Haberler

Toki, Başkenti Gecekondulardan Temizliyor

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, kentsel dönüşüm projeleriyle Ankara'yı imajına zarar veren çarpık yapılardan arındırıyor Başkentin uluslararası giriş kapısı kuzey Ankara ile asayiş açısından sorunlu "Çinçin"in çehresini değiştiren TOKİ, çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu Mamak ve Sincan'da da kapsamlı kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirecek İdare, Mamak'ta 11 bin 790, Sincan'da ise 11 bin konut inşa edecek

ESRA ALTINMAKAS - Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), kentsel dönüşüm projeleriyle Ankara'yı imajına zarar veren çarpık yapılardan temizliyor.

Başkentin uluslararası giriş kapısı Kuzey Ankara ve asayiş açısından sorunlu "Çinçin"i yepyeni görünüme kavuşturan İdare, çarpık yapılaşmanın yoğun olduğu Mamak ve Sincan'da yerel yönetimlerin işbirliğiyle kapsamlı kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirecek. TOKİ, Mamak'ta 11 bin 790, Sincan'da ise 11 bin konut inşa edecek.

-Mamak, gecekondu imajından kurtuluyor

İdare, çarpık yapılaşma ve gecekonduların yoğun olduğu Mamak'ı, uyguladığı kentsel dönüşümle modern görünüme kavuşturuyor.

Mamak Belediyesi işbirliğiyle Anayurt ve Gülseren Mahalleleri Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında 5 bin 471 konut, bin 500 kişilik cami, anaokulu, ilkokul ve lise yapılması planlandı. Birinci ve ikinci etapta 2 bin 30 konutun inşası için ihale çalışmaları da tamamlandı.

Mamak Altıağaç, Karaağaç ve Hüseyingazi mahallelerinde de kentsel dönüşümle 5 bin 847 konut yapılacak. Proje alanında cami, anaokulu, ilkokul ve Türk Kızılayı hizmet binası gibi donatılar yer alacak.

Yatıkmusluk Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında ise 732 konut hak sahiplerine teslim edildi. 472 konut, ilköğretim okulu ve caminin ihalesi ise geçen yıl 26 Haziran'da yapılarak, inşaat çalışmalarına başlandı.

-Sincan'a 11 bin konut

TOKİ ile Sincan Belediyesi arasında imzalanan protokolle, Saraycık ve Ulubatlı Hasan mahallelerinde tüm sosyal donatı tesisleriyle 11 bin konut inşa edilecek. Proje kapsamında Saraycık Mahallesi'nde 4 bin 800, Ulubatlı Hasan Mahallesi'nde ise 6 bin 200 konut ve 160 işyeri yapılacak.

-Çinçin'in çehresi değişti

TOKİ ve Altındağ Belediyesince uygulanan kentsel dönüşümle, Ankara'nın asayiş açısından sorunlu mahallelerinden, halk arasında "Çinçin" olarak bilinen Gültepe, Doğantepe ve Aktaş mahallelerinin çehresi değişti.

Projeyle Altındağ'da 2 bin 608 konut inşa edildi. Doğantepe'de 292 konut, Aktaş'ta 868 konut ile cami, Gültepe'de bin 448 konut, okul ve sağlık tesisi yapıldı. Belediyenin Çinçin'de bölgenin ihtiyacını karşılayacak bin 500 kişilik kültür merkezi kompleksi ve park inşası da devam ediyor.

Gültepe'de 894 konut ve 32 derslikli ilköğretim okulu inşaatı ile altyapı ve çevre düzenlemesi inşaatı sürerken, Aktaş Mahallesi'nde inşa edilecek 356 konutun ihalesi de 30 Mayıs'ta yapıldı.

Başpınar Mahallesi'ndeki kentsel dönüşüm ve gelişim projesi çalışmaları da tüm hızıyla sürüyor. Bölgedeki gecekonduların yıkımı ve alanın temizleme işlemleri tamamlandı. 474 konutun ihalesi yapılarak çalışmalara başlandı.

-Ankara'nın "uluslararası giriş kapısına" modern görünüm

İdare, Başkentin uluslararası giriş kapısı Kuzey Ankara'yı da gecekondulardan arındırdı. Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin ilk etabında, 8 bin 152 konut inşa edilerek, 8 bin 57 hak sahibi için geçen yıl 20-24 Ocak'ta kura çekimi yapıldı.

Kura yöntemine ilişkin açılan davaların Ankara Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ lehine sonuçlanmasının ardından, yaklaşık bir yıllık gecikmeyle konutlar hak sahiplerine teslim ediliyor.

Proje kapsamında Osmanlı Selçuklu mimarisinde 925 konutun inşası devam ediyor. Ayrıca bin 764 konutun ihalesi tamamlanarak, inşaat çalışmalarına başlandı.

-Yenimahalle de dönüşüyor

TOKİ'nin Yenimahalle Belediyesi ile 2007'de başlattığı Demetevler projesinde 740 konut, ilköğretim okulu, 8 ek derslik, karakol ve sağlık ocağı yapıldı. 2008'de başlatılan Pamuklar Mahallesi projesinde 422 konut, Macunköy Gecekondu Önleme Bölgesi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında da 408 konut inşa edildi. Konutlar hak sahiplerine teslim edilerek, gecekondu alanları kente kazandırıldı. Macunköy 2. etapta ise 275 konutun inşası sürüyor. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title