Haberler

Trabzon Üniversiteler Şehri Olma Yolunda

Trabzon Valisi Nuri Okutan, Eskiden Beri Bir Kültür, Sanat ve İlim Merkezi Olan Trabzon'un Üniversiteler Şehri Olmaya Layık Bir Kent Olduğunu Belirterek Bu Doğrultuda Çalıştıklarını Söyledi.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, eskiden beri bir kültür, sanat ve ilim merkezi olan Trabzon'un üniversiteler şehri olmaya layık bir kent olduğunu belirterek bu doğrultuda çalıştıklarını söyledi.

Trabzon'da kurulacak olan İpekyolu Üniversitesi ve diğer eğitim kurumlarına destek toplanması amacıyla Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nda (TTSO) bağış toplantısı gerçekleştirildi. Toplantının açılışında İpekyolu Üniversitesi'nin geldiği noktayı anlatan slayt gösterisi yapıldı.

Trabzon Valisi Nuri Okutan, toplantıda yaptığı konuşmada Trabzon'a atandığı ilk günlerde karşılaştığı ve kendisini heyecanlandıran projelerin başından üniversitelerle ilgili projelerin geldiğini belirterek kentin üniversiteler şehri olması gerektiğini söyledi.

Trabzon'a kurulacak yeni bir üniversitenin hem şehre hem de ülkeye maddi ve manevi katkı sağlayacağına dikkat çeken Vali Okutan, Trabzon'un eskiden beri kültür, sanat ve ilim merkezi olduğunu ve dünyaya hakim olmuş bir imparatorluğun yönetimine ciddi katkılarda bulunduğunu söyledi.

Trabzon'un ‘Üniversiteler Şehri' tanımına en çok yakışan il olduğunu vurgulayan Vali Okutan, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Bunu Trabzon Valisi olarak söylemiyorum. Bilimsel bir gerçek olarak söylüyorum. Dünyanın başka şehirlerinde bunun örneklerini görüyoruz. Coğrafi bakımından, kültür yapısı bakımından, insani sıcaklık bakımından Trabzon buna en uygun merkezdir. Yine bugün ülkemizi uygar ülkeler seviyesine çıkarmak amacındaysak bu amacı gerçekleştirmek peşindeysek, Trabzon'un geçmişten gelen derin birikimini, kültürünü ve ilmini öne alıp, ortaya koymak zorundayız. Trabzon'u Karadeniz Bölgesi'ni hatta deniz ötesini, Kafkasları içine alarak değerlendirmek zorundayız. Bu kapsamda Türkiye'de ilim şehri, üniversiteler şehir tanımına en çok yakışan ilde Trabzon'dur." Dünyanın her yerinde başarılı bir Trabzonluya rastlamanın mümkün olduğunu dile getiren Vali Nuri Okutan, gittikleri yerlerde başarılı olan Trabzonluların gönüllerinin ve zihinlerinin memleketlerinde olduğunun altını çizerek bu memleket sevgisinden dolayı Trabzonluların memleketlerinde hayır işleri yapmak istediklerini ifade etti.

TRABZON'A 5'İ BİR YERDE SLOGANIYLA YENİ ÜNİVERSİTELER KAZANDIRMAK İSTİYORUZ Trabzon'a yeni bir üniversite kurulması düşüncesiyle geldiğini ve bu konuda araştırmalar yaptığını aktaran Vali Okutan, "Trabzon'da göreve başlamadan araştırmasını yapmıştım. Karşıma çıkan bilgiler Trabzon'un tam bir üniversiteler kenti olmasıydı. ‘5'i bir yerde' sloganıyla Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) önderliğinde ilimize 2 kamu, 2 özel üniversite ve 1 de sosyal bilimler enstitüsü kazandırma düşüncesindeyiz. Sosyal bilimler enstitüsünün nasıl kurulabileceği konusunda Yüksek Bilimler Enstitüsü'nde araştırmalar yaptım ve zihnimde bazı bilgiler oluştu. İnşallah bu düşüncelerimizi hayat geçiririz. Trabzon'un kurulacak üniversiteleri başarıya taşıyacağına olan inancım tamdır" şeklinde konuştu.

Daha sonra kürsüye gelen İpekyolu Eğitim Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mustafa Gür, hayal olarak gösterilen projenin bugün temel atılacak seviyeye geldiğini kaydetti.

İpekyolu Üniversitesi için 2000 yılından beri fikir ve proje bazında çalışmalar yapıldığını ve toplantılar gerçekleştirildiğini dile getiren Gür, "Buradaki amaç, herkesin fikrini katkısını alarak güvenilir bir yolculuğa çıkmayı arzu ettik. Herkesin heyecan duyacağı nitelikli bir proje için çalıştık. İşin başında bir anlamda hayal satıyorduk. Ortada arazi yoktu, destekleyen insan yoktu Trabzon'da bir şeyler yapma noktasında insanların kafasında bir şeyler vardı. Bugün itibariyle o desteklere yeni desteklerin katılabildiğini görüyorum. Bu süreç içinde hemen hemen başvurduğumuz herkesten hayır duası, gönül desteği aldık. Nitelikli katkılar aldık" dedi.

Projeye Trabzon halkının sahip çıkması gerektiğini ifade eden Gür, şunları kaydetti:

"Bu toplantılar şimdiye kadar yapılan toplantılar gibi yöntem tartışması, olur mu, olmaz mı tartışması değil. Geldiğimiz nokta itibariyle projesi elde edilmiş, arazisi alınmış bir işin finansman açısından bir gözden geçirme toplantısıdır. Trabzonlu işadamlarının desteklemesini arzu ettiğimiz bu projede Trabzon dinamikleri ile işadamlarının ve sokaktaki Trabzonlunun bu projeyi sahiplenmesi, destekleyenleri şevklendirir hızını arttırır. Bu destek olmasa da olabilir. Dışarıdan gelen insanların Trabzon'a kazandırmaya çalışacağı desteğin maddi boyutu küçük olabilir ama göstereceği kararlılık bu projeyi destekleyenleri şevklendirir." (BK-MU-Y) 26.05.2008 18:29 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title