Haberler

Trakya'da Ortaçağ Geleneği Olan 'Bocuk Gecesi' Yapıldı

Güncelleme:

Edirne'nin Keşan ilçesinde düzenlenen Bocuk Gecesine katılan yüzleri boyalı ve beyaz çarşaf giyinmiş gençler önce kabak tatlısı dağıttı, sonra da vatandaşları korkuttu.

Trakya'da bir Ortaçağ geleneği: "Bocuk"- Edirne'nin Keşan ilçesinde düzenlenen "Bocuk Gecesi"ne katılan yüzleri boyalı ve beyaz çarşaf giyinmiş gençler, önce kabak tatlısı dağıttı sonra vatandaşları korkuttu Edirne'nin Keşan ilçesinde düzenlenen "Bocuk Gecesi"ne katılan yüzleri boyalı ve beyaz çarşaf giyinmiş gençler önce kabak tatlısı dağıttı, sonra da vatandaşları korkuttu.Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, Çamlıca Köyü Bocuk Evi'nde yapılan kutlamada, Bocuk Gecesi'nin 11'incisini kutlamanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.Bocuk geleneğinin temelinde iyiliği korumak yattığını ifade eden Özcan, "İyilikleri kötülerden korumak için insanoğlu değişik inanç çemberinde birbirine benzer ritüellerde bulunmuşlar. Bocuk bereketin azaldığı en soğuk kış gecelerinde kutlanır, yani bereketin gelmesi için bereketsizliği, görünmez kötülükleri kovmak için düzenlenir. Bocuk kötüyü def etme gecesidir, bir Sümer ritüelinin Balkan kültüründeki yansımasıdır" dedi.Daha sonra gecenin düzenlenmesinde emeği geçenlere Korudağ Yaşam ve Çevre Derneği Başkanı Ersun Sezay Karani ile Çamlıca Turizm ve Kültür Derneği Başkanı Tahir Demirel plaket verdi.Gecede, yüzlerini boyayan ve beyaz çarşaf giyinen gençler, kabak tatlısı dağıttı. Düzenlenen fener alayında da geceye katılanlar Bağlık mevkisine kadar yürüdü. Bu arada, beyazlar içindeki yüzleri boyalı gençler, bazı evlerin camlarına vurarak, buradan bakan ev halkını korkuttu. Bağlık mevkisinde yakılan ateşin etrafında toplanan kalabalık, masallar anlattı. -Bocuk GecesiBalkanlar'daki Hristiyanların "bojic" adetleriyle karıştırılmasına rağmen bununla sadece kelime benzerliği olan "Bocuk" Ortaçağ'dan kalma bir gelenek olarak biliniyor.Bocuk Gecesi'nde her evde kabak pişirilip dağıtılması, kar suyunda haşlanmış mısır, armut, ayva, badem, çekirdek, kuzinede fırınlanmış yer fıstığı gibi cevizlerin yenen eski Türk folklorunun ögelerinden sayılıyor.Bocuk sofralarının simgesi haline gelen kabak pişirme ve eşrafa dağıtma geleneğinin, "Bocuk" diye adlandırılan bir varlığın beyazlar içinde, insan görünümünde gezdiğine, "Bocuk karısının" kabak pişen eve gelip kötülük yapmayacağına inancından kaynaklanıyor.Aile halkı, komşular ve akrabaların katıldığı gecede, gençler çarşaflara bürünerek komşularını "Bocuk geliyor" diye korkutuluyor. Bocuk gecesinin, kış mevsimindeki en sert gecenin simgesi olduğu belirtiliyor. Bu gece suya atılan tahtanın, sabah su üzerinde donmuş bulunması halinde o evdekilerin yıl boyunca sağlıklı, dayanıklı ve güçlü olacağına inanılıyor. -

Kaynak: AA / Güncel

Trakya Bölgesi Çamlıca Keşan Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title