Haberler

Trabzon: Kurban Bayramı'nda Hasta Olmayın

Karadeniz Teknik Üniversitesi (Ktü) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Halk Arasında "Köpek Kisti" Olarak Bilinen "Hidatik Kist"in Koyun, Sığır Gibi Kurbanlık Hayvanların ve İnsanların Karaciğer ve Akciğerleri Başta Olmak Üzere, Çeşitli Organlarında Kistler Oluşturan Bulaşıcı Bir Hastalık Olduğunu Söyledi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, halk arasında "köpek kisti" olarak bilinen "Hidatik kist"in koyun, sığır gibi kurbanlık hayvanların ve insanların karaciğer ve akciğerleri başta olmak üzere, çeşitli organlarında kistler oluşturan bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyledi.

Hidatik kistin koyun ve sığır gibi kurbanlık hayvanların ve insanların karaciğer ve akciğerleri başta olmak üzere çeşitli organlarda kistler oluşturan bulaşıcı bir hastalık olduğunu kaydeden Prof. Dr. Özlü, "Hastalığa neden olan parazit Echinococcus granulosus, aslında köpek, kurt ve çakal gibi etçil hayvanların bağırsaklarında bulunur. Bu hayvanların dışkısıyla etrafa yayılan yumurtalar ya doğrudan köpekle temas sırasında veya köpeğin dışkısının bulaştığı sular veya marul, maydanoz, taze soğan gibi çiğ yenen sebzeler yoluyla insana geçer. Yerleştiği organlarda yıllarca sessiz olarak kistler oluşturur ve büyür. Bu kistler etraf dokuya zarar verebilir, yırtılıp vücutta yayılabilir, alerjik şoklara neden olabilir. Tedavisi çoğu zaman cerrahidir" diye konuştu.

Prof. Dr. Özlü, tüm dünyada görülen bu hastalığa hayvancılığın yaygın olduğu alanlarda ve Türkiye'de sık rastlandığına dikkat çekerek, "Ülkemizdeki koyunların yüzde 31'inde, sığırların yüzde 26'sında, keçilerin ise yüzde 13'ünde köpek kistine rastlandığı bildirilmiştir. Bu hayvanların kesimi sırasında fark edilen kistli akciğer ve karaciğerler, genellikle kedi ve köpeklere yem olarak verilmektedir. İşte bu durum, hastalığın yayılmasına neden olmaktadır. Çünkü, kistleri yiyen köpeklere mikrop bulaşmaktadır. Bu hayvanlar paraziti etrafa yayarak insanlara hastalığı bulaştırmaktadır. Kurban Bayramı'nda kesilecek koyun, keçi ve sığır türü hayvanların ciğerleri ve diğer organlarında kistlere rastlanması durumunda, bu organlar kesinlikle kedi, köpek gibi hayvanlara verilmemelidir. Hastalıklı organlar orta yerde, açıkta bırakılmamalı, poşetlenip çöp bidonlarına atılmamalıdır. Mutlaka koku sızdırmayacak şekilde derin bir çukur kazılarak toprağa gömülmelidir. Bu basit işlem yapılmadığında, önlenebilir bir hastalık toplumda yayılmakta; sağlam kişiler hastalanıp, büyük kayıplara neden olmaktadır" şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title