Haberler

Trablus ve Tacura Vuruldu

Libya devlet televizyonu, koalisyon güçlerinin hava saldırısında başkent Trablus ile Tacura kentlerinde yerleşim yerleri ile askeri bölgelerin hedef alındığını bildirdi.

Libya devlet televizyonunun haberini duyuran Reuters ajansı, Batılı koalisyon güçlerinin daha önceki saatlerde Libya içlerindeki askeri hedefleri vurduğunu kaydetti.

Ajansa göre televizyon ayrıca, Libya hükümetinin, Uganda'nın Libya'daki durumla ilgili Afrika Birliğinin olağanüstü toplantı düzenlemesi çağrısını memnunlukla karşıladığını belirtti.

-"ÖLÜ SAYISI 100'Ü BULDU"-

Libya hükümeti, koalisyon güçlerinin hava saldırılarında ölenlerin sayısının yaklaşık 100'ü bulduğunu açıkladı.

Hükümet sözcülerinden Musa İbrahim, ayrıca Batılı koalisyon güçlerinin bugün ilerleyen saatlerde Libya'nın telekomünikasyon altyapısına saldırı planladığını düşündüklerini, bu yönde istihbarat aldıklarını söyledi.

Böyle bir saldırının düzenlenmesi durumunda, bunun gayri ahlaki ve gayri meşru olacağını çünkü bu yapıların sivil hedefler olduğunu ifade eden İbrahim, Batılı hükümetleri de isyancıların tarafında savaşmakla suçladı.

Hükümet sözcüsü, "Biz sözümüzü tuttuk. Ateşkesi uyguluyoruz. Biz sadece, tabii ki hakkımız olan, hava saldırılarına yanıt veriyoruz ve doğudaki isyancılar ise hava harekatı himayesinde ordumuza saldırıyor" dedi.

BM'nin uçuşa yasak bölge ilanını uygulama gerekçesiyle Libya'ya harekat düzenleyen Batılı ülkelerin askeri yetkilileri ise hava saldırılarında sivil kayıplar olduğunu yalanlıyor.

Öte yandan, Bingazi hastanesinden adını açıklamak istemeyen bir doktor, Kaddafi güçlerinin saldırısında geçen cuma gününden bu yana 109 kişinin öldüğünü, 81'i ağır olmak üzere 1300 kişinin yaralandığını belirtti.

-KANADA 2 KEŞİF UÇAĞI YOLLADI-

OTTAWA ? Kanada Savunma Bakanı Peter MacKay, Libya'daki koalisyon güçlerinin operasyonlarında görev yapmak üzere 2 adet CP-140 Auroras tipi keşif uçağının bölgeye gönderildiğini açıkladı.

Peter MacKay, keşif uçaklarının, bölgede görev yapan savaş uçaklarına stratejik bilgi sağlamada önemli görev yapacaklarını belirtti.

CP-140 Auroras keşif uçakları 17 saat havada kalabiliyor. Uçaklar, son teknoloji ürünü radar, tarama ve keşif cihazları ile donatılmış durumda. Kanada'nın bölgedeki askeri varlığı, son 2 keşif uçağı ile artarken, askeri personel sayısı da 435'e yükseldi.

-"SALDIRILARIN SİVİL KAYBA YOL AÇMADIĞINDAN EMİN DEĞİLİZ"-

SİGONELLA - ABD Afrika Komutanlığı Komutanı General Carter Ham, saldırıların sivil kayba yol açmadığından emin olmadıklarını belirtti.

General Ham, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hiçbir sivil kayıp olmadığından emin olamayacağını, ancak hedeflerinde çok seçici olduklarını" belirterek, bu operasyonda pilotlarının, meşru hedefler olsa bile sivil kayba yol açmamak amacıyla askeri hedefleri vurmama kararı aldıklarını söyledi.

General Ham, sivilleri öldürenlerin Kaddafi rejimi yanlıları olduğunu, sivilleri koruyanların ise bu operasyonu yürüten BM güçleri olduğunu kaydetti.

General ayrıca, Libya uçaksavar sistemlerinin koalisyon güçlerinin hava saldırıları sonucunda "artık hemen hemen yok olduğunu", bundan böyle hedeflerinde "karada sivillere saldıran Libya birliklerinin" bulunduğunu, "bu hedefin de civarda siviller bulunduğundan dolayı en zor bir hedef" olduğunu belirtti.

Libya hükümeti, koalisyon güçlerinin beş günkü hava saldırılarında ölenlerin sayısının yaklaşık 100'ü bulduğunu açıklamıştı.

-UNESCO'DAN KOALİSYON GÜÇLERİNE UYARI

PARİS - Birleşmiş Milletler Bilim eğitim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO) Genel Direktörü İrina Bokova, Libya'da askeri harekat gerçekleştirmekte olan koalisyon güçlerine, UNESCO'nun 1954 tarihli Silahlı Çatışma Halinde Kültürel Varlıkların Korunması Sözleşmesi ve Ek Protokollerine uygun hareket etme çağrısında bulundu.

Bokova, koalisyona katılan 10 ülkeden sekizinin söz konusu sözleşmeye taraf olduğuna dikkat çekti ve kültürel varlıkların etkili bir şekilde korunması konusunda gerekli duyarlılığın gösterilmesini istedi.

Libya'nın, UNESCO "Dünya Miras Listesi"ne kayıtlı 5 alanı bulunuyor. - KAHİRE

Kaynak: AA / Dünya

Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title