Haberler

Trabzon Canikli Işadamlarıyla Biraraya Geldi

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Trabzon Ticaret Sanayi Odası'nın (TTSO)istihdamın artmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlediği, 'İstihdam seferberliği' konulu toplantıya katıldı, işadamlarıyla istihdam konusunda görüş alış verişinde bulundu.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Trabzon Ticaret Sanayi Odası'nın (TTSO)istihdamın artmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlediği, 'İstihdam seferberliği' konulu toplantıya katıldı, işadamlarıyla istihdam konusunda görüş alış verişinde bulundu.

'BUNDAN SONRA MEYDAN BİZİM'

İşadamlarına hitap eden ve ekonomik anlamda her şeyin kontrol altında olduğunu vurgulayan Canikli, ' Avrupa'nın en son hamleleri, 15 Temmuz'da yapılan saldırının bir benzeri 28 Ocak'ta derecelendirme kurulu Fitch tarafından yapıldı. Onu en son güçlü vuruş olarak planladılar. Dövizin fiyatının tutulamayacağını, TL'nin tepe taklak gideceğini hesapladılar, onu da yazdılar. Ama ne oldu' Tam da tersi oldu. Dolar yüzde 7 değer kaybetti, TL yüzde 7'nin üzerinde değer kazandı. Şu anda her şey kontrol altında, her şey. Dolar çok dar bir bantta dalgalanıyor, normal bir dalgalanma biçimi. O kadar keskin dalgalanmalar artık yok. İşin en güzel tarafı da onların da ellerinde atacak barut kalmadı. Türkiye ile ilgili söyleyebilecekleri ekonomik dengeleri bozacak şekilde hiçbir sözleri kalmadı. Bundan sonra meydan bizim. ve o meydanı en iyi şekilde değerlendirmeye çalışıyoruzö dedi.

'TİCARET YOKSA, TALEP YOKSA ÜRETİM DE YOK'

Talep düşüşünün ekonomi için büyük bir tehdit ve tehlike olduğunu ifade eden Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli şöyle devam etti:

'Bu gün yaşananlardan sonra ekonomide de çok ciddi etkilenmeler ortaya çıkmaya başladı. En önemlisi talepte düşüş başladı. Ekonomi için en büyük tehdit ve tehlikelerden birisi budur. İnsanların alışveriş yapması noktasında eğer geriye gidiş olursa, tereddütleri varsa geçmiş olsun. Çok tehlikeli. Alış veriş yoksa, ticaret yoksa, talep yoksa üretim yok ve istihdam yok anlamına gelir. O zaman ne olur' Fabrikalar kapanır. Onun işaretleri ortaya çıkmaya başladı. Nitekim 2016 yılının üçüncü çeyreğinde negatif bir büyüme yaşandı. Bundan dolayıdır. Türkiye'nin dinamik yapısını göstermesi açısından şu 2 karşılaştırma önemlidir. Atatürk Havalimanı'nda çok alçak bir saldırı yaşadık. Büyük bir saldırıydı. 7 saat sonra her şey normale döndü, bütün faaliyetler normalleştirildi. Kısa süre içerisinde ve hiçbir şey olmamış gibi. Çok daha hafif bir saldırı Belçika Havaalanı'na yapıldı, 17 gün kapalı kaldı. Bu da son derece önemli bir ayrıcalıktır Türkiye için. Kurdaki hareketlenme nedeniyle talepte bir düşüş yaşandı ve işsizlik oranları büyümeye başladı talep olmayınca. Yavaş yavaş kapıya kilit vurmaya başladılar. Bütün bu problemleri ortadan kaldırmak amacıyla biz de gece gündüz gerekli müdahaleleri yaparak projelerimizi ortaya koyduk ve sonuç almaya başladık.ö

HEDEF 2 MİLYON 100 BİN İSTİHDAM

İlave ek istihdam projesinde başarılı sonuçlar elde edildiğini kaydeden Canikli, 'Ek istihdam projesi oluşturulalı 3 hafta oldu. Uygulama sonuçlandı ve kardeşlerimiz iş buldu. Bu hızla sürüyor. Birkaç ay içerisinde yaklaşık 500 binlik bir istihdam hedefleniyor. İnanılmaz bir sayıdır. Eleştiriler yapıldı. İşte oluyor, bal gibi de oluyor. Ortaya çıkacak mali yükümlülükleri tamamen devlet üstlendi. Başarı bir sonuç aldık. Bu paketin ilave ek istihdam hedefi 2 milyon 100 bin. İnşallah bu hedefe ulaşacağızö dedi.

'BU SİSTEMLE TÜRKİYE YÜRÜMEZ, YÜRÜYEMEZ'

Anayasa değişikliği ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Canikli şunları söyledi:

'Bu meseleyi halletmemiz gerekiyor. Bu sistemle Türkiye yürümez, yürüyemez. Şu anki Anayasa sistemi karmaşık, kavgayı, çatışmayı körükleyen bir sistem. Uygulandığı dönemlere bakıldığında Cumhurbaşkanı ve Başbakanlar arasında hiç kavga eksik olmamış. Sistem bu çatışmayı içinde barındırıyor. Bir işin tamamlanması için aynı yetkiyi hem Cumhurbaşkanı'na hem de Başbakan'a veriyor. Bir işyeri düşün; orada 2 kişi, 3 kişi olursa çatışma kaçınılmaz kavga kaçınılmaz. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir sistem yok. İlginçtir, Almanya başta olmak üzere Avrupa bu referandumdan 'hayır' çıkmasını ve mevcut sistemin devam etmesini istiyor. Peki, bu sistem iyiyse uygula Almanya, Hollanda sen uygula ya da diğerleri uygulasın. Dünyanın hiçbir yerinde bu tür sistem yok. Sistem net. Yürütme adına bir kişi yetki verir. Tek adam.ö

Konuşmanın ardından toplantı basına kapatıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Nurettin Canikli Türkiye Trabzon Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title