Haberler

Toprak Mahsulleri Ofisi Buğday Alımlarına Başladı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Tarafından İlde 2007 Yılı Buğday Alımının Başladığını Bildirdi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından ilde 2007 yılı buğday alımının başladığını bildirdi.

Fahrettin Akyıl, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde bu yıl rekoltenin yağışlardan dolayı geçen yıllara oranla daha iyi olduğunu vurgulayarak, "Bölgemizde bu yıl buğday rekoltesi yağışlardan dolayı geçen yıllara oranla iyi. Diğer bölgelerdeki rekoltenin düşük olmasından dolayı ülkemizin bu yöndeki ihtiyacı bizim bölgemizden karşılanacaktır. Bu da serbest piyasadaki fiyatları yükseltecektir'' dedi.

2006 yılında buğday için ton başına 35 YTL, arpa, çavdar, yulaf için de ton başına 25 YTL prim ödendiğini, 2007 yılında ise buğday için ton başına 45 YTL, arpa, çavdar, yulaf için de ton başına 35 YTL prim ödeneceğini belirten Fahrettin Akyıl, 2007 yılı hububat alımlarındaki yeni uygulamalar ve değişen devlet politikalarına da değinerek, "Diyarbakır Ticaret Borsası olarak hububat alımlarının en hızlı şekilde gerçekleşmesi, alımdaki muhtemel olumsuzlukların azaltılması ve fiyatlandırmada otomasyonun

kullanılmasına yönelik olarak borsamız laboratuvarında analiz cihazlarının kalibrasyonu yapılmıştır" diye konuştu.

Akyıl, uzmanlar tarafından yapılan açıklamalarda Ankara bölgesindeki buğday rekoltesinde yaklaşık yüzde 50 kaybın olduğu, Konya bölgesinde ise bu kaybın yüzde 50'den fazla olduğunu ifade ederek, "Rekolte bölgemizde bu rakamların aksine geçen yıllarla aynı seviyelerde. Bu demektir ki bu yıl ülkemizin bu yöndeki ihtiyacı bizim bölgemizden sağlanacaktır. Bu da sevindirici bir olaydır. Çiftçilerimiz için bol kazançlı bir dönem diliyorum" şeklinde konuştu.

TMO'nun bu yılki hububat alım sezonunu açtıklarını söyleyen Akyıl, "TMO tüm çiftçilerimizin müracaatlarını değerlendirerek ve hiçbir çiftçimizi mağdur etmeyecek şekilde alım yapacaktır. Yalnız çiftçilerimizin mağdur olmamaları için ofisin çiftçilerimizden istemiş olduğu evrakları, banka hesap cüzdanı, nüfus cüzdanı fotokopisi, taşıt ruhsat fotokopisi, telefon numarası ve vergi kimlik numarasını beraberlerinde getirmeleri işlemlerin hızla yürütülmesini sağlayacaktır. Tarım Bakanlığı, geçen yıl ürünlerin

sağlıklı depolanması amacıyla standartları uygun görülen tüm kişi ve kuruluşların depolarının TMO tarafından kiralanacağını ve yerinde emanet alım yapılacağını açıkladı. Böylece yerinde emanet alımı sonucu düzenlenecek makbuz senedi ile çiftçilerimiz bankalardan kredi de kullanılabilecektir" dedi.

(YB-AŞ-OMR-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

3. Sayfa Magazin Sağlık Kültür Sanat Politika Spor Dünya Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title