Haberler

Tosun" Yollara Düştü

İlk Türk troleybüsü "Tosun", 45 yıl aradan sonra İETT'li ustaların elinde yeniden hayat bularak, İstanbulluların hizmetine sunuldu Edirnekapı Taksim hattında günde iki kez hizmet veren Tosun'un sefer sayıları, ilerleyen aylarda sıklaştırılacak İETT Genel Müdürü Baraçlı: "İETT'nin tarihine adını geçirmiş.

LALE BİLDİRİCİ - İlk Türk troleybüsü "Tosun", 45 yıl aradan sonra İETT'li ustaların elinde yeniden hayat bularak, İstanbulluların hizmetine sunuldu. İlk etapta günde iki kez hizmet veren ve vatandaşların ilgisiyle karşılaşan Tosun'un sefer sayıları, ilerleyen aylarda sıklaştırılacak.

İETT'li ustalarca 1968 yılında Şişli Garajı'ndaki atölyelerde 5 ay süren çalışma sonucunda üretilen ve yuvarlak hatları nedeniyle "Tosun" adı verilen ilk Türk troleybüsü, yıllar sonra yeniden yollardaki yerini aldı.

Tosun, İETT'li 6 işçi ve bir mühendis tarafından, İkitelli Garajı'nda tamamen orijinaline sadık kalınarak 3 ayda yeniden üretildi.

87  numaralı Edirnekapı- Taksim hattında sefere çıkan Tosun, 09.10 ile 15.30'da Topkapı'dan hareketle Edirnekapı-Karagümrük-Fatih-Unkapanı-Şişhane-Taksim güzergahında hizmet veriyor.

İstanbullulara nostaljik yolculuk

İETT Genel Müdürü Hayri Baraçlı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 143 yıllık İETT'nin toplu ulaşımda ilkleri hizmete sokan bir kamu kurumu olduğunu anlattı.

Kurumun, 1961'de ilk troleybüsü hizmete aldığını hatırlatan Baraçlı, şu bilgileri verdi:

"Farklılık yaratmak ve vatandaşlarımıza nostalji yaşatmak için ilk olarak 1961'de sefere başlayan Tosun'u, kendi atölyemizde yeniden imal ettik. Şu anda 87 numaralı Edirnekapı-Taksim hattında hizmet veriyor. Vatandaşlar bundan çok memnun. Daha sonra farklı eski otobüslerimizi de teker teker üretmeyi planlıyoruz. Tosun benzeri birkaç tane daha yapacağız. İETT'nin tarihine adını geçirmiş eski marka otobüslerimiz var. Leyland ve İkarus otobüslerinin körüklüleri gibi otobüsleri tekrar yaparak, nostaljik hatlarda İstanbullulara hizmet için sefere koyacağız."

Tarihi troleybüse ait ellerinde çok fazla parça olmadığına dikkati çeken Baraçlı, şunları söyledi:

"Var olan parçalar ve eski fotoğraflarla beraber, kendi atölyelerimizde otobüsü bir şekilde imal ettik. Turistik ve nostaljik amaçlı toplu taşıma hizmetinde Tosun aracımızı kullanmayı hedefledik. Vatandaşlarımızın Tosun'a binme konusunda ilgileri çok büyük oldu. Büyüklerimiz İstanbul'da toplu ulaşım kültürüyle büyüdü. Vatandaşları, troleybüsle eskiye götürdük. Bu otobüsü 1968'de kullananlar, tekrar bu araca binmekten memnun oldu. Bu mutluluğu aldıktan sonra bunların sayılarını artırma noktasında da çalışmalarımızı devam ettiriyoruz."

Elektrikli otobüs projesi

İETT Genel Müdürü Baraçlı, Tosun'un modelinden bir tane daha yapacaklarını belirterek, bu otobüsleri, hem hız hem de yolcu kapasitesi bakımından turistik ve nostaljik olduğu, toplu ulaşımda farklılığı ortaya koymak için yaptıklarını anlattı.

Baraçlı, uluslararası standartlarda 1705 otobüs aldıklarını ifade ederek, "Alçak tabanlı akıllı otobüslerimiz, engelli erişimine uygun hizmet veriyor. İETT olarak Avrupa'nın en genç otobüs filosuna sahibiz. Bu yıl otobüs sayılarını artıracağız. Amacımız; vatandaşın memnuniyeti. Otobüslerimizi dezavantajlı grupların destek alabileceği şekilde tasarladık. Elektrikli otobüslerle ilgili projemiz de var. Tarihi Yarımada ve çevresinde, akülü elektrikli otobüslerle toplu ulaşım hizmeti vermeyi hedefliyoruz" diye konuştu.

Akıllı durakların sayısını artırdıklarına dikkati çeken Baraçlı, MobİETT uygulaması hakkında bilgi verdi. Baraçlı, "Uygulama sayesinde dilediğiniz an, istediğiniz durağa ait otobüs güzergah bilgilerine, varış saatlerine anlık olarak cep telefonunuzdan ulaşabilirsiniz. MobİETT, otobüs konum, hat-güzergah ve durak bilgisine, alarm ile otobüs durağa gelmeden haber alımına ilişkin bilgilere erişimi sağlıyor" dedi.

Tosun'a vatandaş ilgi gösterdi

Tosun'u kullanan İETT şoförü Ziya Öncel, aracın kullanılmasının çok kolay oluğunu belirterek, vatandaşların ilgisinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Günde yaklaşık 100 yolcunun Tosun'u tercih ettiğini ifade eden Öncel, duygularını, "Tosun'a binen yolcular teşekkür ediyor ve bu tür araçların artırılmasını istiyor. Turistler de önce gezi otobüsü sanıyor. Hatta çalıştığını anlayınca otobüse daha sonra tekrar biniyor. İşin doğrusu şanslı bir şoförüm. Benim için Tosun'u kullanmak bir şans. Kullanımı da çok rahat" sözleriyle dile getirdi.

Troleybüse binen yolcular da memnuniyetlerini dile getirdi. Tosun'u geçmişte kullanan yolcular da tekrar bu otobüse binerek, nostalji yaşadıklarını belirtti.

Tosun'un tarihi

İstanbullulara uzun yıllar hizmet veren ancak artan nüfusla birlikte gelen yolculuk talebine cevap veremeyen tramvayların yerine düşünülen troleybüsler, ilk olarak 1961'de sefere başladı.

Toplamda 100 araçtan oluşan elektrikli otobüs filosuna 1968'de İETT'li ustaların eski bir otobüs şasisi üzerine imal ettikleri ve yuvarlak hatları nedeniyle "Tosun" adını verdikleri araç, 101 kapı numarasıyla eklendi.

Tosun da diğer troleybüsler gibi çeşitli hatlarda İstanbullulara hizmet verdikten sonra 1984'te seferden kaldırıldı.

İETT'nin 143 yıla ulaşan tarihinde önemli yere sahip olan Tosun, tıpkı nostaljik tramvay gibi 2013'te İETT'li ustaların elinde yeniden şekillendi ve sefere hazır hale getirildi. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Hayri Baraçlı Taksim Şişli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title