Haberler

Toprakları Erozyondan Kurtulan Köyde Göç Durdu -Tema Vakfı'nın "Erozyon Önleme Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi" Sayesinde, Erozyon Yüzünden Durma Noktasına Gelen Tarım ve Hayvancılık Yeniden Canlandırıldı

TEMA Vakfı'nın, Metro Group'un sponsorluğunda, Bursa'nın Büyükorhan ilçesine bağlı Ericek köyünde 3 yıl önce başlattığı ''Erozyon Önleme Amaçlı Kırsal Kalkınma Projesi'' sayesinde, erozyon yüzünden durma noktasına gelen tarım ve hayvancılık yeniden canlandırıldı.

Metro Group Türkiye Temsilcisi Nurdan Tümbek Tekeoğlu, TEMA Vakfı Kaynak Geliştirme ve Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Yeşim Beyla ile Ericek köyünde düzenlediği basın toplantısında, uğruna birçok kanın döküldüğü Türkiye topraklarının kendileri için çok önemli olduğu belirtti. Tekeoğlu, bu toprakların erozyon nedeniyle göz göre göre kaybedilmesine seyirci kalmak istemediklerini söyledi.

Nurdan Tümbek Tekeoğlu, ''Türkiye bizim toprağımız'' diyebilmek için toprağa sahip çıkılması gerektiğini ifade ederek, toprağa sahip çıkabilmenin en önemli yolunun da onu yeşillendirmekten geçtiğini vurguladı.

Üretebilme kabiliyeti oldukça gelişmiş bir tarım ülkesinin fertlerinin toprakla bu kadar çatıştığı başka bir ülkenin bulunmadığını belirten Tekeoğlu, ''Biz toprağımızla kavgalı olmasaydık, geçmişte yaşadığımız ekonomik krizlerin hiçbiriyle karşılaşmamış olacaktık. Çünkü yıllardır ekonominin aslında ekoloji demek olduğunu yıllarca göz ardı ettik'' dedi.

-''ÜRÜNLER METRO MAĞAZALARINDA SATILACAK''-

Nurdan Tümbek Tekeoğlu, TEMA Vakfı ile yürüttükleri görüşmelerde 2003 yılında Ericek köyünün verimli topraklarının kullanılamadığı, kişi başına düşen gelirin her geçen gün azaldığı ve ekonomik olarak fayda alınamayan bir köy haline geldiğini öğrendiklerini söyledi. Tekeoğlu, şöyle konuştu:

''Ericek köyü varını yoğunu erozyona kaptırmıştı. Verimsizleşen ve çoraklaşan toprakları, artık Ericekliler'in karnını doyurmuyordu. Bursa'ya yanlızca 2 saat uzaklıktaki bu köyde hayat çok zordu. Ericekliler'e yardım elini uzatmaya karar verdik. Onlara toprağına inanmayı öğrettik. Burada ilk yapılması gereken, erozyonu önlemekti. Teraslanan topraklara ekilen binlerce fidan tüm güzellikleriyle boy göstermeye başladı. Teraslama çalışmaları sonucunda çilek, patates, yem bitkileri ve meyvecilik konularında gelir getirici faaliyetler başladı. Bu proje, örnek bir proje olmasının yanı sıra çok önemli bir ekonomik kalkınma modelidir. Bu proje 3 yıl boyunca TEMA Vakfı'nın önderliğinde yürütüldü. Metro Group aslında bu projeyi hiç bitmeyecek bir proje olarak benimsedi. Diktiğimiz meyve fidanlarının ürünlerini Metro Cash and Carry mağazalarında satışa sunmak için gerekli işlemleri gelecek yıllarda başlatacağız.''

-''GÖÇ DURDU''

Tekeoğlu, proje sonucunda 80 haneli köyde göçün önüne geçtiklerini belirterek, projenin sürdürülebilir olması için sulama suyuna ihtiyaç duyulduğunu, bu konuda milletvekilleri aracılığıyla köye en kısa zamanda gölet yapılması için girişimlerde bulunacaklarını bildirdi.

TEMA Vakfı Kaynak Geliştirme ve Halkla İlişkiler Bölüm Başkanı Yeşim Beyla da proje sayesinde köyde 450 dolar olan kişi başına düşen yıllık gelirin 750 dolara çıkarılmasının hedeflendiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

''Buraya geldiğimizde elimizde bir tek proje dosyası vardı. Kimse bize inanmıyordu. Köydeki kadınlar bize sadece uzaktan el sallıyorlardı. Köyden 90 aile kente göç etmişti. Köylüler bile inanmıyordu. Ancak 3 yılın sonunda gelinen nokta herkese bunun yapılabileceğini gösterdi.''

Köy muhtarı Mustafa Yıldırım ise 3 sene önce çok zor durumda olduklarını, proje sonucunda şimdi tek eksiklerinin bir sulama göleti olduğunu, bu konuda da hükümetten destek beklediklerini söyledi.

-KÖYDE NELER YAPILDI-

TEMA Vakfı'nın denetiminde yamaç araziler meyve bahçelerine dönüştürüldü. Patates ve yem bitkisi alanında gelir getirici faaliyetlere başlandı. Toprak ıslahı konusunda önemli bir aşamanın kaydedildiği köyde, bugüne kadar 5 bin 603 adet meyve fidanı dikildi. 20 adet Holshtein cinsi damızlık süt sığırıyla başlayan hayvancılık çalışmaları, şu anda 45 sığır ile sürdürülüyor. Köylü sadece 2005 yılında yem satışlarından 40 bin YTL gelir sağladı. Metro Group Türkiye ise projeye 119 bin dolar destek verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title