007 tarihine ertelendiğini ve o günden bugüne kadar da herhangi bir gelişme yaşanmadığına işaret eden Çalıkoğlu, son yayımlanan tebliğin ise yeterince açık olmadığını dile getirdi.

-"TEBLİĞİN KAPSAMI ÇOK GENİŞ, UYGULANMASI ZOR"-

Tebliğde yer alan "örtülü kazanç", "ilişkili kişi" gibi kavramların kapsamının çok geniş tutulduğuna dikkat çeken Çalıkoğlu, "Tebliğe göre 10 gün önce boşandığınız eşinizin yeni evlendiği kişi bile ticari açıdan 'ilişkili kişi' sayılıyor. Bu tür hükümlerin pratikte uygulanması mümkün değil" dedi. Ayrıca, yeni uygulama kapsamında 2006 yılında açıklanması planlanan "vergi cenneti ülkeler" listesinin de Bakanlar Kurulu tarafından henüz yayımlanmadığını belirten Çalıkoğlu, "Yeni düzenlemenin en önemli özelliklerinden biri de, eskiden Maliye örtülü kazanç olup olmadığını kendi bulmak zorundaydı. Şimdi ise ispat yükümlülüğünü mükellefe yükledi" diye konuştu.

Çalıkloğlu, bundan sonra Vergi Dairesi'ne bağlı şirketler ile yurtdışında işlem yapan şirketlere, yaptıkları işlemlerle ilgili yıllık rapor hazırlama yükümlülüğü getirildiğine işaret ederek, "Firmaların çoğu bu uygulamalara hazır değil, mevcut şartlarda uygulama niyetinde de değil. Özellikle küçük ölçekli firmalar sıkıntı yaşıyor" diye konuştu.

-"HÜKÜMET UYGULAMAYI ACELEYE GETİRDİ"-

Çalıkoğlu, hükümetin bu uygulamayı biraz aceleye getirdiğini ve yeterli altyapıyı kurmadan mevzuatı hayata geçirmeye çalıştığına vurgu yaparak, şunları söyledi:

"Tebliğde ticari ilişkilerin kapsamı konusunda daha esnek olunabilirdi. Yıllık raporların süresi de biraz uzatılabilirdi. Görünen o ki Maliye bu sistemi oturtmak istiyor ama hiç esneklik göstermiyor. Bürokratların da bu uygulamayı tam olarak hazmetmesi için bir süre gerekiyor. Kanun düzenlemesinden geri dönüş olmaz belki ama uygulamayı kolaylaştıracak açıklamalar yapılabilir. Öngörülen dönem sonunda, yükümlülükleri yerine getirirken tabiri caizse kafa göz yarmamak için firmaların dikkatli davranması gerekiyor." (ANKA)

(AD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title