Haberler

Trabzon: Mazlum-der'e Kendi Üyesinden Zalim-der Benzetmesi

Mazlum-Der Trabzon ve Rize şubeleri, dernek genel merkezi tarafından alınan karar sonucu feshedilirken, Trabzon şubesi yöneticileri bu karara çok sert tepki gösterdi. Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen ise fesih kararının arkasında iddia edilenin aksine hiçbir art niyet bulunmadığını ve kararın tamamen hukuki olduğunu söyledi.

Mazlum-Der Trabzon ve Rize şubeleri, dernek genel merkezi tarafından alınan karar sonucu feshedilirken, Trabzon şubesi yöneticileri bu karara çok sert tepki gösterdi. Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen ise fesih kararının arkasında iddia edilenin aksine hiçbir art niyet bulunmadığını ve kararın tamamen hukuki olduğunu söyledi.

Mazlum-Der Trabzon ve Rize şubeleri, 21 Mayıs 2006 tarihinde yapılan Mazlum-Der 8. Olağan Genel Kurulu'nda alınan karar doğrultusunda feshedilirken, konuyla ilgili basın toplantısı düzenleyen Trabzon Şubesi Başkan Yardımcısı Ali Kemal Saran karara çok sert tepki gösterdi. Saran, yaklaşık 2.5 ay evvel Olağan Genel Kurul toplantısını gerçekleştirdiklerini ve yeni bir şevk ve heyecanla işe başlayacakları sırada dernek genel merkezi tarafından alınan karar doğrultusunda şubelerinin feshedildiğini söyledi. Fesih kararının derneğe üye bile olmayan ve tepeden inme yollarla derneği ele geçirmek isteyen marjinal bir grubun tertip ve tahrikleri ile gerçekleştirildiğini ileri süren Saran, fesih kararının gerekçelerinin de gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Mazlum-Der Trabzon Şubesi'nin yeterli çalışmadığı, eski yönetim kurulu hakkında bazı kişilerin şikayetleri ve Şube Başkanı Hasan Deveci'nin Mersin'de vuku bulan Türk bayrağının yakılması olayı üzerine yaptığı açıklamanın fesih kararının gerekçeleri olarak gösterildiğini kaydeden Ali Kemal Saran, "Dernek tüzüğünde şubelerin feshedilmesi için tek bir gerekçe bulunmaktadır. O da tüzüğün 25/E maddesi gereğince 'Tüzüğe aykırı çalışmalarda bulunmak ve derneğin amacına uygun olmayan tavır sergilemek' olarak belirlenmiştir. Oysa bu gerekçelerden hiçbirisi Mazlum-Der Trabzon Şubesi için varit değildir" dedi.

Mazlum-Der'in bugüne kadar insan hakları alanında çok iyi hizmetlerde bulunduğunu ve bu alanda isim yaptığını belirten Saran, dernek genel merkezi tarafından alınan fesih kararının şubelerine yönelik bir hak ihlali olduğunu ileri sürdü. Mazlum-Der Genel Merkezi'ni de Zalim-Der olarak tanımlayan Saran, kararı mahkemeye götüreceklerini belirterek, "Şimdiye kadar insan hakları uğruna hiçbir fedakarlıktan kaçınmayan üyelerimiz bu sonucu asla hak etmemiştir" diye konuştu. Feshedilen Mazlum-Der Trabzon Şubesi Başkanı Hasan Deveci de fesih kararının ardından görevinden ayrıldığını ve geri dönmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Mazlum-Der Genel Başkanı Ayhan Bilgen ise, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Mazlum-Der Trabzon Şubesi'nin dernek binasının yıkılmasının ardından belli bir adrese sahip olmaması nedeniyle çok daha önceki bir tarihte zaten münfesih olduğunu, ancak bu konuyla ilgili kararın 21 Mayıs 2006 tarihinde yapılan 8. Olağan Genel Kurul'da alınabildiğini söyledi. Gecikmenin nedeninin genel kurulların 2-3 yılda bir yapılmasından kaynaklandığını belirten Bilgen, il dernekler masasının bu durumu daha önce dikkate alarak görevini yapması gerektiğini, şubenin de sorumlu davranarak bu durumu genel merkeze bildirmesi icap ettiğini kaydetti. Fesih kararının ikinci bir nedeninin de şubenin merkeze karşı bazı mükellefiyetleri yerine getirmemesi olduğunu dile getiren Bilgen, Mersin'de Türk bayrağının yakılması olayı üzerine yapılan açıklamanın da çarpıtıldığını ve genel merkez tarafından belirlenen ortak dile uygun olmadığını ifade etti. Bayrağa yapılan haksızlığı kendilerinin de kınadığını belirten Genel Başkan Bilgen, Trabzon Şubesi'nin olayı çarpıttığını ileri sürdü.

Bilgen, Mazlum-Der Rize Şubesi'nin de Trabzon Şubesi gibi belli bir adresinin bulunmaması ve aktivite eksikliği gerekçeleriyle feshedildiğini belirterek, hiçbir şubelerini kapatmaktan zevk almadıklarını ancak ilgili tüzük ve kurallar doğrultusunda hareket etmek mecburiyetinde olduklarını söyledi.

Trabzon Şubesi'nde yapılan genel kurulun da daha önce hiçbir şubelerinde görülmeyen türden bir politikleşmeye sahne olduğunu savunan Ayhan Bilgen, bunun sonucunda genel kurulda ortaya siyasi bir yarış çıktığını ve bu durumun Mazlum-Der açısından hoş bir durum olmadığını ifade etti.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title