Haberler

Trabzon: Trabzon'da Bir Apartmanın Kazan Dairesinde Yaşanan Patlama

Makine Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Osman Gökhan Bali, Kalorifer Kazanlarının ve Tesisatlarının Periyodik Kontrollerinin Yapılmasının Zorunlu Olduğunu Söyledi.

Makine Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Osman Gökhan Bali, kalorifer kazanlarının ve tesisatlarının periyodik kontrollerinin yapılmasının zorunlu olduğunu söyledi.

Kazan patlamalarının Diyarbakır'da 8 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayın ardından gündeme gelmeye başladığını, dün akşam da Trabzon'un İnönü Mahallesi'nde bir apartmanın kazan dairesinde meydana gelen patlama ile Trabzon'un gündemine oturduğunu kaydeden Bali, bu tür üzücü olayların yaşanmaması için kalorifer kazanlarının ve tesisatlarının periyodik kontrollerinin yapılmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Özellikle kapalı sistem, sıcak su, kızgın su veya buhar kazanlarının her yıl periyodik testlerinin, emniyet sistemlerinin ölçüm ve diğer teknik donanımının kontrolleri ile her yıl hidrostatik testlerinin yaptırılmasının gerektiğini ifade eden Bali, "Sıvı yakıttan kömüre veya doğalgaza dönüşümlerde yetkili mühendislerce mutlaka oda onaylı tadilat projeleri çizdirilmelidir. Kalorifer kazanı ve benzeri kazanları kullananlar ve işletmeye alanların mutlaka eğitimden geçirilmesi ve belgelendirilmesi gerekmektedir" dedi.

Bali, kalorifer ateşçilerinin kaloriferi yaktıktan sonra kesinlikle başka bir yere veya yakın bölgede bulunan kalorifer kazanlarını yakmaya gitmemesi gerektiğine dikkat çekerek, "Bina yöneticileri, kazan kullanıcılarının eğitimi ve sertifikalı olmasından, kanun ve yönetmelikler doğrultusunda yetkililerin uyarılarını dikkate alıp mutlaka kazan ve tesisat kontrollerini, kazan dairesinin kontrollerini yaptırmaktan sorumludurlar. Kalorifer ateşçilerinin aynı ve yakın bölgede bulunan 3-5 kalorifer kazanını aynı gün yaktıklarını tespit ettik. Bu tür uygulamalar kesinlikle emniyetli olmayıp kazalara davetiye çıkarmaktadır. Elektrik kesintilerinde kazanların emniyet sistemi devre dışı kalabilmektedir. Bu nedenle kazanlar sık sık denetlenmelidir'' diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title