Haberler

TMMOB: "İller Bankası Yasa Tasarısı Geri Çekilmeli"

TMMOB, Meclis Gündemindeki İller Bankası'yla İlgili Kanun Tasarısının Geri Çekilmesi Gerektiğini Belirterek, Tasarıyla Bankanın Kalkınma ve Yatırım Bankasına Dönüştürülerek, Başbakanlığa Bağlı Bir Anonim Şirket Haline Geleceğini Açıkladı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Meclis gündemindeki İller Bankası'yla ilgili kanun tasarısının geri çekilmesi gerektiğini belirterek, tasarıyla bankanın kalkınma ve yatırım bankasına dönüştürülerek, Başbakanlığa bağlı bir anonim şirket haline geleceğini açıkladı.

TMMOB'dan yapılan açıklamada, "İller Bankası Anonim Şirketi Hakkındaki Yasa Tasarısı Meclis gündeminden geri çekilmelidir" denildi. Tasarı kapsamında İller Bankası'nın kalkınma ve yatırım bankasına dönüştürülmek istendiği savunulan açıklamada, 3 milyar YTL sermayesi bulunan bankanın hisselerinin, başka bir işleme gerek kalmadan bedelsiz Hazine'ye devredilmiş sayılarak, düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarih kapsamında belediye ve il özel idarelerinden sermaye payının tahsil edilmemesinin öngörüldüğüne işaret edildi.

BAŞBAKANLIĞA BAĞLI ANONİM ŞİRKET

Açıklamada, söz konusu tasarının amacının devletin temel görevlerinden kamu hizmeti vermek olan bankanın, sadece mali gücü olan yerel yönetimlerin hizmete ulaşabileceği, Başbakanlığa bağlı bir anonim şirkete dönüştürülmek istendiği kaydedildi. Açıklamada, Tasarıyla asıl amaçlananın bankanın, "yerel yönetimler adına ve onların talepleri üzerine yatırım faaliyetlerinde bulunması"nın sorun olarak görülmesi olduğu savunuldu. Ayrıca, tasarının gerekçeleri arasında "Yerel yönetimlere, kent ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla uluslararası standartlarda proje üretmek ve geliştirmek, kredi sağlamak, danışmanlık yapmak ve teknik destek vermek yoluyla sürdürülebilir bir şehirleşmeye katkıda bulunmak" olduğu belirtilen açıklamada, bankanın "zaten" bu gerekçeye uygun faaliyet gösterdiği kaydedildi. Açıklamada, bu nedenle de bankanın 4000'ini üzerindeki deneyimli çalışanının büyük bölümünün dağıtılıp, anonim şirkete dönüştürülmesinin tutarlı olmadığı vurgulandı.

"EK MALİYETLER HALKIN ÜZERİNE YÜKLENECEK"

İller Bankası'nın bankacılık alanına sıkıştırılmasının, proje ve danışmanlık hizmetlerinin özel şirketlere yaptırılması sonucunu doğurduğu ifade edilen açıklamada, ayrıca bu durumun proje finansmanının da bankacılık kurallarının geçerli olduğu piyasa koşullarına terk edilmesine neden olacağı vurgulandı. Bu kapsamda projelerin gerçekleştirilmesi için oluşacak ek maliyetlerin "halkın üzerine yükleneceği" belirtilen açıklamada, bu durumunda belediyeler ve halkı karşı karşıya getireceğine işaret edildi. Açıklamada, belediyelerin yatırım imkanlarını da kısıtlayacağı belirtildi.

ANAYASAYA AYKIRI

Tasarıyla banka şirketleşirken, bankanın ortağı yerel yönetimlerin görüşünün alınmadan, sermayesinin ve bütün mal varlıklarının Hazine'ye devredileceği kaydedilen açıklamada, "Bu meşru ve hukuki değildir" denildi. Açıklamada ayrıca, konuyla ilgili olarak yerel yönetimlerin onayının alınmadan ve karşılığı ödenmeden bankanın anonim şirket haline dönüştürülmesinin Anayasa'ya aykırı olduğu hatırlatıldı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu 20. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 158 Nisan Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bir Sevdadır 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 24 Nisan Bir Sevdadır yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? OKC Thunder NO Pelicans NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 25 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor Düello oyununu kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba 2024? Survivor kim elendi? 24 Nisan Çarşamba Survivor'da kim elendi? Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title