Haberler

TOBB Yönetim Kurulu Toplantısı

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye ekonomisinin, önümüzdeki dönemde yapılacak yasal düzenlemeler, atılacak adımlar ve reformlarla daha güçlü hale geleceğini belirterek, "İhracatımız, büyüme oranları artacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Türkiye ekonomisinin, önümüzdeki dönemde yapılacak yasal düzenlemeler, atılacak adımlar ve reformlarla daha güçlü hale geleceğini belirterek, "İhracatımız, büyüme oranları artacak." dedi.

Ağbal, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Yönetim Kurulu toplantısında, 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu ve bu girişim karşısında TOBB üyelerinin, iş adamları ve sanayicilerin ortaya koyduğu duruşla verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Fırat Kalkanı Harekatı'na da değinen Ağbal, bu operasyonun bölgede birtakım güçlerin meydana getirmek istediği belirsizliklere ve bölgede istikrarsızlığı artıracak adımlara karşı Türkiye'nin ortaya koyduğu kararlı bir tutum ve kararlı bir duruş olduğunu vurguladı. Ağbal, "Türkiye olarak gerek Suriye'de gerek Irak'ta meydana getirilmek istenilen istikrarsızlık ve kaos ortamı, Türkiye'nin atacağı kararlı adımlarla inşallah ortadan kalkacak. Bu bölgede hiç kimse Türkiyesiz bir plan kurma hayaline kapılmasın. Türkiye'nin buna müsaade etmesi söz konusu değil." dedi.

Son 14 yıldır Türkiye ekonomisinde önemli bir değişim yaşandığını dile getiren Ağbal, hükümetin atması gereken adımları attığını,

Türk özel sektörünün ekonomide dönüşümü sağladığını söyledi.

"Büyümenin bir numaralı kahramanı özel sektör"

Ağbal, "Son 14 yılda Türkiye ekonomisi hem ihracatını üçe katlamışsa hem sürekli bir şekilde büyümüşse, özellikle global kriz sonrasında 27 çeyrektir Türkiye ekonomisi büyüyorsa, bunun bir numaralı kahramanı Türk özel sektörüdür. Ekonomisine, hükümetine, ülkesine güvenen ve inanan özel sektör, her daim kim içeride, dışarıda ne yapmak isterse istesin ülkesine olan güvenini her zaman teyit etti." şeklinde konuştu.

Darbe girişimi sonrasında da ilk andan itibaren gerek reel sektörün, gerekse finans sektörünün ekonomiyle ilgili oluşturulmaya çalışılan kaos hesaplarını alt üst ettiğini ifade eden Ağbal, ekonominin hızlı bir şekilde toparlandığını, temellerin sağlam olduğunu kaydetti.

Ağbal, 15 Temmuz sonrası, önceden başlatılan yapısal reform hamlelerine devam ettiklerini belirterek, hükümetin ve özel sektörün hiçbir şekilde duraksamaya, tereddüte meydan vermediğine dikkati çekti.

"2017 için iddialı hedefler var"

Gerek makro ekonomik büyüklükler gerekse güncel parametreler noktasında bir sıkıntının bulunmadığını belirten Ağbal, 2016 için yüzde 3,2 büyüme öngörüsünün de ihtiyatlı bir büyüme tahmini olduğunu söyledi. Ağbal, "Biz umuyoruz ki özellikle reel sektörümüzün, finans sektörümüzün hükümet olarak almış olduğumuz tedbirler sonrasında yapacağı atılımlarla özellikle son çeyrekte yakalayacağımız büyüme oranıyla yıl sonu büyüme oranı yüzde 3,2'nin de üzerinde olur. Temennimiz bu. Bu konuda da gerekli adımları atıyoruz." dedi.

Gelecek yıl için de iddialı hedeflerinin bulunduğunu dile getiren Ağbal, bunun altını dolduracak

yapısal reformları da Orta Vadeli Program (OVP) içinde gerçekleştireceklerini kaydetti.

