Haberler

Trabzon'daki Hrant Dink Cinayeti Davası

Dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak "görevi ihmal ettiği" iddiasıyla yargılandığı davada esas hakkındaki görüşünü açıklayan cumhuriyet savcısı, davanın reddine karar verilmesini istedi.

Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada söz alan Dink ailesi avukatlarından Ergin Cinmen, cumhuriyet savcısının daha önceki mütalaasında Öz hakkındaki bu dava ile Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesindeki davaların birleştirilmesi yönündeki talebi reddettiğini, davanın reddini isteyen sanık avukatı Ali Sürmen'in talebi konusunda dosyayı incelemeye aldığını söyledi.

Cinmen, kendilerine göre her iki davanın bağlantılı olduğunu ve her iki davanın birleştirilmesi ve davanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini belirterek, "Esasen sulh ceza mahkemesindeki dava dosyasındaki iddianamede sanığa isnat edilen fiil ile bu dosyada sanığa isnat edilen fiil tıpkısının aynısıdır. Tam 8 aydır bu sonucu bekledik. Bazı belgelerin Ulusal Yargı Ağı Projesi'nden (UYAP) alınması mümkündür. Mahkeme birleştirme talebini reddeder ve dava ret ile sonuçlanırsa uzayacaktır. Sulh ceza mahkemesi de karar verdiğinde Yargıtay bu kararı bozacaktır. Çünkü Ali Öz'ün ağır ceza mahkemesinde yargılanması gerekir" dedi.

Esas hakkındaki görüşünü açıklayan Cumhuriyet Savcısı Selma Polat ise Dink'in öldürülmesine ilişkin olarak Albay Ali Öz'e daha önce Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde "idari görevi ihmal"den dava açıldığını, Trabzon Ağır Ceza Mahkemesinde aynı sanık hakkında, aynı fiil sebebiyle "adli görevi ihmal"den dava açıldığını belirterek, her iki davada Öz'ün Dink'in öldürülmesinden önce bu konuda istihbari bilgiler almasına rağmen işlem yapmadığının iddia edildiğini belirtti.

Ali Öz'ün bu olayla ilgili olarak halen Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde yargılandığını kaydeden Polat, önceki celse ifade ettiği gibi her iki davanın birleştirilmesinin reddedilmesi gerektiğini belirterek, sanığa aynı olay nedeniyle ağır ceza mahkemesinde açılan bu davanın da reddine karar verilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, Ali Öz hakkında Dink'in öldürülmesiyle ilgili olarak daha önce Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açıldığına işaret ederek, aynı olay nedeniyle bir kişinin iki kez yargılanmasının mümkün olmaması sebebiyle kendi mahkemelerindeki davanın reddine hükmetti.

Duruşmanın ardından gazetecilerin soruları yanıtlayan Dink ailesinin avukatlarından İsmail Cem Halavut, Ali Öz'ün ağır ceza mahkemesinde yargılanması gerektiğini savunarak, mahkemenin davayı reddettiğini hatırlattı.

Bu konuda hukuki değerlendirme yapacaklarını ifade eden Halavut,

"Mahkemenin ret kararına itiraz edebiliriz" dedi.

Hrant Dink'in öldürülmesinde dönemin Trabzon Jandarma Komutanı Albay Ali Öz, aynı kurumun İstihbarat Şube Müdürü Kıdemli Yüzbaşı Metin Yıldız ile Jandarma Astsubay Okan Şimşek ve Jandarma Astsubay Veysel Şahin'in de aralarında yer aldığı 8 sanık hakkında "görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma" suçlamasıyla 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesinde dava açılmıştı. Devam eden bu davayla birlikte Albay Ali Öz hakkında, Hrant Dink'in öldürüleceğine ilişkin bilgiler konusunda gerekli titizliği göstermeyerek görevini ihmal ettiği gerekçesiyle Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesinde başka bir dava açılmıştı.

- TRABZON

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title