Tohum Firmaları 'Sanayi İşletmesi' Olmak İstiyor
Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, "Sektördeki firma sayısı, dış ticaret hacmi ve toplam pazar değeri ile dünyada gelişmiş olarak nitelenen Türkiye tohumculuk sanayisi üretimine sanayi işletmeleri olarak devam"...
Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, "Sektördeki firma sayısı, dış ticaret hacmi ve toplam pazar değeri ile dünyada gelişmiş olarak nitelenen Türkiye tohumculuk sanayisi üretimine sanayi işletmeleri olarak devam etmek istiyor" dedi.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, tarladan hasat edilen ham tohumluğun çiftçiye ulaştırılmadan, tarla ile buluşturulmadan önce fabrika yada işleme tesisindeki üretim hattı boyunca pek çok makine, ekipman, cihaz veya diğer mekanik ve elektronik araçlardan yararlanmak ve önemli miktarda enerji kullanmak suretiyle işlemden geçirildiğini kaydetti.
"HAM TOHUMLUK, İŞLETMELERİMİZDE SANAYİ ÜRÜNÜ HALİNE DÖNÜŞÜYOR"
Gençer, tohumlukların teknoloji yoğun işletmelerde temizlendiğini, boylandığını, belli kimyasal maddeler ve tekniklerle ilaçlandığını, kaplandığını, peletlendiğini, ambalajlandığını ve etiketlendiğini belirterek "Böylece tohumluklar yurt içi ve yurt dış pazarlara hazır hale geliyor, sanayi ürünü oluyor" ifadesini kullandı.
Tohumluk işleme fabrikalarında ya da daha küçük ölçekli tesislerde söz konusu işlemlerin sürekli yapıldığına dikkati çeken Gençer, bu işlemlerin Sanayi Sicili Kanunu'nun 1. maddesi ile bire bir örtüştüğünü, bu nedenle tohumculuk kuruluşlarının 'sanayi işletmesi' olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
"SANAYİ TESİSLERİNİN AVANTAJLARINDAN TOHUMCULAR OLARAK BİZ DE FAYDALANMAK İSTİYORUZ"
Bazı bitki türlerinde işlenmemiş tohumlukların üretimde kullanıldığını ancak bu materyallerin yürürlükte olan ulusal ve uluslar arası mevzuata göre sertifikalı tohumluk olmadığını kaydeden Gençer, "Ham tohumluğun yasal ve ticari tohumluk niteliğine kavuşması için Sanayi Sicili kanununda sözü edilen işlemlerin hepsini bizim fabrika ve işletmelerimiz yapıyor. Kullanılan alet-ekipman, teknoloji kullanımı, işletmelerin konumu ve sağlanan istihdam açısından çoğu sanayi sektöründen hiçbir farkımız yok, bu nedenle sanayi tesislerinin avantajlarından tohumcular olarak biz de faydalanmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
TÜRKTOB ve TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Gençer tohumluk üreticisi şirketlerin 'Sanayi sicil belgesi' alabilmesi için Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığı yetkilileri ile görüşmelerinin devam ettiğini de sözlerine ekledi. - ANKARA