Haberler

"Trabzon'a Sahip Çıkıyoruz" Toplantısı

Gazeteci Hrant Dink cinayeti sonrasında Trabzon ve Trabzonlularla ilgili ortaya çıkan tartışmalar sonrası Trabzonlu siyasetçi, yazar ve sanatçıların katıldığı 'Trabzon'a Sahip Çıkıyoruz' konulu toplantıya Trabzonlu Yazar ve Şair Yaşar Miraç'ın konuşması sırasında yaşanan tartışmalar damgasını vurdu.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katil zanlısı Ogün Samast'ın Trabzonlu olmasının ardından, Trabzon ve Trabzonluluk ile ilgili başlayan tartışmalar üzerine Trabzonlu siyasetçi, yazar, sanatçı ve akademisyen ağırlıklı bir grup tarafından "Trabzon'a Sahip Çıkıyoruz" konulu toplantı Trabzon Devlet Tiyatrosu'nda yapıldı. Haluk Ongan Sahnesi'nde yapılan toplantıya çok sayıda kişi katıldı.

Toplantıda konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, kentin isminin insanlık dışı olaylarla anılmasının bütün şehri rahatsız ettiğini belirterek, Trabzon ve Trabzonlular'ın bunu asla hak etmediğini söyledi. Trabzonlular olarak savunma refleksiyle hareket edilmemesi tavsiyesinde bulunan Bakan Özak, "Ortaya çıkan sıra dışı bir olaydan dolayı birilerine saldırmak, bunu birilerine mal etmek kimseye bir yarar getirmez. Sanat, bilim ve kültür şehri olan bir kentin insanlık dışı olaylarla anılması ve sorgulanması hepimizi rahatsız ediyor. Biz de Trabzonlular olarak bu olaydan gerekli dersleri çıkarıp, çocuklarımıza sahip çıkmalıyız. Bu olaydan sonra yeni bir eğitim ve ilerleme seferberliği başlatmalıyız. Bu çeşit sarsıcı olayları sosyolojik bir yaklaşımla ele alarak bir daha tekrarlanmaması için de çözüm üretmeliyiz" dedi.

Trabzon Belediye Başkanı Volkan Canalioğlu da, kentin binlerce yıllık geçmişi bulunan önemli bir şehir olduğunu, ilde çok farklı kültürlerin dostça, kardeşçe yıllarca bir arada yaşadığını aktardı. Canalioğlu, son olaylardan sonra ilin farklı bir kimlikle tanıtılmak istenmesinin şehre yapılmış bir haksızlık olduğunu söyleyerek, "Burada çok güzel şeyler de oluyor. Bunları da görmek lazım. Ben Trabzon gibi bir kentte yaşamaktan mutluluk duyuyorum" diye konuştu.

Yazar Nihat Genç ise, şehrin çok hassas bir coğrafyada bulunduğunu ve çevresinde gerçekten önemli olayların yaşandığını belirterek, böyle bir şehirde herkesin sorumluluğunu bilerek ve sorumluluk bilinciyle hareket etmesi gerektiğine işaret etti. Yazar Genç, "Bu şehri mafyalara, çetelere teslim etmeyelim ve siyasetçilere, kenti yönetenlere güvenelim" dedi.

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sezer Komsuoğlu, yaşanan olumsuzluklara çözüm bulmak için kentin ekonomik ve sosyal yapısının iyice irdelenmesi gerektiğini dile getirirken Şair ve Yazar Sunay Akın da, ailelerin çocuklarını yetiştirirken çok dikkatli olmasını, bilim ve sanata önem verilmesini istedi.

Sunay Akın'ın ardından kürsüye çıkan Yazar ve Şair Yaşar Miraç ise, geçen yıl ilde bir panelde yaptığı konuşma nedeniyle başlayan tartışmalarla ve kendisine yöneltilen suçlamalarla ilgili konuşunca salonda gerilim oluştu. Miraç'ın konuşması üzerine salondan kendisine yönelik bağırmalarla iyice yükselen tansiyon üzerine Bakan Özak ve Belediye Başkanı Canalioğlu kürsüye giderek kendisini aşağıya indirdi. Miraç, daha sonra yerine giderek oturdu.

Rusya Federasyonu Trabzon Konsolosu Oleg Loginov, toplantının çok ilginç olacağını düşündüğü için geldiğini belirterek, "Ama bu kadar esprili bir toplantı olacağını düşünmedim. Hayatımda böyle esprili bir toplantı hatırlamıyorum. Hükümetiniz çok iyi işler yapıyor. Rusya'ya bir aylığına tatile gitmiştim. Tatil dönüşü geldiğimde şehri çok gelişmiş ve farklı buldum" diyerek yaptığı konuşmada gerilen havanın yumuşamasına neden oldu.

Toplantıda ayrıca Trabzon kökenli kişiler de çeşitli konuşmalar yaparken, daha önce toplantıya katılması planlanan Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu geçirdiği trafik kazası sebebiyle toplantıya katılamadı.

(MU-ÖS-RO-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title