Haberler

    Trabzonspor'a FIFA Uyarısı! İşte O Gerekçe!

    "CAS kararından sonra gidecek adres FIFA değil ancak İsviçre federal mahkemesi olabilir" diyen Av.Cem Abanazır bordo-mavilileri FIFA'nın yetki alanları konusunda uyardı...

    Türk futbolunun gündemini değiştiren CAS kararının ardından talebi reddedilen Trabzon spor bu kez rotayı FİFA'ya çevirirken, bordo-mavililere işin uzmanından uyarı geldi.

    "CAS kararını FİFA'ya taşımak bir nevi Yargıtay'dar çıkan kararı tekrar alt mahkemeye götürmek gibi bir şey" yorumunu yapan spor hukukçusu Av.Suat Cem Abanazır CAS kararının ancak İsviçre Federal Mahkemesine taşınabileceğini açıkladı.

    Uzun yıllar TFF'de baş hukuk müşavirliği vekilliği yaptıktan sonra İspanya'da spor hukuku konusunda doktora yapan Av.Abanazır konuyla ilgili sporx.com'un sorularını cevaplandırdı. Resmi yayın organlarından önce ilk kez sporx.com'un Türk kamuoyuna duyurduğu Cas kararının yerinde ve doğru olduğunu belirten Abanazır, "FIFA UEFA'nın yetki alanı içerisinde olan dosyalara ilkeleri çerçevesinde karışmaz. Bu konuda FIFA Statüsü yalnızca doping konularında bu yetkiyi FIFA'ya veriyor. Bunun ötesine geçmek yetki aşımına girer" dedi. İşte Av.Abanazır'ın yorumu :

    CAS kararı sizin için sürpriz oldu mu?

    Dosya içeriğini tam olarak bilmemek ve karar metnini henüz okumamakla birlikte bu karar sürpriz değil diyebiliriz. Bunun nedeni, TFF tarafından dosyada karar verildiği tarihte UEFA'nın şike dosyaları konusunda üye federasyonların kararılarına herhangi bir müdahale hakkının olmaması. UEFA, kendi Disiplin Talimatı'na eklediği madde öncesinde şike dahil tüm konularda 'yetki devri' ilkesi çerçevesinde üye federasyonların iç işlerine bariz bir politik müdahale olmadıkça karışmıyordu. Bu açıdan ve sporun kendine has işleyişi ve ilkeleri açısından bakıldığında karar sürpriz olmadı.

    Trabzonspor kulübü kararı FIFA'ya taşıyacaklarını açıkladı sizce doğru bir adres mi? Sizce FIİFA bu dosyaya bakar mı? Ne der?

    FIFA şu aşamada kesinlikle yanlış adres. Bunun iki nedeni var. Birincisi, hukuki açıdan bakıldığında süreç henüz bitmiş değil. CAS kararlarına karşı İsviçre Hukuku kapsamında İsviçre Federal Mahkemesi'ne başvurulabilir. Bunun dezavantajı, bu mahkemenin inceleme kapsamı son derece kısıtlı olacak, yani verilen karar dosyada yer alan olayları değil; CAS'taki sürecin hukuka uygun olup olmadığını inceleyecek. Bu yolun bir başka dezavantajı ise, inceleme kapsamının dar olması nedeniyle şu ana kadar CAS kararlarına karşı bu mahkemeye yapılan başvurulardan kabul görenlerin sayısının bir elin parmağını geçmiyor olması. Tabii ki yine de dosyanın içeriği ve CAS'ın izlediği usul kurallarını incelemek gerekir; son derece düşük bir ihtimal olmakla birlikte usul konusunda veya İsviçre Hukuku'nun kamu düzenini bozacak bir kararın verilip verilmediğine bakmak gerekir. Bu da kararın detaylarını okuyunca anlaşılabilecek bir durum.

    İkinci olarak işin politik/hukuki boyutu var. FIFA Statüsü açıkça CAS'ın yetkisini tanıyor ve futboldan kaynaklanan uluslararası (bazı temel noktalar dışında) uyuşmazlıkların CAS önünde çözülmesini istiyor. FIFA, CAS'ın yetkisini tanımışken ve bu yetkiyi üye federasyonlara dayatmışken kendisi bizzat bu sürece müdahale ederek CAS'ın kararını tanımamazlıktan gelemez. Buna ek olarak 'yetki devri' ilkesi burada da geçerli. UEFA, FIFA'nın bir üyesi olduğu için ve UEFA'nın kendi yetki alanı bulunduğundan, FIFA UEFA'nın yetki alanı içerisinde olan dosyalara bu ilke çerçevesinde karışmaz. Bu konuda FIFA Statüsü yalnızca doping konularında bu yetkiyi FIFA'ya veriyor. Bunun ötesine geçmek yetki aşımına girer.

    Sonuç olarak, gerek hukuki usul kuralları; gerekse sporun kendi iç dinamikleri çerçevesinde FIFA'nın yanlış adres olduğunu ve buraya yapılacak başvuruların red cevabı ile sonuçlanacağını düşünüyorum. Kısaca CAS kararını FİFA'ya taşımak bir nevi Yargıtay'dar çıkan kararı tekrar alt mahkemeye götürmek gibi bir şey.

    Kaynak: Sporx.com

    Kaynak: Sporvadisi.com / Spor

    Trabzonspor Yargıtay İspanya İsviçre Spor Haberler

    Bakmadan Geçme

    Üsküdar- Samandıra metro hattı neden çalışmıyor? Üsküdar- Samandıra metro hattında kaza mı oldu? Şevket Çoruh'a Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'a ne zaman geri dönecek? 1 Mayıs'ta Taksim meydanında kutlama yapılacak mı? Vali açıklama yaptı mı? 24 Nisan'da okullar tatil mi? 24 Nisan tatil mi? 24 Nisan'da okullar tatil olacak mı? ANKARAGÜCÜ- BEŞİKTAŞ MAÇI: ZTK maçı ne zaman, nerede oynanacak? Ankaragücü- Beşiktaş maçı izle! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı açık mı? 1 Mayıs kutlamalarına izin verilecek mi? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç öldü mü? Hasan Kılıç neden öldü, kaç yaşındaydı? Hasan Kılıç kimdir? İsmailağa Cemaati'nin lideri Hasan Kılıç nereli, kaç yaşında? MOTORİNE İNDİRİM Mİ GELİYOR? Motorine ne kadar indirim geliyor? GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI! Müge Anlı'da büyük yüzleşme! Kocasını terk edip büyüttüğü üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik neden kavga etti, olay ne? ARTO BİLE AYIRAMADI! Devlet Bahçeli ve Mehmet Şimşek arasında gerginlik! Mehmet Şimşek ilk açıklamasında ne dedi? "Yerel halk" tartışması ne? Cem Yılmaz kaç yaşında? Cem Yılmaz'ın uzun yaşama sırrı ne? Mustafa Kemal Atatürk'ün ÇOCUKLAR için söylediği sözler! Atatürk, çok sevdiği çocuklara ne dedi? Üsküdar- Samandıra metro hattında arıza! M5 METRO ARIZALI MI? Üsküdar metrosunda ne arıza var, ne zaman giderilecek?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title