Haberler

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Sungurlu'da

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Teşvik Yasası'ndan Yararlanan 81 İlden Sadece 6'sının Memnun Olduğunu Belirterek, Bölgesel ve Sektörel Teşvik Sistemine Geçilmesi Gerektiğini Söyledi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Genel Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Teşvik Yasası'ndan yararlanan 81 ilden sadece 6'sının memnun olduğunu belirterek, bölgesel ve sektörel teşvik sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Parseken ve Ankara Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ile birlikte Çorum'un Sungurlu ilçesine geldi.

Özel bir helikopterle ilçe stadyumuna inen Hisarcıklıoğlu, ilk olarak iki hafta önce açılışı yapılan Sungurlu Ticaret ve Sanayi Odası binasını inceledi. Burada Sungurlu Belediye Başkanı Ahmet Karacif, Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı ve Çorum Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Malatyalı, Sungurlu TSO Başkanı Abdülkadir Şahiner, Sungurlu Ticaret Borsası Başkanı Halim Karaçil tarafından karşılanan Hisarcıklıoğlu, oda üyeleri ile bir toplantı yaptı.

Sungurlu TSO'nun yeni binasını oldukça beğendiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, ''Vizyonu olan idarecileriniz varsa atılım yaparsınız. Ben Allah'a şükür Sungurlu'daki iki başkanımdan memnunun'' dedi.

Teşvik Yasası'nın uygulandığı 81 ilden sadece 6 ilin bu yasadan memnun olduğunu diğer 75 ilin yasadan şikayetçi olduğunu ifade eden Rifat Hisarcıklıoğlu, artık bölgesel ve sektörel teşvik sistemine geçilmesi gerektiğini söyledi. Bu uygulamanın, 22 Temmuz seçimlerinin ardından tek başına iktidara gelen AK Parti'nin seçim beyannamelerinde yer aldığını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: "Yeni kurulacak 60. Hükümetin sektörel ve bölgesel teşviki uygulamaya koyacağına inanıyoruz. Bu sistemle birlikte

bölgelerin önü açılacak, her il yatırım alanı olacak. Türkiye'de şu an 234 bin üretici var. Bunlardan 79 binine biz kapasite raporu veriyoruz. Bu 79 bin üreticinin içerisinde yer alan un ve yem fabrikalarının üretim kapasiteleri 36 milyon ton. Ancak Türkiye'de üretilen yıllık buğday yaklaşık 20 milyon ton. Biz bu yanlışlığı dile getirdik. İnşallah yeni hükümet teşvik sistemini değiştirecektir.''

Hisarcıklıoğlu, konuşmasında ''Yani illerde ne üretilecekse, neyi önümüze hedef koymuşsak onu sonuna kadar desteklememiz lazım. 81 ilde o zaman teşvik kapsamına girer. İstanbul bile teşvik kapsamına girer. Eğer sen İstanbul'u dünyanın finans merkezi yapmayı hedefine koymuşsan o zaman dersin ki; (İstanbul'da bankacılık finans noktasında yatırım yapanı da yine teşvik ediyorum) ve orayı dünyanın finans merkezi haline getirirsin'' ifadelerini kullandı.

KOBİLER KENDİLERİNE TANINAN İMKANI KULLANAMIYOR

Hisarcıklıoğlu, KOBİ'lerin devletin vermiş olduğu hibe paralarının yüzde 40'ını alabildiğini belirterek söz konusu miktarın yüzde 60'ının hazineye geri gittiğini söyledi.

Ankara'da 47 kamu kurum ve kuruluşunun KOBİ'lere maddi imkan sağladığını belirlediklerini anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: ''Ancak düşünebiliyor musunuz? Sungurlu'da bir küçük işletme sahibinin Ankara'ya geldiği zaman bu kurumları dolaşmaya kalktığında, Cumartesi, Pazarı da dahil ettiğinizde tam 75 gün Ankara'da gezmesi gerekecek. Yani burada bir işletme sahibi, Ankara'da para veriliyor diye gittiğinde tam 2.5 ay sonra Sungurlu'ya dönebilecek. Biz bunu tek bir çatı altında toplayalım dedik. İşte

tek başına bir hükümet geldi. Bu toplayabilir dedik ama maalesef baktık olmuyor. Türkiye'de bürokraside, elindeki yetkiyi kimse kimseye vermiyor. Eğer bir de kaynağın başında oturuyorsa hiç vermiyor.''

Söz konusu sıkıntıyı aşabilmek için TOBB olarak web sayfası düzenleyerek bu kamu kurum ve kuruluşlarını ''www.kobi.org.tr'' adresinde tek çatı altında topladıklarını belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, daha sonra KOBİF'i düzenlemeye karar verdiklerini söyledi.

''47 kamu kurum ve kuruluşunu ayağınıza getirdik'' diyen Hisarcıklıoğlu, ''İlk 10 fuarı yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etti. Ankara'daki ilk fuarımızı bin 200 kişiyle açtık. Fuarlarımızda bir milyar YTL seni bekliyor dedik'' diye konuştu.

YENİ ANAYASA

Türkiye'nin artık sadece özel sektör katkısıyla büyüdüğünü ve kamunun kaynakları tükettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, bu sistemin değişmesi için yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu söyledi.

''Sivil kelimesini kullanmıyoruz. Söylemimiz yeni bir anayasa'' diyen Hisarcıklıoğlu, ''Yeni bir anayasaya ihtiyacımız var. Artık sivil kelimesini kullanmıyoruz. Çünkü başka taraflara çekildi'' ifadelerini kullandı.

Toplantının ardından beraberindekilerle birlikte Sungurlu Ticaret Borsası'na geçen Hisarcıklıoğlu, burada da borsa üyeleri ile bir süre sohbet etti.

Türkiye'de vadeli işlem opsiyon borsalarının açılması için çalışmaların yürütüldüğünü ifade eden Rifat Hisarcıklıoğlu, Toprak Mahsulleri Ofisi ile birlikte lisanslı depoculuk işleminin çalışmalarını da başlattıklarını, en kısa sürede Türkiye'de de lisanslı depoculuğu faaliyete geçireceklerini söyledi.

Dünyanın birçok gelişmiş ülkesinde yer alan ürün ihtisas borsalarının Türkiye'de de kurulması için çalışmaların yürütüldüğünü anlatan Hisarcıklıoğlu, ''Bu borsanın kurulması ile tarım ve hayvancılık ürünleri değerlenecek. Borsanın kurulması ile ürün bazında ihtisas yapılarak her ürün kendi bazında değerlendirilecek'' dedi.

Hisarcıklıoğlu daha sonra önceki hafta geçirdiği trafik kazasında babasını kaybeden Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Ergülü Erayhan'ı evinde ziyaret ederek baş sağlığında bulundu.

Rifat Hisarcıklıoğu, ziyaretlerinin ardından helikopterle Alaca İlçesine gitti.

(ES-BÖ-HO-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title