Haberler

Toptan: 'Savunmalarının İstenmesini İnceletiyorum'

TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP'li Milletvekillerinin Savunmalarının İstenmesi ile İlgili, 'Anayasanın Lafzına Baktığımız Zaman, Aslında Davet Üzerine Savunma Yapmaya Gidilmediği Takdirde, Yasaların Öngördüğü Şekilde Israren, Sanıkların Mahkemeye Götürülüp Orada Savunmaların Yapılmasının Sağlanması Mümkün' Dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, DTP'li milletvekillerinin savunmalarının istenmesi ile ilgili, ''Anayasanın lafzına baktığımız zaman, aslında davet üzerine savunma yapmaya gidilmediği takdirde, yasaların öngördüğü şekilde ısraren, sanıkların mahkemeye götürülüp orada savunmaların yapılmasının sağlanması mümkün'' dedi.

Toptan, DTP'li milletvekillerinin savunmalarının istenmesi konusunda hukuki inceleme yaptırdığını söyledi.

Bu konuda, ilgili ağır ceza mahkemesinden kendilerine uzun bir süre önce yazı geldiğini ifade eden Toptan, ''Ben inceliyorum, arkadaşlarıma incelettiriyorum, Adalet ve İçişleri Bakanları ile de konuştum'' diye konuştu.

Anayasanın 83. maddesinin ''dokunulmazlığı'' düzenlediğini, bu maddede Anayasanın 14. maddesine atıfta da bulunulduğunu anımsatan Toptan, ''14. maddenin; milletvekili seçilmeden önce belirtilen suçların işlenmesi halinde dokunulmazlığın söz konusu olamayacağını ve yargılamanın devam edeceğini hüküm altına aldığını'' ifade etti. Ancak bazı hukukçuların 'sistemin mutlak dokunulmazlığı düzenlediği için bu halde bile dokunulmazlığın olabileceğinden'' söz ettiğini kaydeden Toptan, şöyle devam etti:

''Bütün bunları incelemeye, hukuki sonuca varmaya çalışıyoruz. Ankara görevli Ağır Ceza Mahkemesi, talimat mahkemesi olduğu için, işin esasına bakan dosyalar başka mahkemelerde olduğu için, bir anlamda buradaki Ağır Ceza Mahkemesindeki arkadaşlarımızın da çok fazla yapacağı bir şey gözükmüyor. Aslında bizim de gözükmüyor. Bize yazılan yazıda, TBMM'ye duyulan saygı nedeniyle şimdiye kadar beklenildi. Bizim aracılığımızla bir duyuru yapılması ve adı geçen milletvekillerinin bu şekilde gidip savunmaları yapmaları isteniyor. Doğrudan mahkemeler bunu yapabilirdi. Nezaket gösterdiler. Biz de mahkememize nasıl yardımcı oluruz diye çalışma yapıyoruz.

Anayasanın lafzına baktığımız zaman, aslında davet üzerine savunma yapmaya gidilmediği takdirde, yasaların öngördüğü şekilde, ısraren sanıkların mahkemeye götürülüp orada savunmalarının yapılmasının sağlanması mümkün. İlgili Ağır Ceza Mahkemesi ise böyle bir yol deniyor. Bakalım ne yapacağız, inceleniyor.''

Köksal Toptan, 1994 yılında benzer bir konuda yaşanılanların anımsatılması üzerine, ''1994'deki uygulama biraz farklı. Orada dokunulmazlık kaldırıldı. Bu arkadaşlarımız savunmalarını yapmak için o zaman mahkemeye götürülmedi. Buradaki farklı'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title