Haberler

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu Açıklaması

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Özel sektör olarak siyasilerden istediğim, benim önümde rakiplerim hangi şartlarda rekabet ediyorsa bana da aynı şartlar verilsin."

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, "Özel sektör olarak siyasilerden istediğim, benim önümde rakiplerim hangi şartlarda rekabet ediyorsa bana da aynı şartlar verilsin. İşte onun için yeni bir anayasaya ihtiyaç var" dedi.

Hisarcıklıoğlu, bir dizi etkinliklere katılmak için geldiği Afyonkarahisar'da Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası tarafından bir otelde düzenlenen vergi ödül töreninde yaptığı konuşmada, bankaların borç faizlerinde geçen yıla göre bu yıl farklar bulunduğunu bildirdi.

Bankaların geçen yıl devlete ve özel sektöre eşit faiz oranlarıyla borç verdiğini belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Bankaların bu yıl devlete uyguladığı faizle özel sektöre uyguladığı faiz arasında 6,5 puan fark var. Bankalar Hazineye bonkör, bize nankör davranış içinde. Uygulanan bu faiz politikası sonucu küçük ve orta boy işletmelere açılan krediler bir yıl önce yüzde 16,5 iken bu yıl yüzde 6,4'e düştü. Bu durumun doğal sonucu olarak da karşılıksız çekte artış oldu. Mart ayında, bir önceki yıla oranla karşılıksız çekte yüzde 122 artış yaşandı. Karşılıksız çekle ilgili 220 bin dosya var. Türkiye'nin hapishane kapasitesi yetersiz, ilave hapishaneler yapılması lazımdı. Bu nedenle çeklerle ilgili düzenleme yapıldı."

-"Sistemi yeniden inşa etmemiz gerekiyor"-

Hisarcıklıoğlu, önemli hedefleri bulunan özel sektörün, Türkiye'nin ihracatını 3 milyar dolardan 150 milyar dolara yükselttiğini söyledi.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılında bugüne göre 2,5 kat daha zengin olmak, kişi başına düşen geliri 25 bin dolara yükseltmek ve ülkenin en büyük 10 ekonomi arasında yer almasını sağlamak için çalıştıklarını dile getiren Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

"Türkiye dünyanın 18'inci büyük ekonomisiyken, İnsani Kalkınmışlık Endeksinde dünyada 92'nci, İş Yapma Kolaylığı Endeksinde ise dünyada 71'inci sıradayız. İş Yapma Kolaylığı Endeksinde dünyada 71'inci sıradayken, ekonomik büyümede ikinci sırada olacaksın. Bu başarı hikayesi özel sektörün, iş adamlarınındır. Bu ülkenin insanlarının hepsinin zengin olmasını istiyoruz. Bunu özel sektör aracılığıyla yapabiliriz. Peki ne olması lazım- Sistemin değişmesi lazım. Türkiye'yi daha büyük, daha iyi yerde görmek istiyoruz. Sistemi yeniden inşa etmemiz gerekiyor. Ben artık koşmak istiyorum. Özel sektör olarak siyasilerden istediğim, benim önümde rakiplerim hangi şartlarda rekabet ediyorsa bana da aynı şartlar verilsin. İşte onun için yeni bir anayasaya ihtiyaç var."

Yeni anayasaya katkı yapmak istediklerini ve sivil toplum örgütleri olarak 13 ilde toplantılar düzenleyerek halkın görüşlerini aldıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına gireceğine inandıklarını sözlerine ekledi.

Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da geleceğe güvenle bakılabilmesi için iş adamlarına büyük görevler düştüğünü anlatarak, "Yerli, yabancı olsun fark etmez. İlimize gelen yatırımcıların önüne her türlü imkanı seriyoruz" diye konuştu.

Daha sonra, Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası'nda 25 ve 50'nci yılını dolduran üyelere plaketleri, ihracat ve vergi rekortmenleri ile yılın yatırımcılarına ise ödülleri, Hisarcıklıoğlu ve Balkanlıoğlu tarafından verildi.

Muhabir: Serdar Yılmaz - Mustafa Güngör / Sedat Gök

Yayıncı: Mürsel Çetin - AFYONKARAHİSAR

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title