Haberler

Tmsf, Banknot Matbaası Gibi Çalıştı...

Yıldız Taşdelen - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), son 2 ayda kamu kurum ve kuruluşlarına yaklaşık 4 milyar dolarlık ödeme yaptı.

Yıldız Taşdelen - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), son 2 ayda kamu kurum ve kuruluşlarına yaklaşık 4 milyar dolarlık ödeme yaptı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Fon tarafından başta Telsim olmak üzere ihalesi gerçekleştirilen ticari ve iktisadi bütünlük satışlarının ardından, satılan şirketlerden alacakları olan kuruluşlara ödemeler yapılmaya başlandı.

TMSF'nin 11 Mayıs-12 Temmuz 2006 tarihleri arasında alacakları olan kamu kurum ve kuruluşlarına yaptığı ödemelerin tutarı 3 milyar 928 milyon 157 bin dolar oldu. Bu dönemde Maliye Bakanlığına 2 milyar 828 milyon 517 bin dolar, Hazine Müsteşarlığına 1 milyar 95 milyon 634 bin dolar, SSK'ya 3 milyon 972 bin dolar ve çeşitli belediyelere 34 bin dolar ödeme yapıldı.

İmar Bankası hariç Uzan Grubu şirketlerinin söz konusu kamu kurum ve kuruluşlarına olan borcundan kaynaklanan alacakların büyük bölümünün ödendiği bildirildi.

TMSF yönetimindeki Uzan Grubu şirketlerinden alacağı olan kamu kurum ve kuruluşlarına da, 2 yıllık süreçte 1 milyar 750 milyon dolarlık ödeme yapıldı.

Fonun tasarruf mevduatlarını sigortalama ve Fona devredilen bankaları çözümleme gibi iki önemli fonksiyonu bulunuyor.

Tasarruf mevduatlarını sigortalama fonksiyonu gereği toplanan primler, tahsil edildiği şekliyle hesaplarda muhafaza edilirken, banka çözümlemelerinden gelen tahsilatların dolar cinsinden olanları, zorunlu yükümlülük ve ödemeler gereği Türk lirasına çevrilerek ilgili kurumlara aktarılıyor.

-MALİYE BAKANLIĞININ ALACAĞI DÖVİZ OLARAK ÖDENDİ-

TMSF, Telsim, çimento fabrikaları, Star TV, Limaş, Metaş, Süper FM, Metro FM, Star Gazetesi, Oksijen ve İstanbulspor gibi katılımcıların büyük ilgi gösterdiği ticari iktisadi bütünlük satışlarından, 6 milyar 55 milyon 950 bin dolar tahsilat gerçekleştirdi.

Fonun yaptığı döviz cinsinden tahsilatlar, yasalarda yapılan yeni düzenleme gereği, öncelikle satılan şirketlerin vergi borçlarının ödenmesini zorunlu kılıyor.

5472 sayılı kanunla değişik 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 134'üncü maddesinin 8'inci fıkrası, TMSF'nin cebri icra yaptığı satışlardan, satış tarihine kadar tahakkuk etmiş geçmiş dönem borçları ile ilgili madde çerçevesinde ödeme yapmasını öngörüyor. Bu hukuki çerçeve içinde TMSF, döviz cinsinden tahsil ettiği kamu alacaklarını, YTL'ye çevirerek alacaklı kurumlara ödeme yaptı.

TMSF, Telsim, çimento fabrikaları, Star TV ve radyoların da içinde bulunduğu şirketlerin satış tarihine kadar tahakkuk eden vergi alacaklarından dolayı Maliye Bakanlığına, GSM sözleşmelerinden doğan alacaklarına karşılık Hazine Müsteşarlığına, SSK ve geçmiş dönem vergi alacaklarına karşılık belediyelere ödemeler yaptı.

Bu ödemelerin gerçekleştirilmesi için dolar cinsinden yapılan tahsilatlardan 2,4 milyar dolar YTL'ye çevrildi.

Maliye Bakanlığının Haziran sonunda TMSF'ye alacakların döviz olarak ödenebileceğine dair yazı göndermesi üzerine, Maliye Bakanlığına aktarılan 2,8 milyar dolarlık paranın 1,6 milyar doları döviz olarak ödendi.

TMSF'nin döviz bozdurması, piyasalarda dalgalanmaların yaşandığı döneme denk gelmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title