Haberler

Tkdk'dan Hayvancılığa Destek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK) Van'da tarım ve hayvancılığa önemli destekler sağlanıyor.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunca (TKDK) Van'da tarım ve hayvancılığa önemli destekler sağlanıyor.

Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası kuruluşlardan sağlanan kaynakların Türkiye'de kırsal kalkınma programlarının uygulanmasına yönelik faaliyetleri yürüten TKDK, tarım ve hayvancılığa önemli destekler sunuyor.

TKDK, Türkiye'deki meraların yüzde 10'una sahip olan, küçükbaş hayvanda ilk sırada yer alan Van'da, et ve süt üreticiliğini önemli seviyede destekliyor.

TKDK Van Koordinatörlüğü İl Koordinatörü İbrahim Başak, 2007- 2013 yıllarında IPARD-I programı kapsamında Van'da 11 süt ve 10 et üreten tarımsal işletmeyi desteklediklerini söyledi.

Bu kapsamda süt işletmelerine 14 milyon, et üreten işletmelere ise 10 milyon lira destek verdiklerini açıklayan Başak, "IPARD-II'nin birinci çağrısında yine et ve süt üreten tarımsal işletmelere desteğimiz devam ediyor. Bu kapsamda projeler aldık. 5'e yakın işletmemizin inşaatı ve geriye kalan eksikleri devam etmekte. Bunlardan 2'si Başkale, 2'si Gürpınar ve biri de Çatak ilçemizde bulunuyor. " dedi.

Süt üreten tarımsal işletmeler için destek tutarının 3 milyon lira olduğunu dile getiren Başak, et üreten tarımsal işletmelere verilen desteğin 4 milyon lira civarında olduğunu kaydetti.

Başak, "Türkiye'de meraların büyük bir kısmı ilimiz sınırları içinde yer alıyor. Bu bağlamda Van hayvancılık noktasında gelişmeye müsait. Hatta önceki yıllar değerlendirilecek olursa hayvancılığın çok büyük oranda yapıldığı bir il. Biz bu bağlamda Van'daki hayvancılık yatırımların artırılmasını istiyoruz." diye konuştu.

Yatırım yapmak isteyen vatandaşlar için kriterleri de açıklayan Başak, şunları kaydetti:

"Et üreten tarımsal işletmelerde vatandaş küçükbaş işletme kurmak istiyorsa 100 ile 500 koyun veya keçi ağılı kurabilir. Büyükbaş kurmak istiyorsa 30 ile 250 arasında sığır veya 5 ile 50 arasında manda yetiştiriciliği yapmak için bize başvurabilirler. Biz bu yatırımlara destek veriyoruz. Vatandaş sütü düşünecek olursa bunun için de 50 ile 500 arasında koyun veya keçi ağılı yapabilir veya 10 ile 120 arası sığır, 5 ile 50 baş arası süt mandacılığı yapabilir."

"Babanın oğula, kardeşin kardeşe vermeyeceği" hibe destekleri olduğunu ifade eden Başak, "Hibe desteklerimiz yüzde 50 ile 70 arasında değişiyor. Yatırım yapmak isteyen vatandaşlarımız için bürokratik anlamında da hiçbir sıkıntı yaşamayacak. En ufak sıkıntı ile karşılaştıklarından devletimizin en üst mekanizmasından, en alt mekanizmasına kadar herkes daha rahat yatırım yapılması için olanak sunmakta. Bu konuda hiçbir şüphe yok." şeklinde konuştu.

Aldığı destek ile Gürpınar ilçesinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği işletmesi kuran Saddık Üçer ise, "Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından verilen destekleri görünce böyle bir projeyi hayata geçirmek istedik. Proje onaylandıktan sonra çalışmalara başladık ve bitme aşamasına geldik." dedi.

Musa Güneş de, Gürpınar ilçesinde et üreticiliği yapacağını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Böyle bir imkanı ve sistemi devletiniz size veriyor ve bu imkanlar sizi cezbediyorsa bunu yapmak lazım. Bu kaçınılmaz bir destektir. Biz 10 yıl önce Arap ülkelerine et ihraç eden bir ülkeydik. Bu destekler ile yine bölge ülkelerine et ihracatı yapılabilir. Şu an bu dinamikleri tam anlamıyla faaliyete geçirmenin tam zamanı. Her şey kurumsal bir şekilde işliyor. "

Çatak ilçesinde et üreticiliği işletmesi kuran İrfan Kaplan, "20 yıldır İstanbul'da yaşıyordum. Tır şoförlüğü yaparken Nevşehir'e gittim ve arkadaşlarım bana bu işi tavsiye etti. Ardından TKDK ile iletişime geçtim ve böyle bir yatırımı yapmaya karar verdim." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Gürpınar Türkiye Çatak Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title