Haberler

Trabzon 'Üretici Fındığını Kontrollü Şekilde Piyasaya Sürsün'

Karadeniz Bölgesi'nin önemli gelir kaynağı fındıkta hasat sezonu biterken, gözler Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıklayacağı fındık fiyatına çevrildi.

Karadeniz Bölgesi'nin önemli gelir kaynağı fındıkta hasat sezonu biterken, gözler Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıklayacağı fındık fiyatına çevrildi. Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, fındık fiyatını üreticinin belirleyeceğini belirterek, TMO'dan fındık fiyatına ilişkin açıklama beklemenin yersiz olduğunu savundu. Üreticiye çağrıda bulunan Arslantürk, Üretici fındığını kontrollü bir şekilde piyasaya sürsün. Emanete vermesin. Üretici, bizi dinlerse fındık fiyatında mağduriyet yaşamaz dedi.

Karadeniz'de, Türkiye'nin 2017-2018 sezonunda ihracatından 1 milyar 782 milyon dolar gelir elde ettiği fındıkta hasat dönemine biterken, gözler Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıklayacağı fındık fiyatına çevrildi. Üreticilerde fındığı elinde bekletirken, fiyatın bugüne kadar açıklanmamasının kendilerinde tedirginlik yarattığını belirtti. Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk de, fındık fiyatını üreticinin belirlediğini ifade ederek, TMO'dan fındık fiyatı açıklaması beklemenin yersiz olduğunu savundu. Arsantürk, Üretici fındığını kontrollü bir şekilde piyasaya sürsün. Emanete vermesin. Üretici bizi dinlerse fındık fiyatında mağduriyet yaşamaz dedi.

ÜRETİCİ FINDIĞINI İSTEDİĞİ FİYATA SATACAK

Fındık rekoltesine dikkat çeken Arslantürk, ilerleyen süreçte fındık fiyatlarının artacağını söyledi. Arslantürk, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin fiyat açıklamasına gerek yok. TMO'nun sadece biz gerekli alt yapı hazırlığını tamamladık ve gerektiğinde piyasada olacağız demesi de yeterli olur. Bu yıl rekoltenin az olması zaman içerisinde fiyatların daha iyi bir noktaya taşınacağını gösteriyor. Bizim dışımızda fındık üretimi yapan ülkelerde de fiyatlar oluştu. Oradaki fiyatlar da hemen hemen buradaki fiyatlarla aynı. Bu yıl üretici fındığını istediği fiyattan satacak gibi görünüyorö diye konuştu.

'EMANETE ÜRÜNÜNÜ VERMEMELİ'

Üreticinin kontrollü bir şekilde fındığını piyasaya indirmesi gerektiğini kaydeden Arslantürk, şu uyarılarda bulundu

Ağustos sonu itibari ile toplam ürünün yüzde 15'i piyasaya indi. Eylül ayı içerisinde de toplam ürünün % 45-50'sinin piyasaya ineceğini düşünüyoruz. Üretici kesinlikle emanete ürününü vermemeli. Eğer üretici ihtiyacı kadarını piyasaya indirirse fındıktan istediği geliri elde edebilir

ÜRETİCİ FİYATI BEKLİYOR

TMO'nun fiyat açıklamasını beklediklerini anlatan fındık üreticisi Saniye Kol, Herkes çalışıp aybaşı aylığını alır. Bende o da yok. Sadece fındığım var. Çoluk çocuk okula gidecek. İhtiyaçlarımız var. Geçen yıl fındık boşa gitti. Devletimizden iyi bir fiyat bekliyoruz. Fındık iyi fiyat etmezse bizde fındıklarımızı satamayız. Bir an önce fındık fiyatının açıklanmasını bekliyoruz. Yoksa fındığı çoluk çocuğa oyuncak ederizö ifadesinde bulundu.

'FINDIKLARIMIZI SATAMIYORUZ'

Zararına fındık topladıklarını ifade eden üretici Zinnet Kol da, Fındıklarımızın bazıları dal da bazıları yerde çürüdü. Fındıklarımızı satamıyoruz. Allah aşkına devlet fındığa bir fiyat versin de, bizde kurtulalım bu sıkıntıdan. Geçen yıl fındıkları neredeyse bedava verdik. Bekle bekle, en son millet 5 liraya fındığını sattı, yazıktır, günahtırö diyerek fiyatların bir an önce açıklanması gerektiğini söyledi.

ÜRETİCİ FINDIĞINI ELİNDE SAKLASINö

Üreticinin fındığını emanete vermemesi gerektiğini belirten fındık tüccarı Osman Sofuoğlu ise, üreticinin kendi fiyatını kendisi belirlediğine işaret etti. Sofoğlu, TMO'dan hiçbir zaman fiyat beklemesine de gerek yok. Üretici kendi fındığını elinde tuttuğu zaman zaten serbest piyasada fiyatlar ister istemez yükselecek. Ama üretici her zaman biran önce ürünümü elden çıkartayım diyor, esnafa teslim edeyim diyor daha sonra devletten medet umuyor. Üretici ürününü elinde saklaması gerekiyor ki fındık para etsinö şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title