Haberler

Tiyatroculardan Çocuklara Sahne Desteği

Yapı Kredi ve TEGV, 2006 yılında başlattıkları 'Okuyorum Oynuyorum' Projesi kapsamında Eğitim Parklarında 'Okuyorum Oynuyorum' etkinliğine katılan çocuklar tiyatro grupları oluşturdu

Yapı Kredi ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı, 2006 yılında başlattıkları 'Okuyorum Oynuyorum' Projesi kapsamında Afyon, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Samsun, Şanlıurfa ve Van'da bulunan Eğitim Parklarında 'Okuyorum Oynuyorum' etkinliğine katılan çocuklar tiyatro grupları oluşturdu.

Tiyatro gruplarındaki çocuklar, 'Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin on iki ilkesinin oyunlaştırıldığı tiyatro oyunlarıyla tiyatro etkinliği yapıyor. Ünlü tiyatro oyuncuları ise, tiyatro oyunları için çocuklara destek veriyor. 'Okuyorum Oynuyorum' projesinin İstanbul'daki durağı ise, Sema - Aydın Doğan Eğitim Parkı'ydı.

ÇOCUKLAR ÇOCUK HAKLARINI TİYATRO OYUNUYLA ANLATIYOR

TEGV tarafından 11 farklı ilde 12 eğitim parkında hayata geçirdiği 'Okuyorum Oyunuyorum' etkinliğinin İstanbul'daki durağı Sema - Aydın Doğan Eğitim Parkıydı. Tiyatro oyuncuları Dolunay Soysert ve Büşra Pekin'in destek verdiği proje kapsamında Sema - Aydın Doğan Eğitim Parkında çocuklar tiyatro oyuncularının koçluğunda üç farklı oyun sergiledi.

Çocuklar sergiledikleri 'Böyle Olmaz Bu iş', 'Kendini Ararken Gökkuşağını Bulan Sarı' ve 'Issız Adaya Yolculuk ' adlı oyunlarla tiyatro oyuncularına adeta taş çıkarttı.

" OYNARKEN KENDİ HAKLARIYLA İLGİLİ BİLGİ SAHİBİ DE OLUYORLAR "

Çocukların tiyatro oyunlarına destek veren tiyatro oyuncuları Büşra Pekin ve Dolunay Soysert, projeden bahsetti. Projeye üç ay önce başladıklarını kaydeden tiyatro oyuncusu Büşra Pekin, " Çocuklarımız bizi bekliyordu zaten. Kendimizi çok geliştirdik, çok şey öğrendik. Bizim oyunumuzu çocukların özel yaşam hakkı üzerineydi. Bunun dışında birçok oyunumuz var. Onun dışında Afyon'da, Diyarbakır'da, Van'da, Samsun'da Türkiye'nin neredeyse her köşesinde oyunlar çalışılıyor. " dedi.

Tiyatro oyuncusu Dolunay Soysert ise, çocukların çalıştığı oyunların hepsinin çocuk hakları konusuyla ilgili olduğunu kaydetti. Soysert, " Oynarken kendi haklarıyla ilgili bilgi sahibi de oluyorlar. 'Issız Ada'ya Yolculuk ' diye bir oyun yaptık biz çocukların evin içinde bile hakları olduğunu hem büyüklere hatırlatmak hem de kendi hakları olduğunun da altlarını çzip bilmeleri istedik Böyle seçildi bu oyun. " dedi.

Çocukların oyunları çok iyi oynadıklarını bunun da çocuk haklarındaki sorunların göstergesi olduğunu söyleyen Soysert, " Çocuk diye geçtiğimiz yarının büyükleri olanlar toplumu oluşturacak " dedi. TEGV aracılığıyla geleceğin toplumunu yetiştirdiklerini düşündüklerini söyleyen Soysert, " Mesleğimle buna katkıda bulunduğum için çok mutluyum.

Hem kendimi hem de çocukları ifade etme imkanı sdağlaıdğı için TEGV' e teşekkür ediyorum Bu ikinci tecrübem bu devamlı da olacaktır. Yapabildiğim sürece TEGV ile olacağım " dedi.

'OKUYORUM OYNUYORUM' PROJESİ

Çocukların tiyatroyla buluşmasını ve yaratıcılıklarının ortaya çıkmasını amaçlayan etkinlikte, Türkiye'nin önde gelen oyuncularından Ayça Varlıer, Altan Gördüm, Bahtiyar Engin, Büşra Pekin, Cem Davran, Deniz Çakır, Devin Özgür Çınar, Dolunay Soysert, Ezgi Mola, Gürgen Öz, Haluk Bilginer, Mert Fırat, Saadet Işıl Aksoy, Serkan Altunorak, Şebnem Bozoklu, Yiğit Özşener ve Zeynep Alkaya çocuklara koçluk yapıyor. Üç aylık bir çalışmanın sonucunda, çalıştıkları tiyatro oyununu sergileyen çocuklar, 4 Haziran'da İstanbul'da, 12 çocuk hakları ilkesinin tamamının birleştirildiği final oyununu sahneleyecekler.

PROJE HAKKINDA

Okuyorum ? Oynuyorum projesi, 7-11 yaş grubu çocukların okuma becerilerini geliştirmek amacıyla her düzey için seçilmiş 8 ayrı öyküden ve bu öyküleri anlamaya yönelik çalışmalardan oluşan, özel tasarlanmış okuma odalarında uygulanan bir program. Bu program, Milli Eğitim Bakanlığı Türkçe öğretim programının genel ve özel amaçlarının yanı sıra yaratıcı okuma tekniği amaçları da dikkate alınarak hazırlandı.

Okuyorum Oynuyorum eğitimleri, TEGV gönüllüleri tarafından TEGV'in Türkiye çapındaki eğitim parkı ve öğretim birimlerinde uygulanıyor. Proje, 2009 yılı sonunda hedeflenenenin üzerinde bir performans göstererek 62 bin 853 çocuk/etkinlik sayısına ulaştı.

Alınan bu başarılı sonucun ardından proje 2012 yılı sonuna kadar uzatıldı. Bugün itibariyle 79 bin çocuk/etkinlik sayısına ulaşılan projede, 2012 yılı sonunda 100 bin çocuk/etkinliğe ulaşılması hedefleniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Eğitim Kültür Sanat Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title