Haberler

Tokat İtfaiyecilerin 3 Asırlık Dua Geleneği

Tokat Belediyesi İtfaiye ekipleri her sabah nöbet değişimi yapıldıktan sonra göreve 'itfaiyeci duası' ile başlıyor. İtfaiyeciler, geleneksel duanın ardından görev yerlerine geçip çalışmalarını yapıyor.Osmanlı'da ilk olarak 1714 yılında tulumbacılar ocağı adıyla kurulan, 25 Eylül 1923'te ise modern yapılanmasıyla belediyelere devredilen itfaiye teşkilatı, her sabah göreve başlamadan önce dua ediyor. Tokat Belediyesi İtfaiye ekipleri de 3 asırlık itfaiyeci duası' geleneğini sürdürüyor. İtfaiyeci duasını yapan ekipler görev dağılımını yaptıktan sonra araçlarının başlarına geçerek çalışmalarına başlıyor. Tokat Belediyesi İtfaiye Müdürü Sebati Demirci, 3 vardiyalı, 2 kurtarma, 1 kılavuz, 3 merdivenli, 6 yangın söndürme aracı olmak üzere toplam 10 araç ve 55 personel ile görev yaptıklarını belirterek, Tokat merkez ve köyler bizim çalışma sahamız içerisinde. Ayrıca diğer ilçelere de özelikle Artova, Sulusaray ve Yeşilyurt gibi diğer ilçelerimizde de hizmet vermekteyiz. Bizim çalışmam sistemimiz 3 vardiyalıdır. Sabah 9'da başlar ve ertesi gün 9'da biter. Sabah saat 9.00'da içtima ile başlar. İçtima da çavuş arkadaş her bir aracın görevlilerini okur, ayrıca tarihten gelen 'İtfaiyeci Duası'nı okurlar. Daha sonrada araç bakımlarına geçerler. Şoför arkadaşlar itfaiye aracının kontrolünü yaparken, diğer itfaiye erleri de itfaiye aracının hortum, merdiven ve diğer malzemelerin kontrollerini yaparlar. Dua geleneğimiz asırlardır devam ediyor dedi.

'MİLLETİN KAÇTIĞI YERE GİRMEYE ÇALIŞIYORUZ'

İtfaiye teşkilatının yarı askeri düzenle çalıştığını ifade eren itfaiye eri Selahattin Sezek ise, Askeriyede nasıl bir onbaşı, çavuş var. Bir silsile takip ediliyor. Biz de o düzenle kurulmuş olan bir teşkilatız. Bizim mesleğimiz tehlikeli. Milletin kaçtığı yere girmeye çalışıyoruz. Bundan dolayı bizim örfümüz, adetimiz, dinimizin gereği olarak teşkilattaki daha eski ağabeylerimiz bu şekilde bir dua hazırlamışlar. Pirimiz de hazreti İbrahim Peygamber. Çünkü onu da Allah yangından koruduğu için biz de Allah'ımıza bir niyazda bulunarak duamızla nöbetimizi devralıyoruz diye konuştu.

2009 yılında göreve başladığını ifade eden Selahattin Sezek, İlk göreve gittiğimde çok heyecanlıydı. Gittiğimiz yer büyük bir arazinin içerisinde dar bir geçişli çiftlikti. Orada geniş çaplı bir arazi yangını vardı. Araç girer mi Girmez mi sıkıntısı yaşayarak besmele çektik girdik. Sonra söndürdük geri çıkışta, aynı yerden nasıl geçtiğimize hayret ettik. Demek ki Mevlam yardım ediyor. Belki de ettiğimiz bu duanın bir etkisi ifadelerini kullandı.

İtfaiyecilerin her gün işe başlarken yaptıkları duanın sözleri ise şöyle

Allah'ım tehlikeye düşmüş her canlının, özellikle küçük bir çocuk ya da yaşlı birinin imdadına geç kalmadan yetişebilmem için bana güç ver. Yangınla mücadelede bilgi, teknik tecrübemi artır. Sevgimi, cesaretimi, inancımı artır. Pirimiz İbrahim peygamberi koruduğun ilahi emrin sırrına beni de dahil et. Kaderimde ölmek var ise çocuklarımı eşimi, yakınlarımı koru Allah'ım.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Tokat Belediyesi İtfaiye Tokat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bitlis İl Emniyet Müdürü kimdir? Ortaç Şekerlioğlu kimdir? Bombacı Mülayim olayı ne, Bombacı Mülayim kim, adı ne? Bitlis, Bombacı Mülayim neden gözaltına alındı? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 17 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 17 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 17 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 17 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 17 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title