Haberler

Toptan'dan İlginç Türban Çıkışı

Köksal Toptan, Anayasa Çalışmasının Türban Noktasına İndirgenmesinin Kendisini Rahatsız Ettiğini Belirterek, 'Anayasa ile Bana Göre Türban Sorunu Çözülmez.' Açıklamasıyla Kafaları Karıştırdı.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, Anayasa çalışmasının türban noktasına indirgenmesinin kendisini rahatsız ettiğini belirterek, ''Anayasa ile bana göre türban sorunu çözülmez. Anayasada, 'üniversitelerde türban serbesttir' diye bir hüküm olmaz. O zaten Anayasa tekniğine de uymaz'' dedi.

CNN Türk'te katıldığı programda Toptan, türban sorunu olduğunu söyleyerek, "Ben, eğitim kurumlarında, özellikle yüksek öğrenimde türbanın yasaklanmasını doğru bulmuyorum. Ama şu anda iç hukukumuzu, hatta Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi boyutu da olan, uluslararası hukuku da ilgilendiren böyle bir iç düzenlememiz de var. Uluslararası boyuta taşan bir iç düzenlenmemiz de var. Ama bunun aşılabileceğini düşünüyorum. Aşılması lazım geldiğini düşünüyorum. Türbanı bir sosyal sorun olarak görüyorum, çözülmesi gereken bir sorun olarak görüyorum. Ama kamu alanını düzenleyen devlet, kendi çalışma alanını tanzim ederken bir takım kurallar koyabilir. Koysun anlamında söylemiyorum ama koyabilir. İşveren olarak koyabilir. Diyebilir ki 'memurlarımı çalışırken, şu kılıf kıyafetle görmek istiyorum' Buna, kimse bir şey demez. Ama bunu eğitim alanına getirdiğiniz zaman, doğrusu oradaki yasakları doğru bulmuyorum" dedi.

''(Bunun kaldırılma yöntemi de Anayasa ile olmaz) diyorsunuz'' değerlendirmesi üzerine de Köksal Toptan, olayın sosyal bir sorun olarak algılandığı zaman, herkesin bir ortak fikrinin ortaya çıkacağını belirtti.

Toptan, ''Böyle bir sosyal sorunun çözümü, bence türban sorununu da çözer, yumuşama da sağlar, Türkiye'nin gündeminden de düşer'' diye konuştu.

TBMM Başkanı Toptan, ''Anayasa çalışmalarıyla karıştırmamak lazım'' değerlendirmesi üzerine de ''Anayasa, bir özgürlükçü Anayasa iddiasında. Orada, 'Üniversitelerde türban serbesttir' diye bir hüküm olmaz. O zaten Anayasa tekniğine de uymaz. Ama Anayasanın getireceği, benim söylediğim sonucu doğurabilecek düzenleme yapılabilir mi hukuken? Onu bilmem. O, komisyondaki tartışmalarda ortaya çıkar'' dedi.

Anayasa değişikliğini Meclisin yapacağını, ancak buna başlayabilmesi için önüne değişiklik teklifinin gelmesi gerektiğini ifade eden Köksal Toptan, böyle bir teklif önlerine geldiği zaman, büyük katılımla konuyu tartışmaya başlayacaklarını belirtti.

Toptan, İçtüzük'te yapacakları değişiklikle, komisyonların yasa yapımında ilgili sivil toplum kuruluşlarının görüşünü almasının yolunu açacaklarını söyledi.

''Kürtçe eğitimin Anayasaya konulması veya Kürt meselesinin çözülmesinde Anayasanın etkili olabileceği konularında düşünceleriniz ne? Kürtçe seçmeli ders olmasına, Anayasada imkan tanınabilir mi?'' sorusunu yanıtlarken de Toptan, ''Anayasa ile bu tür düzenlemelerin yapılmasını tehlikeli ve yanlış buluyorum. Esas bizi ayrılığa götürecek olan husus o olur'' dedi.

DTP'nin bu yöndeki taleplerini yanlış bulduğunu söyleyen Toptan, ''Kürt sorunu konuşulurken, bir demokratikleşme adımından da bahsediliyor. Bunun, Anayasa ile sağlanabileceğinden bahsediliyor. Aynı anda Anayasa tartışmaları da paralellik arz ediyor...'' denilmesi üzerine, şunları söyledi:

''O zaman olur mu? O zaman Türkiye'yi paramparça ederiz. Türkiye'ye en büyük kötülüğü yaparız. O zaman, Kürt vatandaşlara, Çerkez vatandaşlara, Gürcü vatandaşlara, en büyük kötülüğü yaparız. Onları toplumdan dışlamış oluruz. Buna kimsenin hakkı yok. Bizim de hakkımız yok. Vatandaşlarımızın da böyle bir talebi de olmaz. Hep beraberiz, kaynaşmış bir toplumuz.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title