Haberler

Tiyatrolar Günü'Nde "Sanatıma Dokunma" Yürüyüşü

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde, Sanatçı ve Meslek Örgütü Temsilcileri Tarafından İstiklal Caddesi'nde 'sanatıma, Hayatıma Dokunma' Yürüyüşü Düzenlendi.

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü'nde, sanatçı ve meslek örgütü temsilcileri tarafından İstiklal Caddesi'nde 'Sanatıma, hayatıma dokunma' yürüyüşü düzenlendi.

Galatasaray Lisesi önünde 12.30'da bir araya gelen sanatçılar, Nasrettin Hoca, Muhsin Ertuğrul, Savaş Dinçel, Muammer Karaca, Bedia Muvahhit, Afife Jale, Leyla Gencer fotoğrafları ile, "AKM tadilatı bir an önce başlatılsın"yazılı bir pankart taşıdı. Tiyatrocu Orhan Aydın'ın hazırladığı ortak bildirgeyi okuyan tiyatrocu Gülsen Tuncer, "İlk görevimiz işimizi doğru yapmak, ondan daha önemlisi iyi yurttaşlar olmayı bilmek ve ülkesini sevmek. Yeryüzünün her köşesindeki kardeşlerimin, dünya tiyatrolar gününü, 2010'da Avrupa Kültür Başkenti ilen edilmiş, tiyatro salonlarından yoksun bırakılmış, seyircisi ile oyuncusu ötekileştirilmiş, yoksullaştırılmış, İstanbul'dan kutluyorum. Ülkemde oyunlar, yazarlar, çizerler, yasaklanıyor. Müzelerimiz, kütüphanelerimiz, aynı sona doğru iteleniyor. Dünya insanlığının ortak mirası olduğuna inandığımız, kültürel kalıtlar, paketlenerek, alınıp, satılabilen metalar haline getiriliyor. Tüm sanat alanlarındaki yaratıcı dostlarımızın özlük hakları gasp edilmiş durumdadır. Ülkemin, tam sanatsal yaratıcılarına uygun tek mekanı Atatürk Kültür Merkezi, rant avcılarının kirli çıkarlarına kurban ediliyor. Kentlerimizin kültürel dokuları üstünde, dönüşüm adıyla paylaşım hesapları yapılıyor" dedi.

İSTANBUL 2010 AJANSI ÖNÜNDE PROTESTO

Topluluk daha sonra, "Yaşasın tiyatro, yaşasın Sanat" diye İstiklal Caddesi'nden yürüyerek, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti ofisinin bulunduğu Atlas Pasajı'na geldi. Burada; "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'na soruyoruz. AKM'nin tadilat paraları ne oldu" yazılı bir döviz açıldı. Yapılan açıklamada, kültür başkenti seçilen bir şehrin orta yerindeki sanatın merkezi Atatürk Kültür Merkezi'nin kapalı olamayacağına dikkat çekildi.

SANAT SOKAKTA

Daha sonra Taksim'deki AKM önüne Kültür Sanat-Sen Genel Başkanı Yavuz Demirkaya yaptığı açıklamada, sanatın tüm ülkeye güç vermesini dileyerek, "Devlet tiyatrosunun, kuruluş amacı topluma bir şey satmak değil, kazandırmaktır. Genel bütçedeki Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın payı en az, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın payı kadar olmalıdır. AKM dahil, sanat mekanları ivedilikle halka ve sanata açılmalıdır" dedi. Daha sonra söz alan tiyatro oyuncuları, meslek birliği İstanbul temsilcisi Orhan Kurtuldu,"1 Haziran 2010 tarihine kadar, AKM'nin tadilatı için gerekli işlemlerin başlatılmasını istiyor ve bekliyoruz. AKM'siz 2010 Avrupa kültür Başkentinde sanat sokaktadır" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title