Haberler

Tobb Başkanı Hisarcıklıoğlu: ''(doğal Gaz Zammı) Eğer Gerekiyorsa İşin Gerektiği Şekilde Yapılması Lazım''

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, eğer gerekiyorsa doğal gaz zammının işin gerektiği şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, eğer gerekiyorsa doğal gaz zammının işin gerektiği şekilde yapılması gerektiğini kaydetti.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD), Kanada'nın Uluslararası Kalkınma Stratejileri Kurumu (IDRC) ile Yeditepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından, ''Bölgesel Ticaret Anlaşmalarında Rekabet Hükümleri'' konulu bir konferans düzenlendi.

Hisarcıklıoğlu, konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB rekabet mevzuatını büyük ölçüde üstlendiğini, güçlü bir Rekabet Kurumu ve işleyen bir rekabet sistemi tesis ettiğini vurguladı.

Bugün gelinen noktada Türkiye'nin AB'nin ortak dış ticaret politikasına uyumunda hala ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, özellikle AB'nin serbest ticaret anlaşmaları yaparak üçüncü ülkelere sağlanan imtiyazların Türkiye'nin dış ticareti üzerine ilave yük getirdiğini söyledi.

Rifat Hisarcıklıoğlu, AB ile yapılacak katılım müzakerelerinde bu haksız rekabete yol açan durumun düzeltilmesi gerektiğini ifade etti.

Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hisarcıklıoğlu, rekabet hukukuna ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'de haksız rekabet uygulayan kamuya karşı Rekabet Kurumuna şikayet etme hakkı bulunmadığını belirterek, ''Bu bir haksızlığı doğuruyor. Yani özel sektörün arasındaki haksızlığa Rekabet Kurumu bakabiliyor, ama bir kamu otoritesi bu haksızlığı yaparsa Rekabet Kurumu bakamıyor. Bu adil değil'' diye konuştu.

-DOĞAL GAZ VE ELEKTRİK DAĞITIMI...-

Hisarcıklıoğlu, doğal gaz zammıyla ilgili bir soruya ise şu yanıtı verdi:

''Eğer gerekiyorsa işin gerektiği şekilde yapılması lazım. Ancak sanayiciyi menfi yönde etkiler. Şu anda bazı verilere göre biz dünyada en pahalı enerjiyi kullanan ikinci, bazı verilere göre de üçüncü ülkeyiz. Bu bizi olumsuz etkiler. Doğal gazı devletin alması yerine bırakın üreticiler alsın. Elektriğin, hangi kaynaktan nasıl üretileceğini bırakın kendileri yapsınlar. Ona göre kendileri de rekabet ortamı içinde bunu pazarlasınlar. Mevcut sistem içinde gitmeye devam ettiğimiz sürece bunlar kaçınılmaz sonuç...''

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, elektrik dağıtımının özelleştirilmesine ilişkin bir soruyu da ''Ülkemizde elektrikteki kayıp ve kaçağın bedelini bütün tüketiciler ödüyor. Halbuki siz elektrik dağıtımını özelleştirerek, kayıp ve kaçağı özel sektöre yükleyeceksiniz. O zaman bunun sorumluluğundan kurtulacaksınız'' diye yanıtladı.

Gelişmiş ülkelerde bu alanda kamu otoritesinin sadece rekabeti tesis etme sorumluluğu bulunduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de bu düzenlemenin yapılması halinde daha ucuz ve daha kaliteli enerjiye ulaşılacağını söyledi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title