Haberler

Trabzon'da kaybolmaya yüz tutan meyvelerin genetiği aşılama çalışmasıyla gelecek nesillere aktarılacak

Güncelleme:

Trabzon Orman İşletme Müdürlüğünce Gelir Getirici Türlerle Ağaçlandırma çalışmalarında kullanmak ve köylülere dağıtmak üzere yörede doğal olarak yetişen meyve türlerinde aşılama çalışması başlatıldı.

Trabzon Orman İşletme Müdürlüğünce Gelir Getirici Türlerle Ağaçlandırma çalışmalarında kullanmak ve köylülere dağıtmak üzere yörede doğal olarak yetişen meyve türlerinde aşılama çalışması başlatıldı.

Orman İşletme Müdür Yardımcısı Sıddık Aydın, AA muhabirine, Orman Genel Müdürlüğünün son yıllarda kırsalda yaşayan vatandaşların, gelir seviyelerini arttırmak için ağaçlandırma sahalarında gelir getirici türler kullanarak, meyve bahçeleri kurulmasına önem verdiğini söyledi.

Aydın, bu çalışmalarla birlikte yöre halkının talep ettiği doğal meyve türlerinde aşılama yapılarak kaliteli, bol verimli ve hastalıklara karşı dayanıklı meyve fidanları üretmeyi planladıklarını belirtti.

Yörede doğal olarak yetişen elma, armut ve kiraz gibi meyve türlerinin genetik özelliklerinin kaybolmadan nesilden nesile aktarılması için aşılama yöntemlerinin önemli olduğuna vurgu yapan Aydın, şunları kaydetti:

"Çalışmalarına ilk aşamada çeşitli meyve türlerinde aşılama yapmak için kolları sıvayan Orman İşletme Müdürlüğümüm, ikinci aşamada köylülere aşılama yöntemleriyle ilgili eğitimler verecek. Aşılama çalışması kapsamında yıllardır yörede sevilerek tüketilen genetiği değişmemiş, meyve verimi ve kalitesi yüksek meyvelerin türlerinin aşılama yöntemi ile 3 bin adet fidanı aşılayacak aşı kalemi alındı. Böylelikle yüzlerce yıldır Trabzon yöresinde yetiştirilmiş hastalık, mantar, böcek, virüs ve don zararlarına karşı dayanıklılık oluşturmuş meyve türleri yaşlanıp yok olmadan genetik kodları ile gelecek nesillere aktarılacaktır. Aşılama yöntemi ile elde edilecek fidanlar hem Gelir Getirici Türlerle yapılacak ağaçlandırma çalışmalarında kullanılacak hem de köylüye dağıtılacaktır."

Kaynak: AA / Güncel

Sıddık Aydın Genetik Trabzon Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500

Yorumlar (1)

Dede:

Trabzon da Kuf mantarı ormanlara dikilmeli kestane agaçi

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title