Haberler

Topbaş, 'Su Zammı, Lale Eleştirileri ve Metrobüs Çalışmaları'na İlişkin Soruları Yanıtladı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, suya yapılan zammın 2004 yılında indirim yaptıkları dönemden daha az olduğunu belirterek, "O gün suyumuz vardı. Bugün ihtiyaç varsa bu zam yapıldı. Gelecekte su ihtiyacı kalmadığı, barajlarımız dolduğu takdirde yine indirim yapılır" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saraçhane'de Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı Eşbaşkanı seçilmesiyle ilgili basın toplantısı düzenledi. Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Topbaş, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Naci Görür'ün belediyenin ihtiyaç kadar sensör almadığı ve bu nedenle ölçüm yapılamadığı eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "Bunlar farklı şeyler. Sayın Naci Görür hocayla geçmişte Büyükşehir Belediyesi olarak çalışmalarımız oldu. Ama tabi ki akademik çalışmalar içinde uzmanlar hep yerel yönetimlerden kaynak tedarik etmeye çalışıyor. Birçok alanda depremle ilgili eş zamanlı çalışmalarımız var. 'Her isteyene maddi kaynak verelim, alın üzerinde çalışmalarınızı yapınız, henüz netleşmemiş, tartışılan çalışmalarınızı test edin' diyemeyiz. Böyle bir kaynak aktarmamız mümkün değil. Yerel yönetimlerin yapacağı şeyler ayrı, akademisyenlerin yapacağı ayrı şeyler. Naci Görür'le devam etmiyoruz ve yeni projesine katılmıyoruz diye bu eleştirileri hak ettiğimizi sanmıyorum" dedi.

Topbaş, Prof. Dr. Görür'ün laleye ayrılan bütçeye yönelik eleştirilerine ne dediğinin sorulması üzerine de "Lale olayını bunla karıştırmamak lazım. İstanbul Büyükşehir Belediyesi her alanda hizmet etmek durumdadır. Tabi ki depremi önemsiyoruz ama 2010 Kültür Başkenti İstanbul'un kültürel geleneğinin en önde gelen laleyi kente getirmesi önemli. Kaldı ki gelecekte ekonomik değer olarak yansıyacağından bahsettik. Köylerde yaşayan İstanbullular’ın bundan ciddi anlamda istifade edeceğini, 235 bin insanımıza istihdam alanı oluşacağını söyledik. Bunu tabii ki iş hayatıyla ilgili olmayanların anlaması mümkün değil. Artık turizmden ciddi pay almaya başlayan, dünyanın yakından takip ettiği ve küresel sermayenin olduğu bir kentte ne kadar güzel ve etkili olursa, dünya insanları üzerinde İstanbul o kadar öne çıkar. Kaldı ki bizim laleler için ayırdığımız bütçe çok cüzi, belki 20 binde biri" diye konuştu.

Kadir Topbaş, su zammıyla ilgili devam eden eleştiriler üzerine, 2004 yılında görevi devraldıklarında yaptıkları indirimi hatırlattı. 2004'te yapılan indirimle bugünkü zammı mukayese eden Topbaş, "Eğer belediye meclisinden su zammına ilişkin 2004 rakamlarına dönmek üzere diye bir karar çıksaydı bugün yüzde 134 denen ve yüzde 4'lük etkisi olan bölümle ilgili bugünkü rakamdan yüzde 8.3 daha az, yani 2004 rakamı tutsaymışız daha çok para toplardık. Ama o günü değerlendirdiğimizde suyumuz vardı, rahat ulaşıyordu ve indirim yaptık. Bugün ihtiyaç varsa bu zam yapıldı. Gelecekte su ihtiyacı kalmadığı, barajlarımız dolduğu takdirde yine indirim yapılır. Çünkü İstanbul'un kaynaklarını İstanbul kullanıyor" şeklinde konuştu. Topbaş, tüm vatandaşların yüzde 100'ü aşan rakamlarla etkilenecekmiş gibi korkutulduğunu savunarak, "Halbuki kademeli ve kente 10 metreküp su kullanan yüzde 65'lik kesimin ödeyeceği rakam 2.90 YTL'yi geçmiyor. Burada yine söylüyorum; 2004 yılının altındayız" dedi. "Su kesmeyeceğiz, susuz bırakmayacağız" dediklerini anımsatan Topbaş, konuşmasına şöyle devam etti:

"İstanbullular da buna hassasiyet gösterdi. Biz de elimizden geleni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Su kaynaklarını geliştirmeye çalışıyoruz. Sizden rica ediyorum; yağmurlar sebebiyle nasıl olsa su geldi, yağmur yağdı düşüncesiyle tasarruftan vazgeçmeyin. Artık tüm doğal kaynakların aynı hassasiyetle kullanmak zorundayız. Doğalgaz bitiyor. Bakın petrolün varili 98 doları geçti. Elektrik de aynı şekilde."

Topbaş, metrobüsler ve çalıştığı hatta yolcu taşıyan dolmuşlarda düzenleme olup olmayacağının sorulması üzerine, "Bununla ilgili çalışmalarımız var. Arkadaşlarımıza, mağdur olunmaması için acele etmelerini söyledik. Çünkü yıllarca hizmet veren bir sektör. Metrobüsle birlikte ulaşıma rahatlık geldiğini söyleyebiliriz. Yılbaşına kadar bunun çözülmesi talimatını verdik. Metrobüsle ilgili çok büyük övgüler almaktayız. Hatta Beylikdüzü'ne kadar uzatılması isteniyor. Fakat yol genişletmeleri ve yapılan çalışmalar ciddi maliyetler gerektiriyor. Bakırköy'den Beylikdüzü'ne, sonra Silivri'ye gidecek bir metro çalışmamız var. Bu sistemin Beylikdüzü'ne kadar uzatılması yatırımı geçici bir yatırım, uygun görmüyoruz" dedi.

Topbaş, metrobüs hattının Mecidiyeköy etabının ne zaman başlayacağını sorulması üzerine de "2008 yılı içinde bitiririz. Haliç köprü geçişlerinde bir problem görüyoruz. Çözümü üzerinde çalışıyoruz. Mecidiyeköy'e getirdiğimizde 430 bin civarında insan bu projeyi kullanmış olacak" ifadelerini kullandı.

(ÖFA-ED-OK-Y)

08.11.2007 18:38 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title