Haberler

TMO'dan Fındık Sektörüne Uyarı

Son 3 sezondur serbest piyasada yaşanan fındık fiyatlarındaki düşüş sebebiyle piyasaya girerek fındık alımına başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık sektörünü uyardı.

Son 3 sezondur serbest piyasada yaşanan fındık fiyatlarındaki düşüş sebebiyle piyasaya girerek fındık alımına başlayan Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), fındık sektörünü uyardı. TMO tarafından hazırlanan raporda, fındık sektörünün geleceği hakkında önemli ipuçları verildi.

TMO tarafından hazırlanan fındık raporuna göre, Türkiye'nin birim alandan diğer üretici ülkelerden daha düşük verim elde etmesinin uluslararası piyasalardaki rekabet gücünü azalttığına dikkat çekildi. Türkiye'de dekar başına üretimin ABD ve Gürcistan gibi üretici ülkelerden daha düşük olduğuna dikkat çekilen raporda, FAO'ya göre Türkiye'nin 2010-2014 yılları arasında dekara fındık veriminin 107 kilo iken ABD'de 285 kilo, Gürcistan'da 184 kilo, İtalya'da 151 kilo ve İspanya'da 110 kilo olduğuna dikkat çekildi.

"Türkiye'nin pazardaki etkinliği azaltılıyor"

Bununla birlikte Azerbaycan ve Gürcistan'daki üretim artışının önümüzdeki yıllarda Türkiye'nin fındık ihracatını olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekilen raporda, "Son yıllarda dış piyasalarda fındık fiyatlarının yüksek olması ve bu ülkelerde üretim maliyetlerinin düşük olması nedeniyle fındık üretimi yaygınlaşmaktadır. Çikolata sanayinde faaliyet gösteren firmalar da ham madde giderlerini azaltmak amacıyla Azerbaycan ve Gürcistan'da fındık yetiştiriciliğini teşvik ederek Türkiye'nin pazardaki etkinliğini azaltmayı hedeflemektedirler" uyarısında bulunuldu.

Fındığın rakibi olarak gösterilen bademin dünyada tüketiminin ve çikolata, şekerleme sanayisinde kullanımının arttığına dikkat çekilen raporda, badem fiyatlarının fındığa göre daha istikrarlı olması ve Kaliforniya Pazarlama Kurulunun izlemiş olduğu etkin pazarlama politikasının etkisiyle dünyadaki badem ithalatının fındığa göre daha hızlı bir şekilde arttığı kaydedildi.

"Türkiye'den ithal ettikleri fındığı işleyerek Türkiye'ye satıyorlar"

Dünya fındık üretiminin 1960'lı yıllarda yaklaşık 250 bin ton civarında iken son 5 yıllık süreçte ortalama 807 bin tona çıktığı kaydedilen raporda, Türkiye'yi sırasıyla İtalya ve Gürcistan'ın takip ettiği vurgulandı. Raporda, son 5 yıllık ortalama veriler dikkate alındığında Türkiye'nin üretiminin 537 bin ton (yüzde 67), diğer ülkelerin üretimi ise 270 bin ton (yüzde 33) civarında olduğu belirtildi.

Dünya fındık ihracatının son 5 yıllık ortalaması kabuklu fındık karşılığının 684 bin ton olduğu, bunun yüzde 75'ini Türkiye'nin gerçekleştirdiği ifade edilen raporda, üretici olmamalarına rağmen Almanya, Fransa, Hollanda, Belçika ve İsviçre'nin Türkiye'den ithal ettikleri fındığı, çikolata ve şekerleme ürünleri haline getirerek Türkiye'ye ve dünyaya ihraç eden ülkelerin başında geldiklerine dikkat çekiliyor. Raporda, İtalya, Almanya, Fransa, Kanada, Belçika, Rusya ve İsviçre'nin aynı zamanda fındığın ikamesi olan bademin de en önemli alıcısı durumunda olduklarına dikkat çekildi. - ORDU

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Toprak Mahsulleri Ofisi Gürcistan Türkiye İtalya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title