Haberler

Trabzon: Türkiye'de Kaçak Çay Sorunu

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel Sekreteri Kenan Bilgin, ülkede bazı çevrelerin yabancı çaylarla Türk insanının damak zevkini değiştirerek, Türk çay sektörünü yok etmek için gayret içinde olduklarını savundu.

Çay Sanayicisi İşadamları Derneği (ÇAYSİAD) Genel Sekreteri Kenan Bilgin, ülkede bazı çevrelerin yabancı çaylarla Türk insanının damak zevkini değiştirerek, Türk çay sektörünü yok etmek için gayret içinde olduklarını savundu.

ÇAYSİAD Genel Sekreteri Kenan Bilgin, Türkiye'ye kaçak çay girişinin önlendiği yönündeki açıklamalara tepki gösterdi. Ülkede bazı çevrelerin Türk çay sektörünü yok etmek için çaba içinde olduklarını ileri süren Bilgin, çay bölgesindeki bazı milletvekillerinin yurda kaçak çay girişinin önlendiği şeklindeki açıklamalarına rağmen Türkiye'ye çeşitli yollardan kaçak çay girişinin hızla sürdüğünü söyledi. Türkiye'ye çeşitli yollardan her yıl 40-50 bin ton dolayında kaçak çayın girmeye devam ettiğini kaydeden Bilgin, "Bu şekilde piyasanın dengesi bozuluyor ve çay sanayicisi güç durumda kalıyor. Başta doğu ve güneydoğu bölgeleri olmak üzere ülkenin her bölgesinde kaçak çaylar ulu orta satılıyor" dedi.

Türkiye'ye kaçak olarak sokulan 40-50 bin ton dolayındaki çayın devlete maliyetinin 100 milyon dolara yakın olduğuna dikkat çeken Bilgin, kaçak çay girişinin arkasında bölücü terör örgütünün olduğuna dair iddialar bulunduğunu ve bu durumu yetkililere çeşitli raporlarla ilettiklerini ifade etti. Türkiye'ye gümrükler ve sınırlardan kaçak çayın girmeye devam ettiğini belirten Bilgin, "Mademki yurda kaçak çay girişi önlendi, 40-50 bin ton civarındaki yabancı çay gökten mi indi? Ayrıca, dahilde işleme rejimi kapsamında ihraç edilmek üzere ülkemize sokulan çayların bir kısmı da iç piyasaya satılmaktadır. Sanayici zor durumdadır. 4 YTL'ye mal ettiği çayı 3 YTL'ye bile satamamaktadır. Buna insan sağlığı açısından da tehlike yarattığı belirlenen kaçak çaylar sebep olmaktadır. Bu gerçek göz ardı edilmeye devam edilirse, Türk çay sanayi çok yakında çökecektir. Bu da üreticiden başlamak üzere herkesi perişan edecek ve çayda tamamen dışa bağımlı hale geleceğiz demektir" diye konuştu.

Türkiye'de sınır kapılarından sorumlu devlet bakanının bile gümrüklerdeki kaçakçılıktan şikayet ettiğini dile getiren ÇAYSİAD Genel Sekreteri Bilgin, ülkeye sokulan kaçak çayla hedeflenen şeyin Türk insanının damak zevkini değiştirerek Türk çayının yok edilmesi olduğunu iddia etti. Türk çayının ve sektörün yok edilmesi için planlı bir oyunun uygulamaya konulduğunu savunan Bilgin, buna karşı çok uyanık ve dikkatli olunması ve gereken tedbirlerin de acilen alınması uyarısında bulundu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title