Haberler

Trabzon'da Bir Hastadan Alınan Organlar Ankara'da Hayat Bulacak

Trabzon'da Beyin Ölümü Gerçekleşen Bir Hastadan 4 Kişilik Özel Ekip Tarafından Gerçekleştirilen Operasyonla Alınan Karaciğer ve Kornea Tabakası, 2 Ayrı Hastaya Nakledilmek Üzere Ankara'ya Götürüldü.

Trabzon'da beyin ölümü gerçekleşen bir hastadan 4 kişilik özel ekip tarafından gerçekleştirilen operasyonla alınan karaciğer ve kornea tabakası, 2 ayrı hastaya nakledilmek üzere Ankara'ya götürüldü.

Trabzon Şehirlerarası Otobüs Terminali'nde simsarlık yaparak geçimini sağlayan ve aslen Bayburtlu olan İsmail Hakkı Ziypak (53), önceki gün evinde aniden rahatsızlandı. Yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçiren 3 çocuk babası Ziypak, ambulansla Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Nöroloji Yoğun Bakım Ünitesi'nde yapılan tüm müdahalelere rağmen beyin ölümü gerçekleşen Ziypak'ın hayatından ümidini kesen yakınları, organlarını bağışlamaya karar verdi. Ziypak'ın karaciğeri ve korneasının nakil için uygun olduğunun belirlenmesi üzerine Ankara'da bulunan Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden organların alınması için özel ekip çağrıldı. Dün akşam THY'ye ait tarifeli uçakla Trabzon'a gelen ve Doç. Dr. Taner Oruğ, Doç. Dr. Erdal Birol Bostancı, Opr. Dr. Yaşar Aslanmirza ile teknisyen Serkan Taşdan'dan oluşan ekip, Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ameliyata girerek İsmail Hakkı Ziypak'ın karaciğeri ile korneasını aldılar. Gece saat 03.30'da başlayan ve 06.30'da sona eren operasyonun ardından Ziypak'ın organları, uçakla Ankara'ya götürüldü.

Konuyla ilgili bilgi veren Trabzon Sağlık İl Müdürü Şafak Sünbül, Trabzon'da ilk defa organ nakli kapsamında böyle bir operasyonun gerçekleştirildiğini belirterek, "Trabzon'da birçok hastane var. Ancak Trabzon Numune Hastanesi, Eğitim ve Araştırma Hastanesi olduktan sonra bilimsel etkinliği ve faaliyetlerini yoğunlaştırdı. Şimdi meyvelerini almaya başladık" dedi.

Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi Organ Nakli ekibinden Doç. Dr. Taner Oruğ ise, ulusal koordinasyon sistemi vasıtasıyla Trabzon'da bir donör olduğunun kendilerine bildirildiğini kaydederek "Organları kullanacak hastanenin biz olmamız nedeniyle organları almak için hemen uçakla Trabzon'a geldik. Doğu Karadeniz ve Trabzon'da ilk kez böyle bir operasyon gerçekleştirildi. Bekleme listesinde iki karaciğer hastamız vardı. Buradaki hastadan aldığımız karaciğeri hastanemizde bir hastamıza nakledeceğiz. Korneası da nakil bekleyen bir hastaya hayat verecek" diye konuştu.

Ziypak'ın yakınlarından Hıfsı Ziypak, "Hiçbir rahatsızlığı yoktu. İşine gidip geldikten sonra evde düşmüş. Ambulans çağırdık. Doktorlar bize yüksek tansiyona bağlı beyin kanaması geçirdiğini ve beyninin tahrip olduğunu belirttiler. Geri dönüşünün olmayacağını söylediler. Madem geri dönüşü yok. Organlarını, organ bekleyen bir vatandaşa bağışlamayı istedik. Bize 'Allah razı olsun' desinler yeter. Yalnız alan kişi bizimle irtibat kurarsa bizim de onlarda bir kardeşimiz, kanımız olduğunu bilmiş oluruz, mutlu oluruz" açıklamasında bulundu.

(BK-ÖS-CC-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title