Haberler

Toptan: "Ada'da İki Ayrı Halk, İki Ayrı Devlet Dikkate Alınmalı"

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Kıbrıs'ta Bulunacak Kapsamlı ve Kalıcı Bir Çözümün, İki Ayrı Halk, İki Ayrı Devlet ve İki Ayrı Demokrasi Bulunduğunu Dikkate Alması Gerektiğini Söyledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Köksal Toptan, Kıbrıs'ta bulunacak kapsamlı ve kalıcı bir çözümün, iki ayrı halk, iki ayrı devlet ve iki ayrı demokrasi bulunduğunu dikkate alması gerektiğini söyledi.

Toptan, TBMM Başkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Fatma Ekenoğlu'nun resmi davetlisi olarak KKTC'ye yaptı.

Toptan, Ercan Havaalanı'nda yaptığı açıklamada, Kıbrıs Türklerinin huzur, güven ve refah ile uluslararası arenada hak ettiği yere ulaşmasının, Türkiye'de TBMM başta olmak üzere kurumların temel görevlerinden biri olduğunu kaydetti.

Türkiye olarak KKTC'de son yıllardaki kalkınma hamlesinden büyük mutluluk ve sevinç duyduklarını kaydeden Toptan, ortak hedefin, gelecek 10 yıl içinde KKTC'de fert başına düşen milli gelirin iki katına çıkarılması olduğunu, Türkiye'nin bu konuda üzerine düşeni bundan sonra da yapmaya devam edeceğini söyledi.

Toptan, KKTC'nin tüm kazanımlarını bölgede örnek bir demokrasi ve hukuk devleti ortamında elde ettiğini, bu süreçte Cumhuriyet Meclisinin çok önemli bir rol oynadığını kaydetti. Toptan, Cumhuriyet Meclisinin bu rolünün, iktidar ve muhalefeti ile bundan sonra da devam edeceğini vurguladı.

Kıbrıs sorununa adil, kapsamlı ve kalıcı bir çözüm bulunamıyorsa, bunun sorumlusunun Kıbrıs Rum tarafı olduğunu kaydeden Toptan, Türk tarafının üzerine düşeni fazlasıyla yaptığını; barış ve demokrasi uğruna, dünyayla bütünleşmek uğruna hareket ettiğini söyledi.

Toptan, uluslararası toplumun yavaş yavaş da olsa bu gerçeğin farkına varmakta olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

''Ancak uluslararası toplumun daha fazla zaman geçirmeden KKTC üzerinde haksız kısıtlamaları bir an evvel kaldırmasını istiyoruz.

Kıbrıs'ta bulunacak adil ve kalıcı çözümün adada iki ayrı halk, iki ayrı devlet ve iki ayrı demokrasi bulunduğunu dikkate almak zorunda olduğunu da altına çizerek vurgulamak istiyorum.''

-"DTP'lilerin olmayışı teknik bir konu"-

TBMM Başkanı Toptan, heyette, Demokratik Toplum Partisi'nden (DTP) bir milletvekilinin bulunmamasıyla ilgili bir soru üzerine, bunun teknik bir konu olduğunu, yasa ve tüzük gereği partilerin kuvvet oranına göre temsil edildiğini kaydetti.

Toptan, şunları söyledi:

''Sebebi teknik sebep. Yurt dışı gruplarda ve parlamento içi komisyonlarda, yasa ve tüzük gereği, iç tüzük gereği, partilerin kuvvet oranına göre temsili söz konusudur. Buna göre yapılan dağılım bizim bütün gruplarımıza bildirilmiştir, kamuoyuna da ilan edilmiştir. 5 kişilik bir heyette, veyahut 10 kişilik bir heyette, sayısı itibariyle DTP'ye bir üyelik düşmemektedir. DTP'ye bir üyeliğin düşebilmesi için bu heyetlerin 16 kişilik olması gerekiyor. Doğrusu ben DTP'li bir arkadaşın da buraya gelmesini isterdim, ama 16 kişilik bir heyet kurma şansımız maalesef yoktu. O nedenle, başka kesinlikle hiçbir neden söz konusu değil. Teknik düzenleme ve gereklilik nedeniyle, sadece AK Parti'li, CHP'li ve MHP'li arkadaşlarımız var.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title