Haberler

Topkapı Sarayı Mutfakları Restore Ediliyor

Topkapı Sarayı II. Avluda bulunan, zamanında yüzlerce aşçı ve yardımcısının çalıştığı 20 Bacalı Mutfaklar Bölümü (Matbah-ı Amire) restore ediliyor.

İstanbul İl Özel İdaresinden yapılan yazılı açıklamaya göre, idarenin kentin tarihi kültür mirasını korumaya ve iyileştirmeye yönelik çalışmaları sürüyor.

Özel İdare bütçesinden kültür ve turizme bu yıl için ayrılan 26.6 milyon YTL'lik bütçeden karşılanacak Topkapı Sarayı Mutfaklar Bölümü restorasyonunun maliyeti 70 bin YTL olarak belirlendi.

İhalesi biten proje, 2007 yılında tamamlanmış olacak.

Çalışmalar hakkında açıklamada bulunan İstanbul İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Sabri Kaya, İstanbul'da 15 binden fazla tarihi eser olduğunu dile getirerek, bu yapıların büyük çoğunluğunun onarılmayı beklediğini belirtti.

Kaya, hem Özel İdare bütçesinden, hem de İstanbul Sismik Riski Azaltma ve Acil Durum Hazırlık Projesi kapsamında Dünya Bankasından sağlanan kredilerle geniş bir restorasyon çalışması başlattıklarını kaydetti.

İstanbul Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından restorasyonu yürütülen Topkapı Sarayı Mutfaklar Bölümünde, sarayda sayısı 12 bini geçen Çin ve Japon porselenlerinin 2 bin 500 kadarı sergileniyor.

Dünyanın en zengin koleksiyonundan seçilmiş parçaların yer aldığı mutfakların bir bölümü eski haliyle muhafaza ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title