Haberler

'Töre Cinayetleri AB Yolundaki Türkiye İçin Utanç Verici'

Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci, 'Töre Cinayetleri Avrupa Birliği Yolunda İlerleyen Türkiye İçin Utanç Verici' Dedi.

TÜRK Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci, ''Töre cinayetleri Avrupa Birliği yolunda ilerleyen Türkiye için utanç verici'' dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye'nin 81 ilinden gelen Türk Kadınlar Birliği üyesi 400 kadın, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle Bolu'da bir araya geldi. AKP'li Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, kadınlara Termal Otel'de akşam yemeği verdi. Yemeğe Bolu Valisi Ali Serindağ, Bolu Belediye Başkanı AKP'li Alaaddin Yılmaz ve Kadınlar Birliği üyeleri katıldı. Geceye katılan her kadına otelin girişinde karanfil verildi.

Gecede, bir konuşma yapan Türk Kadınlar Birliği Genel Başkanı Sema Kendirci, töre cinayetlerinde İstanbul'un birinci sırada yer aldığını belirtti. Kendirci, ''Bu sonuç size çok şaşırtıcı gelebilir. Çünkü yıllardır süregelen göçler sonucu Türkiye'deki tüm şehirlerin dokuları değişti. Dolayısıyla biz bunu namus cinayeti olarak adlandırabilseydik, bütün ülkeyi kapsayacak önlemi hayata geçirebilecektik. Töre cinayeti dendiği zaman zihinlerde uyanan izlenim şu. Sadece belli bir bölgede oluyor, sanki başka bölgelerde olmuyor'' dedi.

Töre cinayetleri konusunda siyasi iktidarlardan isteklerini de dile getiren Kendirci, konuşmasını şöyle sürdürdü:

''Ceza yasalarındaki töre cinayeti lafı değiştirilsin. Namus cinayeti şekline dönüştürülsün. Devletin bütün kurumları bu konuya bizim sahip çıktığımız kadar sahip çıksın. Sığınma evleri bir an önce hayata geçirilsin. Yerel Yönetimler Kanunu yapılalı 2 yıl oldu. 50 binin üzerinde nüfusu olan her belediyeye sığınma evi açma mecburiyeti getirildi. Sizce Türkiye'de kaç belediye sığınma evi açtı? Sıfır. Bu dönem yeni yeni yapılacak. 50 binin üzerindeki belediyelerin 2 yıldan bu yana neler yaptıklarını sorgulamamız gerekmiyor mu? Devlet sığınma evlerini açmadığı sürece bu kadınları korumamız, töre cinayetlerinden kurtarabilmemiz yasal hükümlerle yeterli hale gelmiyor. Biz sivil toplum örgütleri, bu kanayan yarayı çözmek için hazırız.''

İstatistiklere bakıldığında töre cinayetlerinde artış yaşandığına dikkat çeken Kendirci, ''Bu utancı ortadan kaldırmak için birlikte çalışmamız gerekiyor. Bir taraftan 'Çağdaş bir ülkeyiz, Avrupa Birliği yolunda ilerliyoruz' diyeceksiniz, diğer yandan AB size dönüp, 'Namus cinayetleri nedir?' diye soracak. Töre cinayetleri, Avurapa Birliği yolundaki Türkiye için utanç verici'' diye konuştu.

Geç saatlere kadar devam eden yemekte, kadınlar bir yandan da doyasıya eğlendi. Ellerindeki Türk bayraklarını sallayan kadınlar, çalan müzik eşliğinde dans etti.

Mutlu YUCA- Koray YILMAZDEMİR/BOLU, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title