Haberler

Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonu'nda

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Şehirlerin isimlerinin, tabelalarının, merkezlerinin değişmesi o şehirlerin medeniyet anlamlarının, tarihi birikimlerinin değişmesi anlamına gelmiyor." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın görüşmeleri devam ediyor.

Bakan Soylu, Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılması, Cizre ve Yüksekova'nın il yapılmasıyla ilgili maddelerinin görüşmeleri sırasında milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Soylu, şehirlerin isimlerinin, tabelalarının, merkezlerinin değişmesinin o şehirlerin medeniyet anlamlarının, tarihi birikimlerinin değişmesi anlamına gelmediğini belirterek, Türkiye'nin birçok yerinde ciddi medeniyet merkezleri bulunduğunu, bu medeniyet merkezlerinin her birinin vilayet olmadığını veya vilayet olmadığı zaman da önemini kaybetmediğini, oradaki insanların da "biz niye böyle bir tabloyla karşılaştık" diye küsmediğini söyledi.

Demokrat Parti dönemindeki Kırşehir örneğine çok vurgu yapıldığını ifade eden Soylu, bunun siyasi hayatımızda çok nadir örneklerden bir tanesi olduğuna işaret etti. Soylu, Hakkari ve Şırnak halkının herhangi bir şekilde cezalandırılması veya denildiği gibi onların Kuzey Irak'a gönderilmesi için yapılan bir süreç olmadığını dile getirerek, "Biz doğru yaptığımıza inanıyoruz. Önerimizi Bakanlar Kurulu olarak öyle getirdik. Neticede elinizde silah, tank, F-16 da olsa yanlış yapanlara halkın nasıl cevap verdiğini hep beraber gördük." diye konuştu.

Şırnak'ın il yapıldığı günden itibaren "acaba Cizre mi yapılsaydı?" değerlendirmesinin toplumun bugün değil çok uzun zamandan beri gündeminde olduğuna dikkati çeken Soylu, şöyle devam etti:

"Dönem dönem biz bu tip kararlar aldık, Hükümet olarak ve çok eleştirildik. Mesala, Türkiye'de 2 binin altındaki beldelerin kapatılması konusunda çok ciddi eleştiriler ortaya konuldu. 'Siz bu beldeleri küstürüyorsunuz, kırıyorsunuz, onların tüzel kişiliklerini ortadan kaldırarak bu insanları yok hükmünde görüyorsunuz' gibi daha üst derecede eleştiriler, değerlendirmeler, karşı duruşlar söz konusu oldu.

Siz de çoğunlukta olabilirsiniz ve böyle bir öneri getirebilirsiniz ama bu darbe demek değildir. Bu terminoloji, darbe terminolojisi incitici bir terminolojidir. Bunu darbe olarak ortaya koymak, değerlendirmek, demokratik süreç içerisinde çok anlamlı bulunmaz."

Bakan Soylu, Hakkari'de toplamda 6 bin 500 memur olduğunu, bunun önemli bir rakamının muhakkak yine orada kalacağını, yaptıkları değerlendirmelerin yüzde 20-25'inin merkeze kayabileceği yönünde olduğunu, her yerde olduğu gibi nasıl ilçe merkezleri ayakta duruyor ve bir ihtiyacı karşılıyorsa oralarda da karşılayacağını söyledi.

Çok uzun müzakereler ve değerlendirmeler sonucunda bu kararın Bakanlar Kurulu tasarısı olarak komisyona getirildiğini aktaran Soylu, "Buraların doğal merkez, ekonomik merkez olmaları çok önemli rol oynamıştır." dedi. Soylu, 15 Temmuz darbe girişimi yaşanmasaydı, bugün Güneydoğu'ya yapılacak yeni yatırımların konuşuluyor olacağının altını çizdi.

Bakan Soylu, HDP milletvekillerinin Hakkari ve Şırnak'ın il statüsünden çıkarılmasıyla ilgili iktidara yönelik kullandıkları "Bu illerde milletvekili çıkaramadığınız için mi böyle yapıyorsunuz" değerlendirmesini doğru bulmadığını belirtti. Soylu, "Biz sizin için milletvekili çıkaramadığınız yerlerde böyle bir şey düşünmezsek, sizin de bizim için böyle düşünmenizi doğru bulmayız." ifadesini kullandı.

Soylu, söz konusu bölgelerin geriye gideceği eleştirilerine de katılmadığını dile getirerek, "Bu bölgeler önümüzdeki günlerde çok önemli yatırımlarla karşılaşacaklar. Bunları siz de bölgenin milletvekilleri olarak yaşayacak ve göreceksiniz." diye konuştu.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç de bir kentin il statüsünden çıkarılmasının yaratacağı sosyal ve ekonomik sonuçların herkesin malumu olduğunu kaydetti. Bilgiç, "Biz de bize gelen bu konudaki talepleri tasarının sahiplerine ilettik. Bu süreç zannediyorum Genel Kurul aşamasında bir kez daha gözden geçirilecektir. Bu hükümetin vereceği bir karar." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA / Politika

Süleyman Soylu Hakkari Şırnak Cizre Politika Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title