Ağbal, Türkiye'nin

yarınlarını daha da güvence altına alacak, eğitim, özel sektör yatırımlarının önünün açılması başta olmak üzere, birçok konuda hükümet olarak adımları tek tek atacaklarını söyledi.

- "Yeniden yapılandırılan tutar 13 milyar liraya ulaştı"

Yeniden yapılandırmaya ilişkin sürecin devam ettiğini anımsatan Ağbal, "Başvurular her geçen gün hızla artıyor. Bugün itibarıyla yeniden yapılandırılan tutar 13 milyar liraya vardı, başvuru sayısı 2 milyonu geçti. Her geçen gün vergi dairelerine müracaatlar artıyor." ifadesini kullandı.

Yeniden yapılandırma kapsamında yapılan düzenlemeler ve peşin ödeme indirimi, matrah artırımı, stokların düzeltilmesi gibi getirilen kolaylıklar hakkında bilgi veren Ağbal, kanunun borçlarla ilgili bölümünde, odalardan başvuruların artması noktasında destek beklediklerini kaydetti.

Ağbal, Varlık Barışı'nın detaylarına değinirken de "Bizim buradaki amacımız vergi toplamak değil, işletmelerin gerçekten sahip olduğu varlıklarını işletmeye ve ekonomiye kazandırmak." şeklinde konuştu.

Türkiye ve dünyanın bugün farklı bir dönemden geçtiğini, bütün ülkelerin adeta global vergi rekabeti içinde olduğunu anlatan Ağbal, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün vergi üzerinde büyük bir rekabet var, global rekabet artık vergi uygulamaları üzerinden yürüyor. Bütün ülkeler kendi vatandaşlarının paralarını kendi ülkelerine çekmek için düzenlemeler yapıyor. Türkiye olarak biz de bu düzenlemeyi (Varlık Barışı) yapıyoruz. Vatandaşımız Türkiye'ye, ekonomisine, hükümetine güvensin. Bu yapmış olduğumuz yasal düzenleme sayesinde Türkiye'ye getirilen bütün varlıklardan dolayı herhangi bir şekilde kimse endişe duymasın. Devlet olarak, hükümet olarak buna teminat veriyoruz. 'Ben bu parayı getirdim, acaba yarın öbür gün sebepsiz yere başıma bir iş gelir mi?' Asla böyle bir şey mümkün değil. Bu doğru bir düzenlemedir, vatandaşın hakkını, hukukunu koruyan bir düzenlemedir."

-"İşletmeler görünenden daha iyi durumda"

Ağbal, işletmeleri teşvik etmenin bir sebebi daha bulunduğunu, 2018'den itibaren dünyada ülkeler arasında global bilgi değişiminin başlayacağını belirterek, bugün Türkiye'nin de içinde bulunduğu 100'ü aşkın ülkenin, başka ülke vatandaşlarının söz konusu ülkedeki yatırımlarını bildireceklerini söyledi. Ağbal, bütün ülkelerin bilgi değişimi yapacaklarını, 2018'e giden süreçte Türk vatandaşlarını bu noktada teşvik ettiklerini kaydetti.

Yapılan düzenlemelerin uluslararası normlara uygun olduğuna dikkati çeken Ağbal, vatandaşların bu paraları getirerek ekonomiye kazandırmalarının, hem ekonomiye güç vereceğini hem de yatırımcının iş büyütmesine imkan sağlayacağını bildirdi.

Ağbal, Türkiye ekonomisinin gizli güçlü bir potansiyeli olduğunu dile getirerek, işletmelerin aslında görünenden daha iyi olduğunu belirtti.

Maliye Bakanı Ağbal, "Türkiye ekonomisi önümüzdeki dönemde yapacağımız yasal düzenlemelerle, atacağımız adımlarla, yapacağımız reformlarla daha güçlü hale gelecek. İhracatımız, büyüme oranları artacak. Özellikle 'sanayide yapısal dönüşüm' diyoruz. Bunları sizinle beraber gerçekleştireceğiz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Naci Ağbal Türkiye Suriye Irak Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title